Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2023
Εγκαινιάστηκε την Δευτέρα 30 Οκτωβρίου το αναβαθμισμένο Κέντρο Πληροφόρησης του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου - Αιτωλικού, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας 2014-2020.
Το αναβαθμισμένο Κέντρο Πληροφόρησης υπακούει στις σύγχρονες μουσειακές αντιλήψεις που επιτάσσουν τη δημιουργία μιας υποδομής με έντονα παιδευτικό χαρακτήρα.
Παράλληλα αποτελεί μία έκθεση δομημένη με θέσεις και μηνύματα που στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση και στην προώθηση εναλλακτικών δρόμων σκέψης, πάνω σε θέματα περιβαλλοντικά.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι δίπλα στην Μονάδα Διαχείρισης με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση για τις αξίες των υγρότοπων, όπως επίσης των υπολοίπων περιοχών Natura 2000, τις οικολογικές λειτουργίες και τον αντίκτυπό τους στην ποιότητα ζωής και στην ευημερία των τοπικών κοινωνιών.
Στη νέα προγραμματική περίοδο η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συνεχίζει τη χρηματοδότηση αντίστοιχων δράσεων σε περιοχές NATURA με αυξημένη ένταση στις εν δυνάμει περιοχές Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων, ενώ επιπλέον στοχεύει στη δημιουργία συνδυαστικών ενεργειών που θα αναδείξουν το φυσικό πλεονέκτημα της Δυτικής Ελλάδας και την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
Ανάδοχος του έργου το Εθνικό Κέντρο Βιοτόπων Υγροτόπων και το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, με την χρηματοδότηση του Π.Ε.Π " Δυτική Ελλάδα"
Με την ενσωμάτωση στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Όρεων, η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας λειτουργεί με έδρα το Αιτωλικό.
Η Μονάδα Διαχείρισης υπάγεται στην Διεύθυνση Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (Τομέας Α) της Γενικής Διεύθυνσης του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.
Η χωρική της αρμοδιότητα περιλαμβάνει τους Κωδικούς Προστατευόμενων Περιοχών ως εξής: ΔΕΛΤΑ ΑΧΕΛΩΟΥ, ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ – ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ, ΕΚΒΟΛΕΣ ΕΥΗΝΟΥ, ΝΗΣΟΙ ΕΧΙΝΑΔΕΣ, ΝΗΣΟΣ ΠΕΤΑΛΑΣ, ΟΡΟΣ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟ, ΟΡΟΣ ΒΑΡΑΣΟΒΑ, ΛΙΜΝΕΣ ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ ΚΑΙ ΛΥΣΙΜΑΧΕΙΑ, ΟΡΟΣ ΑΡΑΚΥΝΘΟΣ ΚΑΙ ΣΤΕΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΡΑΣ.
Το «Εθνικό Πάρκο Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού, κάτω ρου των ποταµών Ευήνου και Αχελώου και νήσων Εχινάδων» (για συντομία Εθνικό Πάρκο Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου), βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο της Στερεάς Ελλάδας, εκεί όπου ο Πατραϊκός Κόλπος συναντά το Ιόνιο Πέλαγος και εκβάλλουν οι ποταμοί Εύηνος και Αχελώος. Αποτελεί, έναν από τους πλουσιότερους υγρότοπους της Ευρώπης, τόσο σε αριθμό ειδών, όσο και σε πληθυσμό. Αυτό το ευρύ δελταϊκό οικοσύστηµα υπάγεται στη Συνθήκη Ραµσάρ και περιλαµβάνεται στο δίκτυο Natura 2000 ως Ζώνη Ειδικής Διατήρησης αλλά και ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας για τα πουλιά.
Το Εθνικό Πάρκο καταλαμβάνει συνολική έκταση 616.000 στρεμμάτων. Από αυτά, τα 3.060 στρέμματα ορίζονται ως Περιοχές Απόλυτης Προστασίας (ΑΠ), τα 247.408 στρέμματα ως Περιφερειακές Περιοχές (ΠΠ) και τα 8.808 στρέμματα ως Περιφερειακές Ζώνες (ΠΖ). Πάνω από τη μισή έκταση του Πάρκου (356.769 στρέμματα) καταλαμβάνουν χαρακτηρισμένες Περιοχές Φύσης (ΠΦ), οι οποίες περιλαμβάνουν ποτάμιες και παραποτάμιες περιοχές, λιμνοθάλασσες, γλυκόβαλτους, αλµυρόβαλτους, λασποτόπια, ρηχές ακτές, υδρόφιλα δάση, αμμοθίνες, διάσπαρτους στο υγροτοπικό σύμπλεγμα λόφους, φαράγγια στο όρος Αράκυνθος, καθώς και τις περισσότερες από τις Εχινάδες νήσους, δυτικά της εκβολής του Αχελώου. Η καθαρά υγροτοπική έκταση ανέρχεται σε περίπου 190.000 στρέμματα.
Η Μονάδα Διαχείρισης εθνικού πάρκου Μεσολογγίου και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, παράλληλα με την προστασία των προστατευόμενων περιοχών Natura 2000, είναι προσανατολισμένη στην ανάδειξη των περιβαλλοντικών αξιών του Εθνικού Πάρκου και των προστατευομένων περιοχών της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, και στη δημιουργία των καλύτερων δυνατών προϋποθέσεων για τη βιώσιμη ανάπτυξη που επιζητά η τοπική κοινωνία.