Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024
Την ετήσια Γενική Συνέλευση και εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου πραγματοποιεί το "Δίκτυο Πόλεων με λίμνες", το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2024 στο Κεντρικό Κτίριο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στην Πάτρα.
Το Πρόγραµµα εργασιών της Γενικής Συνέλευσης έχει ως εξής:
Σάββατο 17/2/2024
10:00 -10:30: Προσέλευση και εγγραφή συμμετεχόντων
10:30 –10:45: Χαιρετισμός Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας
- Χαιρετισμός Προέδρου Δικτύου Πόλεων με Λίμνες
10:45 -11:15: Παρουσίαση νέων μελών του Δικτύου
11:15 –14:00: Έναρξη εργασιών Γενικής Συνέλευσης:
• Διαπίστωση απαρτίας.
• Εκλογή Προέδρου και Γραμματέα Γενικής Συνέλευσης.
• Παρουσίαση από τον Πρόεδρο των δράσεων του Δικτύου.
• Ενημέρωση σχετικά με τον καθορισμό ύψους της ετήσιας εισφοράς
των μελών του Δικτύου, βάσει του μόνιμου πληθυσμού.
• Έγκριση Ισολογισμού και απολογισμού οικονομικού έτους 2023.
• Έγκριση έκθεσης Εξελεγκτικής Επιτροπής οικονομικού έτους 2023.
• Απαλλαγή των μελών του ΔΣ από κάθε ευθύνη
για την οικονομική διαχείριση έτους 2023.
• Έγκριση προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2024.
• Τοποθετήσεις, Ερωτήσεις, Προτάσεις.
Εκλογές ανάδειξης Νέου Διοικητικού Συμβουλίου
• Ενημέρωση για την Εκλογική Διαδικασία.
• Τοποθετήσεις, Ερωτήσεις, Προτάσεις.
• Εκλογές για ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου.
14:00: Κλείσιμο Συνέλευσης
14:00 –15:30: Γεύμα
Σχετικά με το δίκτυο
Το Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες, ιδρύθηκε το έτος 2012 με πρωτοβουλία του Δήμου Δωρίδος και έδρα το Λιδωρίκι. Λειτουργεί με τη νομική μορφή της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας (ΑμΚΕ).
Διοικείται από 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο με Πρόεδρο τον Δήμαρχο Δωρίδος, κ. Γιώργο Καπεντζώνη.
Έχει τακτικά μέλη 38 Δήμους από την Ελλάδα και την Κύπρο, με 80 φυσικές και τεχνητές λίμνες, συνδεδεμένα μέλη Περιφέρειες, Δήμους άλλων χωρών και Πανεπιστημιακά Κέντρα.
Τακτικά μέλη του Δικτύου είναι οι Δήμοι: Αγράφων, Αγρινίου, Αιγιαλείας, Ακτίου – Βόνιτσας, Αλεξανδρούπολης, Αμφιλοχίας, Ανδραβίδας-Κυλλήνης, Αργιθέας, Βέροιας, Βόλβης, Γορτυνίας, Δεσκάτης, Δομοκού, Δωδώνης, Δωρίδος, Έδεσσας, Ζηρού, Ήλιδας, Ηράκλειας, Θέρμου, Θηβαίων, Ιωαννιτών, Καλαβρύτων, Καρδίτσας, Καρπενησίου, Λάρνακας Κύπρου, Λαμιέων, Λίμνης Πλαστήρα, Μαραθώνος, Ναυπακτίας, Νικολάου Σκουφά, Ορχομενού, Παρανεστίου, Πωγωνίου, Σερβίων, Σοφάδων, Χερσονήσου καθώς και η Κοινότητα Βορόκληνης Κύπρου.
Συνδεδεμένα Μέλη είναι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης (ΕΚεΠΕΚ), η Κοινότητα Άλασσας Κύπρου, οι Δήμοι Pogradec και Pustec της Αλβανίας, οι Δήμοι Bansko και Razlog Βουλγαρίας και οι πόλεις Lebedyn και Bucha Ουκρανίας.
Κύριο μέλημα του Δικτύου αποτελεί η περαιτέρω διεύρυνσή του, ώστε να αναδειχθεί η ανάγκη συνεργασίας, τόσο σε εθνικό όσο και διεθνές επίπεδο, για την αειφόρο ανάπτυξη και διαχείριση των λιμνών και των παραλίμνιων περιοχών που υπάγονται στη δικαιοδοσία των Δήμων.
Οι Δήμοι που εντάσσονται στο Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες, επωφελούνται πολλαπλά, καθώς η συμμετοχή σε ένα Δίκτυο με κοινές αξίες και στόχους για την υλοποίηση περιβαλλοντικών βελτιώσεων, συνεπάγεται την ανταλλαγή γνώσεων και τον προσδιορισμό των βέλτιστων τρόπων αντιμετώπισης κοινών περιβαλλοντικών προβλημάτων. Η συμμετοχή συμβάλει στην ενημέρωση των δημοτών τους, τόσο για την άμεση όσο και την έμμεση βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Δυνητικά οι Δήμοι θα έχουν την ευκαιρία να προωθήσουν την ήπια τουριστική ανάπτυξη στις λίμνες, καθώς επίσης να συμμετάσχουν σε συγχρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση προγράμματα ανάπτυξης.
Ο ρόλος του Δικτύου είναι συντονιστικός και οι Δήμοι – μέλη του διατηρούν την αυτονομία τους ως φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Βασικοί στόχοι
Προστασία λιμνών, παραλίμνιων περιοχών, διαχείριση υδάτινων πόρων, αειφόρος ανάπτυξη, προαγωγή πολιτιστικών, μορφωτικών, κοινωνικών και οικονομικών σχέσεων, τουριστική προβολή.
Επίλυση προβλημάτων που γεννά η νομοθεσία, ή και ανυπαρξία νομοθεσίας στα θέματα διαχείρισης. Αντιμετώπιση προβλημάτων που υποβαθμίζουν περιοχές με λίμνες. Αφορούν κυρίως τη ΔΕΗ και την ΕΥΔΑΠ, με κυριότερα το χωροταξικό περιοριστικό καθεστώς, τη διεκδίκηση αντισταθμιστικών και την αντιμετώπιση κινδύνων για τη βιοποικιλότητα.
Ενημέρωση, προώθηση και εφαρμογή Κυκλικής Οικονομίας, στην κλιματική αλλαγή.
Η γνωστοποίηση στους πολίτες κάθε Δήμου – μέλους, των θεμάτων που εξετάζονται στις περιοχές τους και η ανάγκη για αλλαγή της ανθρώπινης συμπεριφοράς προς το τοπικό περιβάλλον, μέσω οργάνωσης κοινών δράσεων ενημέρωσης.
Η κοινή δραστηριοποίηση των μελών του για την προαγωγή πολιτιστικών, μορφωτικών, κοινωνικών και οικονομικών σχέσεων σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
Η κοινή δράση και συνεργασία με επιστημονικά εκπαιδευτικά κέντρα και ιδρύματα, καθώς και με θεσμοθετημένα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διεθνείς οργανισμούς και η διενέργεια ερευνών για την αξιοποίηση νέων μορφών ανάπτυξης, απόλυτα συμβατών με το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον των μελών του.
Η ανταλλαγή ιδεών, γνώσεων, πληροφοριών και εμπειριών μεταξύ των μελών του Δικτύου, αλλά και με άλλους φορείς με παρόμοιους στόχους και η οργάνωση κοινών δράσεων προβολής, διαφήμισης, περιβάλλοντος, πολιτισμού κλπ.
Παρά το γεγονός ότι οι λίμνες έχουν ασυναγώνιστα πλεονεκτήματα, η θαλάσσια ακτογραμμή της Ελλάδας συγκεντρώνει περισσότερη προβολή από τις περιοχές με λίμνες, που βρίσκονται κυρίως σε ηπειρωτικά μέρη.
Το Δίκτυο επιχειρεί να καλύψει αυτό το κενό. Προβάλλει την ομορφιά των λιμνών, συμβάλλει στην αξιοποίηση τους με σύγχρονες και βιώσιμες πρακτικές.
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες: