Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024
Μια σημαντική προσφορά εις διπλούν, έκανε προς εμάς και το kalyvia.gr τις τελευταίες μέρες, ο συμπατριώτης μας Μίλτος Δ. Ζαβέρδας, από το Μεσολόγι, ο οποίος μας παρέδωσε τους δυο τόμους που έχει συγγράψει για την ποδοσφαιρική ομάδα της πόλης του, την μεγάλη και ιστορική Αθλητική Ένωση Μεσολογγίου (ΑΕΜ).
Ένα όνειρο ζωής έγινε πραγματικότητα, όπως μας ανέφερε ο ίδιος ο ερευνητής - συγγραφέας, αφού μετά από πολυετή προσπάθεια και αφού ξεπεράστηκαν και τα τελευταία εμπόδια, κατάφερε ένα πολύ μεγάλο μέρος της ένδοξης ιστορίας της θρυλικής ΑΕΜ, να είναι διαθέσιμο σε όλους τους φιλάθλους, όχι μόνο του Μεσολογίου, αλλά όλης της Αιτωλοακαρνανίας.
Αποτέλεσμα ενδελεχούς και επίμονης έρευνας, ο συγγραφέας του βιβλίου Μιλτιάδης Δ. Ζαβέρδας, αποτυπώνει με τεκμηριωμένα στοιχεία, λεπτομερώς και με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, σε δυο ολόκληρους τόμους άνω των 500 σελίδων ο καθένας, ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της ένδοξης αγωνιστικής διαδρομής του ιστορικότερου συλλόγου του Μεσολογγίου, της θρυλικής ΑΕΜ, από την ίδρυσή της (1931) έως και το 1968 (Α΄Τόμος -2020), που συμμετείχε στις διοργανώσεις της ΕΠΣ Πατρών, στην οποία ανήκε μέχρι τότε και στην περίοδο 1968-1981, (Β΄ Τόμος - 2023) όπου αν και αναφέρεται μόνο σε 13 από τα χρόνια ζωής της ομάδας είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς περιγράφει, αναλυτικά και λεπτομερώς, την κορυφαία μέχρι σήμερα στιγμή στην ιστορία του σωματείου, το τεράστιο επίτευγμα της ανόδου της ΑΕΜ στη Β΄ Εθνική, το 1977.
Πρόκειται για ένα σημαντικό ιστορικό έργο, στο οποίο ξεδιπλώνονται αναλυτικά οι άγνωστες στους πολλούς αθλητικές σελίδες του τόπου μας, την ρομαντική εποχή του ποδοσφαίρου.
Οι αναγνώστες, παλιοί και νέοι, θα διαβάσουν και θα μάθουν ακόμη, για την ίδρυση της ΕΠΣΝΑ και τα πρώτα τοπικά πρωταθλήματα του νομού μας, καθώς και για τις πρώτες συμμετοχές της ΑΕΜ στη νεοσύστατη Εθνική Ερασιτεχνική κατηγορία. Σκοπός αυτών των δυο εκδόσεων, παραμένει πάντα η καταγραφή και η διάσωση της μεγάλης και ένδοξης ιστορίας της ΑΕΜ, του μεγαλύτερου, δημοφιλέστερου και μακροβιότερου αθλητικού συλλόγου της πόλης μας. Με την έκδοση και του 2ου τόμου, συμπληρώνεται έτσι μισός αιώνας της ιστορίας του συλλόγου (1931-1981).
Να σημειώσουμε ότι, τα δυο βιβλία εκτυπώθηκαν από την «Τυπογραφική – Εκδοτική ΛΥΤΡΑΣ» στο Μεσολόγγι.
Ο αγαπητός φίλος Μιλτιάδης Δ. Ζαβέρδας μας ανέφερε ότι, η ολοκλήρωση αυτού του έργου αποτελεί κυρίως προϊόν πολύχρονης δημοσιογραφικής έρευνας, αλλά αισθάνεται την ανάγκη για μια ακόμη φορά να ευχαριστήσει όλους όσους έβαλαν το λιθαράκι τους, με τις μαρτυρίες τους, τις γνώσεις τους και τις φωτογραφίες που πρόσφεραν. Οι προσπάθειές του φυσικά δεν πρόκειται να σταματήσουν εδώ, αλλά θα συνεχιστούν και τα επόμενα χρόνια, ενώ ευχαριστεί όλους όσους έχουν πάρει τα δυο βιβλία, καθώς και για το ενδιαφέρον και τη συμπαράσταση που είχε για το έργο του από πολλούς συμπολίτες μας.
Τέλος να πούμε ότι, εκτός από το Μεσολόγγι, τα βιβλία ταξίδεψαν φυσικά στον νομό μας (Αγρίνιο, Βόνιτσα, Αιτωλικό, Νεοχώρι, Ναύπακτο κλπ.), στην Πάτρα και στην Αχαΐα και βέβαια σε αρκετούς Μεσολογγίτες της Αθήνας. Ταξίδεψαν όμως και στην Θεσσαλονίκη, στα νησιά (Κως, Σαντορίνη, Μήλος, Ζάκυνθος κλπ.), αλλά και στο ... Άμστερνταμ. Για όσους θέλουν να δουν και να διαβάσουν τα δυο βιβλίο με την ιστορία της Α.Ε. Μεσολογγίου, εκτός από τα αντίτυπα που έχουν κατατεθεί στην Εθνική Βιβλιοθήκη, υπάρχουν πλέον αντίτυπα στα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.) στο Μεσολόγγι, στην Βάλβειο Δημοτική Βιβλιοθήκη και στην Πολιτιστική Βιβλιοθήκη της Διεξόδου, στο Μεσολόγγι.
Εμείς από την πλευρά μας του ευχόμαστε να συνεχίσει το σπουδαίο έργο του και να είναι πάντα δημιουργικός! Τον ευχαριστούμε για τα εξαίσια δώρα που μας έκανε, με την αθλητική ιστορία της Α.Ε. Μεσολογγίου!
1) Η μεγάλη ΑΕΜ του 1950. Η τρομερή ομάδα του Δημήτρη Κόλλια.
Διακρίνονται από αριστερά: Κόλλιας, Θεοφιλάτος, Καρυοφύλλης, Λιβιεράτος Ζαφ., Κατσαντώνης, Παπαναστασίου, Ρήγας Κων., Συνοδινός κλπ. Μια ομάδα ατρόμητη με θαυμαστό αθλητικό παράστημα, όπως φαίνεται καθαρά και στην εικόνα. Αρκετά χρόνια αργότερα γράφτηκε ο Ύμνος της ομάδας με την συνδρομή του τότε τερματοφύλακα Νάσου Θεοφιλάτου, προφανώς εμπνευσμένος από εκείνη την εποχή, με τους πρώτους στίχους να λένε:"Είμαστε εμείς Μεσολογγίτες, οι θαυμαστοί του γένους φόβο δεν ένιωσε κανείς, σ΄ αγώνες τιμημένους".
2) Παναιτωλικός - ΑΕ Μεσολογγίου, σε αγώνα πρωταθλήματος μεταξύ των δύο ομάδων το 1948, στο γήπεδο του Παναιτωλικού στο Αγρίνιο.
3) Η φωτογραφία είναι από το γήπεδο του Παναιτωλικού στο Αγρίνιο τον Απρίλιο του 1950. Την εποχή που στην ομάδα έπαιζαν μόνο Μεσολογγίτες και οι αγώνες με τον Παναιτωλικό για την ανάδειξη του πρωταθλητή Αιτωλοακαρνανίας ήταν συναρπαστικοί, με χιλιάδες φιλάθλους των δύο πόλεων να κατακλύζουν το γήπεδο.
4) ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ - ΑΕΜ 0-0
Την περίοδο1976-77 η ΑΕΜ κατακτά αήττητη το πρωτάθλημα ης ΕΠΣΝΑ και ξεκινά τους αγώνες μπαράζ, διεκδικώντας την άνοδό της στη Β΄ Εθνική. Η σύνθεση με την οποία αγωνίστηκε η ΑΕΜ:
Ζήκος, Ζαπαντιώτης, Τζίλιος, Μπάθας, Καραθανασόπουλος, Τριανταφύλλου, Πασσιόπουλος, Κάκκος, Σταμουλακάτος, Γαλανός (Μανιάτης), Πιτσέρης (Βούρβαχης).
5) ΑΕ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ – ΗΡΟΔΟΤΟΣ 3-3 (30 Οκτωβρίου 1977)
Στη φωτογραφία 4 από τους πρωταγωνιστές της συνάντησης, Σταμουλακάτος, Τζίλιος, Δενδρινός, Τριανταφύλλου.