?php /** * @package Helix Framework * Template Name - Shaper Helix - II * @author JoomShaper http://www.joomshaper.com * @copyright Copyright (c) 2010 - 2015 JoomShaper * @license http://www.gnu.org/licenses/gpl-2.0.html GNU/GPLv2 or later */ //no direct accees defined ('_JEXEC') or die ('resticted aceess'); ?> Στους Πηγαδισάνους Λευκάδας, ο Σύλλογος Γυναικών Σταμνάς «Η Αγία Αγάθη»

Στους Πηγαδισάνους Λευκάδας, ο Σύλλογος Γυναικών Σταμνάς «Η Αγία Αγάθη»

Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2023

Μια όμορφη επίσκεψη στην γειτονική Λευκάδα πραγματοποίησαν χθες Κυριακή 5 Νοεμβρίου, μέλη και φίλοι του Συλλόγου Γυναικών Σταμνάς «Η Αγία Αγάθη» ενώ συμμετείχαν και στο αντάμωμα συλλογικοτήτων για την Αγροτοδιατροφική Κληρονομιά στο στο μικρό χωριό Πηγαδισάνοι.

Η ανακοίνωση του Δ.Σ. και της Προέδρου, κας Γεωργίας Κορδόση, του δραστήριου συλλόγου της Σταμνάς, αναφέρει:

«Την Κυριακή (5/11) μέλη και φίλοι του Συλλόγου μας πήγαμε για προσκύνημα στην Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης στη Λευκάδα.

Στη συνέχεια ήμασταν καλεσμένοι από τον Σύλλογο Πηγαδισάνων Λευκάδας και την Πρόεδρό του κυρία Ζωή Χαλκιοπούλου στην εκδήλωση με θέμα: Αγροτοδιατροφικη κληρονομιά. αφιερωμένη στα τοπικά και παραδοσιακά προϊόντα του τόπου τους.

Ευχαριστούμε για την πρόσκληση και την υπέροχη φιλοξενία τους, γιατί μας δώσανε την ευκαιρία να προβάλουμε κι εμείς το τοπικό προϊόν του τόπου μας που είναι οι ελιές Καλαμών και το ελαιόλαδο.

Κάναμε καινούργιους φίλους που στο μέλλον θα μας φανούν χρήσιμοι και για τα δικά μας προϊόντα για να τα προβάλουμε και εκτός Ελλάδος» καταλήγει η ανακοίνωση.

Στην ξεχωριστές και ενδιαφέρουσες αυτές εκδηλώσεις στην Λευκάδα, συμμετείχαν επίσης οι Καλυβιώτισες, Μαρία Π. Ζαπαντιώτη και Κυριακή Αντωνοπούλου, καθώς και η Πηνελόπη Κατοχιανού από το Σύλλογο Νεοχωρίου, οι οποίες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά πολιτιστικές δράσεις και αξιόλογα αγροδιατροφικά προίόντα από την ευρύτερη περιοχή της δυτικής Ελλάδας.

Η Πρόεδρος της ΕΠΠΙ-ΔΡΟΥΜΕ ΑΜΚΕ κα Παρθενία Χαρίτου, έγραψε συγκεκριμένα για τα Γεφυρώματα του πολιτισμού και της παράδοσης:

«Η αναγκαιότητα ανάπτυξης της ορεινής πατρίδας, δεν είναι μόνο εθνική ανάγκη αλλά, η επιβίωση των περιοχών ορεινού όγκου και όχι η εγκατάλειψή τους, επιβεβλημένη εθνική υπόθεση.

Την Κυριακή 5 Νοεμβρίου στην ορεινή Λευκάδα και στο μικρό χωριό Πηγαδισάνοι, πραγματοποιήθηκε αντάμωμα συλλογικοτήτων για την Αγροτοδιατροφική Κληρονομιά, μια απόλυτα επιτυχημένη εκδήλωση αφιερωμένη στα προϊόντα που παράγει η περιοχή, όπου οι γεύσεις και τα αρώματα της εξοχής «συναντήθηκαν» με την γειτονική περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας & της Ευρυτανίας, με την ιστορία του τόπου, την παράδοση και τον πολιτισμό.

Η πολιτιστική και περιβαλλοντική εκδήλωση, ξεκίνησε με χαιρετισμό από την πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Πηγαδισάνων Λευκάδος κα Ζωή Χαλκιοπούλου, η οποία και προσκάλεσε τους εκπροσώπων των Συλλόγων που συμμετείχαν στο αντάμωμα και τους ευχαρίστησε για την αθρόα συμμετοχή τους.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο εκπαιδευτικός κος Φίλιππος Κούρτης που ενημέρωσε το κοινό για τα προϊόντα παραγωγής της Λευκαδίτικης Γης και ακολούθησε η βραβευμένη Λευκαδίτισα μαγείρισσα κα Όλγα Μανωλίτση η οποία μίλησε για τα προϊόντα διατροφής της ορεινής Λευκάδας, το χτες και το σήμερα.

Την Έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Η Λευκάδα του χθες» επιμελήθηκε η κα Μίρκα Ζακυνθινού στην Γκαλερί Αγριλίδες και έχει διάρκεια για 15 ημέρες.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν η πρώην Δήμαρχος Καρυάς κα Σεβαστή Ρεκατσίνα, εκπρόσωποι των Πολιτιστικών Συλλόγων: Εγκλουβής Λευκάδος, Νιοχωρίου Λευκάδας, Σφακιωτών Λευκάδας, αρκετοί παραγωγοί προιόντων της Λευκάδας καθώς και εκπρόσωποι με πολυπληθείς ομάδες των Πολιτιστικών Συλλόγων, Βαλαώρας Αγράφων Ευρυτανίας, Θύαμος Ορεινού Βάλτου, Χαλκιόπουλου Αιτωλοακαρνανίας, Ξηρομέρου- Πολιτιστικός Σύλλογος Φυτειών, Σύλλογος Γυναικών Σταμνάς Μεσολογγίου, Πολιτιστικός Σύλλογος Νεοχωρίου Μεσολογγίου και ο Εικαστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Παλαίρου με έργα τέχνης μικρών παιδιών, φορείς της τοπικής κοινωνίας, ενεργοί πολίτες και εθελοντές.

Τα γεφυρώματα πολιτισμού και παράδοσης αποτελούν απαράμιλλους θησαυρούς που συνδέουν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Αποτελούν την κλωστή που υφαίνει τον πολιτισμό μας και που μεταφέρει τις αξίες και την ταυτότητά μας από γενιά σε γενιά.

Θερμές ευχαριστίες εκφράζονται στους συλλόγους και παραγωγούς για τη συμμετοχή τους και για τα σπιτικά γνήσια προϊόντα διατροφής και παραδοσιακής ζαχαροπλαστικής, που προσέφεραν δωρεάν στους παρευρισκόμενους επισκέπτες της ορεινής Λευκάδας.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσικές νότες και μελωδίες από τους μουσικούς Πάτυ Καλού, Θωμά Δημητρακόπουλο και Γιώργο Υφαντή.

H ανάπτυξη του ορεινού όγκου είναι άμεσα συνδεδεμένη με την παραγωγή τοπικών προιόντων. Η αγροδιατροφική μας κληρονομιά, αποτελεί έναν σημαντικό πυλώνα του πολιτισμού και του περιβάλλοντος στην Ελλάδα» καταλήγει η κα Παρθενία Χαρίτου.

 

Πηγαδισάνοι Λευκάδας

Φωτορεπορτάζ: Κώστας Παραβατός