?php /** * @package Helix Framework * Template Name - Shaper Helix - II * @author JoomShaper http://www.joomshaper.com * @copyright Copyright (c) 2010 - 2015 JoomShaper * @license http://www.gnu.org/licenses/gpl-2.0.html GNU/GPLv2 or later */ //no direct accees defined ('_JEXEC') or die ('resticted aceess'); ?> Η μαθητική παρέλαση για την Επέτειο του «ΟΧΙ» στα Καλύβια Αγρινίου (φωτο)

Η μαθητική παρέλαση για την Επέτειο του «ΟΧΙ» στα Καλύβια Αγρινίου (φωτο)

Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023

Η Εθνική Επέτειος της «28ης Οκτωβρίου 1940», 83 χρόνια μετά, τιμήθηκε με λαμπρότητα με την Θεία Λειτουργία και την Δοξολογία που τελέστηκαν το πρωί στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου στα Καλύβια, αλλά και την καθιερωμένη μαθητική παρέλαση.

Ο πανηγυρικός της ημέρας εκφωνήθηκε από την Καθηγήτρια του Γυμνασίου Καλυβίων, κα Αναστασία Αρκουμάνη, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:

«28η Οκτωβρίου. Σήμερα με αισθήματα περηφάνιας και εθνικής συγκίνησης τιμούμε το ΟΧΙ της Ελλάδας και μνημονεύουμε τις θυσίες όλων των Ελλήνων που αγωνίστηκαν σε όλες τις μάχες της πατρίδας, καθοδηγούμενοι από τον πόθο για ελευθερία.

Η ελληνική κυβέρνηση από την έναρξη του Δεύτερου Παγκόσμιου πολέμου παρέμεινε αυστηρά ουδέτερη και δέχθηκε ψύχραιμη τις διάφορες προκλήσεις του Μουσολίνι, που αποκορυφώθηκαν στις 15 Αυγούστου 1940 με τον τορπιλισμό του πολεμικού πλοίου «Έλλη» στο λιμάνι της Τήνου.

Στο μεταξύ ο Μουσολίνι, αφού ενίσχυσε στην Αλβανία τις δυνάμεις του σε 15 μεραρχίες, είχε πια πάρει την απόφαση να εισβάλλει στην Ελλάδα αιφνιδιαστικά, με κεραυνοβόλα προέλαση στο Μέτσοβο και από κει δια μέσου της Θεσσαλίας της Στερεάς Ελλάδας στην Αθήνα. Έτσι στις 3.30 το πρωί στις 28 του Οκτώβρη, ο πρεσβευτής της Ιταλίας στην Αθήνα, Γκράτσι ανέβηκε στην Κηφισιά, στο σπίτι του πρωθυπουργού Ιωάννη Μεταξά και του έδωσε τελεσίγραφο του Μουσολίνι, που ζητούσε την ανεμπόδιστη διάβαση των ιταλικών στρατευμάτων στο ελληνικό έδαφος για να καταλάβουν ορισμένες στρατηγικές βάσεις. Αντί για άλλη απάντηση ο Μεταξάς είπε:«Τότε έχομεν πόλεμον». Σε τελική Ερώτηση του πρεσβευτή: «Θα δώσετε τις παραχωρήσεις που ζητάει η κυβέρνησή μου;», απάντησε μονολεκτικά:«Όχι».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας της υπογράμμισε:

Βοηθός σ' αυτόν τον πόλεμο, για τους Έλληνες, ήταν το ορεινό έδαφος που τους επέτρεπε να οργανώνουν ισχυρές αμυντικές θέσεις. Ακόμα και ο βαρύς χειμώνας βοήθησε τις προσπάθειες των Ελλήνων στρατιωτών παρόλο που υπέφεραν και αυτοί όπως και οι Ιταλοί. Οι Έλληνες πολεμούσαν χρησιμοποιώντας πολύ λιγότερο στρατιωτικό εξοπλισμό και με αριθμητική δύναμη πολύ μικρότερη από αυτή του εχθρού. Όμως η εθνική ενότητα, έδωσε τη νίκη στον ελληνικό στρατό.

Για να καταλήξει η κα Αρκουμάνη:

Ας εμπνευστούμε από τους αγωνιστές του '40 κι ας προσπαθήσουμε^να καλλιεργήσουμε την ιστορική μνήμη και την εθνική μας συνείδηση ακολουθώντας το μεγαλειώδες παράδειγμά τους. Ας ενώσουμε τις προσπάθειας μας κι ας εντείνουμε τον αγώνα μας για να επικρατήσει παντού στον κόσμο η ελευθερία. Χρόνια πολλά Ελλάδα!»

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και της Δοξολογίας, στην κεντρική οδό του χωριού μας, οι μαθητές και οι μαθήτριες του Νηπιαγωγείου, του Δημοτικού Σχολείου και του Γυμνασίου Καλυβίων, παρέλασαν στους κεντρικούς δρόμους, καταχειροκροτούμενοι από τους κατοίκους του χωριού που τους παρακολουθούσαν με ενθουσιασμό…

Το τρισάγιο σε μνήμη των αγωνιστών που έπεσαν υπέρ Πίστεως και Πατρίδος, εψάλλη από τον ιερέα Θ. Αθανασόπουλο, στο Μνημείο των Πεσόντων, στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου.

Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων, από τους μαθητές των σχολείων, από τον Πρόεδρο της Κοινότητας Καλυβίων, Δ. Αναστασίου, τον Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου, Θ. Δρακόπουλο την Πρόεδρο του Συλλόγου Γυναικών Καλυβίων, κα Μαρία Ζαπαντιώτη, τον Χοράρχη της Χορωδίας Καλυβίων, Ν. Στρατόπουλο και από την εκπρόσωπο του Χορευτικού τμήματος Καλυβίων, Χρ. Φούκα – Ζαπαντιώτη.

Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή σε μνήμη των ηρωϊκώς πεσόντων Ελλήνων  κατά τον ελληνο-ιταλικό πόλεμο του 1940-41 και στο τέλος της τελετής όλοι οι μαθητές τραγούδησαν τον Εθνικό μας ύμνο!