?php /** * @package Helix Framework * Template Name - Shaper Helix - II * @author JoomShaper http://www.joomshaper.com * @copyright Copyright (c) 2010 - 2015 JoomShaper * @license http://www.gnu.org/licenses/gpl-2.0.html GNU/GPLv2 or later */ //no direct accees defined ('_JEXEC') or die ('resticted aceess'); ?> Η εορτή του Αγίου Δημητρίου, στον Πλάτανο Καλυβίων

Η εορτή του Αγίου Δημητρίου, στον Πλάτανο Καλυβίων

Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023

Εορτάζει σήμερα το εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου στον Πλάτανο Καλυβίων, όπου το πρωί τελέσθηκε Όρθρος και η Θεία Λειτουργία από τον ιερέα π. Θεοδόσιο Αθανασόπουλο, με την παρουσία αρκετών πιστών που συμμετείχαν ευλαβικά και προσκύνησαν την εικόνα του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλήτου!

Να αναφέρουμε ότι, χθες το απόγευμα σε κλίμα κατάνυξης τελέστηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός μετ΄ αρτοκλασίας.

Χρόνια πολλά και βοήθεια μας ο Άγιος Δημήτριος!!!

Πως εικονίζεται στην αγιογραφία ο Άγιος Δημήτριος

Ο άγιος Δημήτριος εικονίζεται στην βυζαντινή αγιογραφία να σκοτώνει έναν άνθρωπο. Ποιος είναι αυτός και γιατί ένας άγιος σκοτώνει;

Λανθασμένα κάποιες πηγές αναφέρουν ότι ο άνθρωπος που σκοτώνει ο άγιος Δημήτριος είναι ο βάρβαρος παλαιστής Λυαίος. Στην πραγματικότητα, στην εικόνα του αγίου διακρίνουμε τον άγιο να σκοτώνει τον πολεμοχαρή τσάρο των Βουλγάρων Ιωαννίτζη, που οι Βυζαντινοί τον αποκαλούσαν «Σκυλογιάννη», ενώ ήταν έτοιμος να επιτεθεί στη Θεσσαλονίκη το 1206 ή 7.

Στην εικόνα αυτή ο άγιος Δημήτριος παρουσιάζεται καβαλάρης με στρατιωτική στολή πάνω σε κόκκινο άλογο φονεύοντας με το δόρυ του τον τσάρο των Βουλγάρων Σκυλογιάννη. Πρόκειται για το θαύμα που έγινε τον Οκτώβριο του 1207 έξω από τα τείχη της Θεσσαλονίκης. Ο τσάρος των Βουλγάρων Ιωαννίτζης που οι Βυζαντινοί αποκαλούσαν Σκυλογιάννη, φονεύτηκε κατά την παράδοση από τον άγιο Δημήτριο, όταν εκείνος πολιορκούσε την Θεσσαλονίκη. Στο πρόσωπο του αγίου Δημητρίου η Θεσσαλονίκη βλέπει πάντοτε τον προστάτη της, το στήριγμά της. (Η απελευθέρωση της πόλης από τους Τούρκους το 1912 συνέπεσε με την ημέρα της γιορτής του αγίου μας). Δίκαια ο άγιος Δημήτριος αποκαλείται από τον υμνωδό της Εκκλησίας « μέγας φρουρός τς Θεσσαλονίκης, ρύστης ν τος κινδύνοις ξαίρετος, πρόμαχος κράτιστος» (Κανών δεύτερος).

Σ’ έναν άλλο Κανόνα, που συνέθεσε ο Συμεών Θεσσαλονίκης, ο άγιος Δημήτριος φέρεται να λέει στην προστατευόμενή του πατρίδα Θεσσαλονίκη: «…μη φοβο ον πατρίς μου, μέ κατέχουσα∙ τους χθρούς σου γάρ πάντας πατάξω ν Χριστ και φυλάξω σε τήν τιμσάν με».

Δίκαια παρατηρήθηκε, πως από όλες τις εικόνες του αγίου Δημητρίου, η εικόνα του εφίππου άγιου αγαπήθηκε περισσότερο, γιατί ενσαρκώνει τα ελληνικά ιδεώδη της παλληκαριάς και της λεβεντιάς. Στη συνείδηση των πιστών ο άγιος Δημήτριος δεν είναι μόνο, κατά τον υμνωδό, «κρηπίς κατάβλητος καί θεμέλιος ρρηκτος καί πολιοχος, οκιστής καί πέρμαχος» της πόλεως της Θεσσαλονίκης και «ν πολλος καί πολλάκις κινδύνοις χαλεπος τν Θεσσαλονικέων προϊστάμενος», αλλά και ο μέγας υπέρμαχος της οικουμένης.

Πληροφορίες από iellada.gr

Φωτογραφίες: Άγγελος Πολύζος