Μητροπολίτης Δαμασκηνός: Μήνυμα προς τους εκπαιδευτικούς για τη νέα σχολική χρονιά

Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023 

«Η συνεργασία Εκκλησίας και Σχολείου υπήρξε πάντοτε αρμονική και καρποφόρα», αναφέρει ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Δαμασκηνός σε μήνυμα προς τους εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β/θμιας για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Αναλυτικά:

«Αγαπητοί μου εκπαιδευτικοί,

Τα σχολεία  ανοίγουν και πάλι τις πόρτες τους και περιμένουν τα παιδιά μας. Ένας νέος κύκλος μάθησης, γεμάτος κόπους αλλά και όνειρα ξεκινά σε λίγες ημέρες για τους μαθητές της πατρίδας μας. Όπως κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, η σχολική κοινότητα βρίσκεται ενώπιον καινοτομιών, άλλοτε απαραίτητων και άλλοτε αμφιλεγόμενων. Ένα όμως ερώτημα παραμένει καίριο και διαχρονικό: Θα καταφέρει άραγε το ελληνικό σχολείο να προετοιμάσει επαρκώς τους μαθητές του για έναν κόσμο που εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς και, συγχρόνως, να ανταποκριθεί στις βαθύτερες ανάγκες τους;

Κατά την διάρκεια των τελευταίων ετών, η ελληνική κοινωνία δοκιμάστηκε από αλλεπάλληλες προκλήσεις. Η ελληνική οικογένεια βίωσε πρωτόγνωρες καταστάσεις που ανέτρεψαν βίαια την καθημερινότητά της. Όλοι οι τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής κλήθηκαν να προσαρμοστούν με ταχείς ρυθμούς σε νέους τρόπους λειτουργίας, χωρίς τις αυτονόητες σταθερές των περασμένων δεκαετιών και να προσαρμοστούν σε συνθήκες που επηρεάζουν πλέον ολόκληρο τον πλανήτη.

Οι νεότερες γενιές, στις οποίες ανήκουν και οι μαθητές μας, δεν ήταν δυνατόν να μείνουν ανεπηρέαστες από τα νέα δεδομένα. Τα παιδιά μας, εν μέσω μιάς ραγδαίας τεχνολογικής εξέλιξης και μιάς κοινωνίας που αναζητά τον βηματισμό και την προοπτική της, συνεχίζουν να έχουν όλα τα χαρακτηριστικά της νιότης τους: επιθυμία να πετύχουν στη ζωή τους, ανάγκη να δημιουργήσουν, δίψα για βαθιές και ειλικρινείς ανθρώπινες σχέσεις, προσδοκία για όραμα και νόημα ζωής. Το σχολείο καλείται πλέον να ικανοποιήσει πολλαπλές ανάγκες, συχνά όμως με μέσα πενιχρά και σχεδιασμό που δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται στις νέες συνθήκες.

Ακριβώς για τον λόγο αυτό, η προσωπικότητα των εκπαιδευτικών καθίσταται περισσότερο από ποτέ ο καθοριστικός παράγοντας της ποιότητας του έργου του ελληνικού σχολείου. Στα πρόσωπα των δασκάλων και των καθηγητών τους οι μαθητές μας δεν ζητούν απλώς έναν αναμεταδότη γνώσεων αλλά μία προσωπικότητα ισχυρή που θα τα ενθαρρύνει να αγωνιστούν για μία ποιοτικότερη ζωή, αλλά και ένα πρότυπο, το οποίο θα τους εμπνεύσει να οραματιστούν μία κοινωνία αντίστοιχη των ονείρων και των αγνών πόθων τους.

Αγαπητοί εκπαιδευτικοί, δάσκαλοι και καθηγητές,

Ο Χριστιανισμός υπήρξε, διαχρονικά, φορέας αξιών και νοήματος ζωής, άλλαξε τον ρού της ανθρώπινης ιστορίας, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης και δημιουργίας και εξανθρώπισε την ανθρώπινη κοινωνία. Ιδιαίτερα όσον αφορά εμάς τους Έλληνες, η Ορθόδοξη Εκκλησία ενίσχυσε με κάθε τρόπο το Γένος μας σε εποχές δύσκολες, εποχές σκλαβιάς και απαξίωσης της ανθρώπινης ζωής, εποχές αβάσταχτων βιοτικών συνθηκών. Σήμερα, σε εποχές ανατροπών και ανυπαρξίας αλληλεγγύης και οραματισμών, η Εκκλησία μας παραμένει χώρος πίστης, όχι μόνον στον Θεό αλλά και στον άνθρωπο. Σύμφωνα με την πίστη αυτή, η ανθρώπινη ύπαρξη, ως εικόνα Θεού, διαθέτει άπειρες δυνατότητες προσωπικής ολοκλήρωσης και, κατ΄ επέκτασιν, διαμόρφωσης μιάς καλύτερης κοινωνίας.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, μαζί με τις ολόθερμες ευχές μου για ευόδωση του ανεκτίμητου παιδαγωγικού και πνευματικού έργου σας, σας απευθύνω πρόσκληση συνεργασίας, προκειμένου να δοθούν στα παιδιά μας ακόμη περισσότερες ευκαιρίες συνδυασμού της επιστημονικής κατάρτισής τους με την καλλιέργεια των χαρισμάτων τους, περισσότερα ερεθίσματα ανάπτυξης των ψυχικών και πνευματικών τους δυνάμεων, αλλά και περισσότερες δυνατότητες απαντήσεων στα μεγάλα ερωτήματα για το νόημα της ζωής.

Γνωρίζετε πως, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, η συνεργασία Εκκλησίας και Σχολείου υπήρξε πάντοτε αρμονική και καρποφόρα. Εγώ, ο νέος Επισκοπός σας, είμαι αποφασισμένος να αναλώσω το σύνολο των δυνάμεών μου προκειμένου ο επερχόμενος νέος κόσμος, του οποίου πολλές πτυχές ήδη διακρίνουμε, να βρεί τα παιδιά μας εξοπλισμένα με αισιοδοξία, στέρεο όραμα ζωής και δυνατότητα να σχετίζονται με αξιοπιστία και ειλικρίνεια με τον συνάνθρωπό τους. Αυτός ο τριπλός στόχος διαποτίζει όλες τις δράσεις των ενοριών της τοπικής μας Εκκλησίας και εμπνέει τους κληρικούς και τους λαικούς της.

Με βαθιά πεποίθηση πως η τοπική μας κοινωνία έχει να κερδίσει πολλά από την συστράτευση όλων το πνευματικών δυνάμεων του τόπου μας και ιδιαίτερα από τη συνεργασία μεταξύ μας, σας απευθύνω τις θερμότερες ευχές μου για προσωπική ευτυχία και εκ Θεού ενδυνάμωση στο έργο σας.

Με όλη μου την πατρική αγάπη,

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΑΣ

† Ο ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΣ»