?php /** * @package Helix Framework * Template Name - Shaper Helix - II * @author JoomShaper http://www.joomshaper.com * @copyright Copyright (c) 2010 - 2015 JoomShaper * @license http://www.gnu.org/licenses/gpl-2.0.html GNU/GPLv2 or later */ //no direct accees defined ('_JEXEC') or die ('resticted aceess'); ?> Η Μικτή Χορωδία Καλυβίων υμνεί την ¨Άγια Αγάθη¨

Η Μικτή Χορωδία Καλυβίων υμνεί την ¨Άγια Αγάθη¨

Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023

Προσκυνηματική επίσκεψη στην εξωκλήσι της Άγιας Αγάθης, στην περιοχή Σταμνάς Μεσολογγίου, πραγματοποίησαν χθες Κυριακή (24/09), τα μέλη της Μικτής Χορωδίας Καλυβίων «Άγιος Νικόλαος», ενώ παράλληλα βιντεοσκοπήθηκε η χορωδιακή απόδοση του τραγουδιού – ύμνου που είναι αφιερωμένο στη Χάρη Της!

Το τραγούδι – ύμνος είναι σε στίχους και μελοποίηση του Πρωτοψάλτη και Χοράρχη κ. Νικόλαου Στρατόπουλου:

«Άγια μου Αγάθη σαν φάρος στέκεις στην κορφούλα

με το μαρμάρινο σταυρό,

Άγια μου Αγάθη έχω τάμα και στη γιορτούλα σου θα΄ ρθω,

όταν χτυπά το σήμαντρό σου και στη γιορτή σου με καλείς,

μαζί σου ψάλλουνε τ΄ αηδόνια με των αγγέλων τη φωνή,

όταν χτυπήσει η καμπάνα για να σημάνει εσπερινός

Άγια μου Αγάθη έχω τάμα και στη γιορτούλα σου θα΄ ρθω

Θα ανάψω το μικρό καντήλι και ταπεινά δυο κεριά,

για τους γονιούς μου που ΄χουν φύγει

και για του κόσμου την υγειά,

όταν χτυπήσει η καμπάνα για να σημάνει εσπερινός,

Άγια μου Αγάθη έχω τάμα και στη γιορτούλα σου θα΄ ρθω».

Ακολούθως τα μέλη της Χορωδίας επισκέφθηκαν την παραλία Σταμνάς και το Αγγελόκαστρο. Να σημειώσουμε ότι η Μικτή Χορωδία Καλυβίων «Άγιος Νικόλαος», αποτελεί πλέον τμήμα του Συλλόγου Γυναικών Καλυβίων «Η Δήμητρα».

Το εκκλησάκι της Αγίας Αγάθης, στη Σταμνά

Η Αγία Αγάθη είναι μάρτυρας της πρωτοχριστιανικής Εκκλησίας, η οποία έζησε τον 3ο αιώνα μ.Χ. και μαρτύρησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Δεκίου, (249-251 μ.Χ).

Στις 5 Φεβρουαρίου, ημέρα εορτής της Αγίας Αγάθης, πανηγυρίζει και το εξωκλήσι της Αγίας. Οι κάτοικοι της Σταμνάς και οι πιστοί από γύρω περιοχές συγκεντρώνονται στο ταπεινό εκκλησάκι για να τιμήσουν την προστάτιδά τους.

Επίσης στο χώρο αυτό, κάθε χρόνο 22-25 Αυγούστου πραγματοποιείται ένα από τα πιο γνήσια ιστορικοθρησκευτικά πανηγύρια της Ελλάδας, το πιο σημαντικό της περιοχής, μετά απ’ αυτό του Άη Συμιού στο Μεσολόγγι.

Στο πανηγύρι της Άγια Αγάθης, Αιτωλικιώτες και Σταμνιώτες, υπό τους ήχους του ζουρνά και της πίπιζας, ανταμώνουν στα πλατάνια, ενώ ο ιστορικός πυρήνας του πανηγυριού αφορά ιστορικά γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και στην απόδοση τιμής στους πεσόντες αρματωμένους.

Το πανηγύρι της Αγίας Αγαθής στη Σταμνά είναι ένα μοναδικό γεγονός που συνδυάζει παράδοση, πίστη, κοινωνικότητα και διασκέδαση.