Επιτυχημένη εκδήλωση του Ορειβατικού Συλλόγου Αγρινίου με τον ορειβάτη Φώτη Θεοχάρη

Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2024

Με μεγάλη επιτυχία και προσέλευση κόσμου πραγματοποιήθηκε η χθεσινή εκδήλωση του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Αγρινίου στο κτήριο του ΤΕΕ, με ομιλητή τον ορειβάτη Φώτη Θεοχάρη και θέμα:«Ορειβατική αποστολή στα Ιμαλάια».

Μετά το πέρας της ενδιαφέρουσας παρουσίασης, ο Φώτης Θεοχάρης, έγραψε σχετικά: «Είχα την ιδιαίτερη τιμή να κάνω μια παρουσίαση - ομιλία προσκεκλημένος από τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Αγρινίου, αυτή την φορά, στην πόλη του Αγρινίου. Είμαι πολύ χαρούμενος που μπόρεσα να μεταδώσω, μέσα στην κατάμεστη αίθουσα, την εμπειρία μου μέσω των εικόνων και των βίντεο, σε ανθρώπους κάθε ηλικίας.

Σας ευχαριστώ πολύ όλους και όλες που με τιμήσατε με την παρουσία σας, ιδιαίτερα το Δ.Σ του Ορειβατικού Συλλόγου, καθώς και τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης».

Ο Φώτης Θεοχάρης κατάγεται από την Ορεινή Ευρυτανία και το χωριό Βίνιανη. Ορειβάτης και μέλος του Ορειβατικού Συλλόγου Καρπενησίου, αλλά και αστυνομικός στο επάγγελμα, στα πλαίσια 4μελούς ορειβατικής αποστολής που έγινε τον περασμένο Αύγουστο του 2023, κατάφερε να ανέβει στην κορυφή Spatnik στα 7.027 μέτρα, σε ένα από τα ομορφότερα βουνά της οροσειράς Καρακορούμ, στο Πακιστάν.

Μετά την επιτυχημένη του ανάβαση στα Ιμαλάϊα, είχε σημειώσει στο ημερολόγιο του τα εξής:

Spantik 7027m , FIRST GREEK EXPEDITION 2023 (ΠΡΩΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ)

25 Αυγούστου 2023  

ΚΟΡΥΦΗ (SUMMIT !)

Παγετός, άνεμος, ύψος...Καθαρό αλπικό στυλ.

«Η ορειβασία ξεκινά από εκεί που τελειώνουν τα μονοπάτια και δεν τελειώνει ούτε στην κορυφή, γιατί δεν αρκεί να ανέβεις, πρέπει και να κατέβεις. «Στην κάθοδο ενός ορειβάτη, συχνά φυλάσσονται σοβαρές δοκιμασίες». Νικολάι Τιχόνοφ

(Σύντομη αναδρομή)... και αφού είχαμε ολοκληρώσει την διαδικασία του εγκλιματισμού στο υψόμετρο, είχε έρθει η ώρα για την τελική εφόρμηση.

Στην εταιρεία που μας προμήθευε φαγητό στο BC, όπου ήμασταν συμμέτοχοι, εγώ και ο Δημήτρης Πετράκης, υπήρχαν και δύο Άγγλοι και ένας Γάλλος... Είμαστε οι μοναδικοί σε όλη την κατασκήνωση βάσης που θα επιχειρήσουμε με αλπικό στυλ (χωρίς χρήση σταθερών σχοινιών και χωρίς βαστάζους υψομέτρου).

Το ρολόι δείχνει 02:00 στην κατασκήνωση  βάσης( BC), λίγα μέτρα πιο μακριά και ενώ ανηφορίζουμε, ο Δημήτρης Πετράκης αισθάνεται αδυναμία, παρά την παρότρυνσή μου, αποφασίζει να εγκαταλείψει την προσπάθεια, με βαριά καρδιά συνεχίζω μαζί με τους υπόλοιπους τρεις συνορειβάτες.

Το σχέδιο ήταν να δεθούμε στο σχοινί όλοι μαζί και εγώ ως επικεφαλής και να περάσουμε τα δύσκολα σημεία μέχρι το Camp 2, την πρώτη μέρα της τελικής εφόρμησης. Την δεύτερη μέρα οδεύοντας προς το Camp 3, πήγα επικεφαλής όλη την διαδρομή, δεμένος με τους υπόλοιπους τρεις, σε σειρά. Φτάσαμε αισίως στο Camp 3, μείναμε τέσσερα άτομα σε μια σκηνή,   χωρίς να κλείσουμε μάτι! Και περί τις 00:15 (μεσάνυχτα) και αφού όλες οι υπόλοιπες ομάδες(εμπορικές αποστολές) ήδη είχαν αναχωρήσει, ξεκινούμε για κορυφή. Έχοντας ήδη προχωρήσει αρκετά μπροστά, προσπερνάμε όλους τους ορειβάτες ακόμη και την fixing team (αυτοί που βάζουν σχοινιά έτοιμα στο βουνό) και κατορθώνουμε να φτάσουμε στην πολυπόθητη κορυφή. Και ναι έχω οδηγήσει μέσα στο μαύρο σκοτάδι, ομίχλη και φοβερό κρύο την ομάδα, δεμένοι μαζί... στην Χρυσή Κορυφή 7027μ. (κορυφή Spatnik).

Του ευχόμαστε πάντα επιτυχίες!