Σάββατο 12 Αυγούστου 2023
Από τις 5 Aυγούστου 1944 έως τις 21 Αυγούστου 1944, έλαβε χώρα η στρατιωτική εκκαθαριστική επιχείρηση «Έχιδνα» (“Kreuzotter”) του στρατού των ναζί, περιλαμβανομένων των SS, στην ορεινή κυρίως Αιτωλία (Τριχωνίδα, Ναυπακτία), Μακρυνεία, αλλά και την Ευρυτανία.
Περίοδος ναζιστικής κατοχής στην Ελλάδα μας. Ημέρες μνήμης και πένθους, μέσα στον Αύγουστο, για πολλά χωριά μας της ορεινής κυρίως Αιτωλίας (Τριχωνίδας, Ναυπακτίας), Μακρυνείας, αλλά και της Ευρυτανίας.
Μιας και τον «μαρτυρικό» αυτό Αύγουστο του 1944, σχεδόν ένα μήνα πριν αποχωρήσει ο ναζιστικός στρατός κατοχής από τα μέρη μας, διεξήχθη στη περιοχή μας εκκαθαριστική επιχείρηση εκ μέρους των Γερμανών, συνεπικουρούμενων από τους ντόπιους συνεργάτες τους (τα τάγματα Ευζώνων, κοινώς ταγματασφαλίτες ή γερμανοτσολιάδες) εναντίον των πατριωτών Ελλήνων της Εθνικής Αντιστάσεως που μάχονταν τον κατακτητή.
Η επιχείρηση αυτή είχε την κωδική ονομασία «Έχιδνα» (“Kreuzotter”) και διήρκησε στη περιοχή μας 16 ημέρες από την 05η Aυγούστου 02:00 1944 έως την 21η Αυγούστου 1944.
Ξεκίνησε κατά κύριο λόγο από το Αγρίνιο, όπου είχε έδρα η 104η Μεραρχία Κυνηγών με Διοικητή τον Hartwig von Ludwiger και παράλληλα από την Λαμία με αντικειμενικό σκοπό την εκκαθάριση όλου του ορεινού όγκου που περικλείεται μεταξύ Αγρινίου και Καρπενησίου από τους πατριώτες Έλληνες αγωνιστές της Εθνικής Αντιστάσεως.
Οι ταγματασφαλίτες (Evzonen) συμμετείχαν και στα δύο γκρουπ των ναζί που ξεκίνησαν από το Αγρίνιο, αφ΄ενός του Schwartz, που κινήθηκε βόρειο-ανατολικά της Τριχωνίδος με κατεύθυνση το Θέρμο και αφετέρου του Ceith, που κινήθηκε νότια-νοτιοανατολικά της Τριχωνίδος, στη Μακρυνεία ουσιαστικά με κατεύθυνση και αυτό στο Θέρμο, όπου συνέχισαν μετά προς ορεινή Ναυπακτία και Ευρυτανία κατακαίοντας τα πάντα.
Επίσης έδρασαν και τα τμήματα των Γρεναδιέρων της 4ης Μεραρχίας Χωροφυλακής των SS (4. SS Polizei Grenadier Division) με Διοικητή τον Dörner κατά μήκος του Αχελώου ποταμού με κατεύθυνση τον Άη Βλάση και την Χούνη. Θλιβερό αποτέλεσμα ολοκληρωτική καταστροφή και πυρπόληση των περισσότερων χωριών του ορεινού όγκου που περικλείεται μεταξύ Αιτωλίας (όπως Άγιος Βλάσης, Χούνη κ.α.) και Ευρυτανίας, της πόλεως του Καρπενησίου και αρκετών Ιερών Μονών όπως οι Ιερές Μονές Μυρτιάς Τριχωνίδος και Προυσού.
Ανθρώπινος απολογισμός σύμφωνα με την έκθεση απολογισμού της 22.8.44, της 104ης Μεραρχίας Κυνηγών, από τα γερμανικά στρατιωτικά αρχεία.
Γερμανικές δυνάμεις
Νεκροί: 22 (εκ των οποίων 5 Αξιωματικοί και 2 Τουρκεστάνιοι)
Τραυματίες: 112( εκ των οποίων 4 Αξιωματικοί) και 1 Εύζωνας
Αγνοούμενοι: 1
Εχθρικές δυνάμεις(Έλληνες αγωνιστές της Εθνικής Αντιστάσεως)
Νεκροί: 298
Αιχμάλωτοι (συμπεριλαμβανομένων και των υπόπτων πολιτών): 260
Το επισυναπτόμενο απόκομμα του επιτελικού χάρτου, με την δράση και την διαδρομή που ακολούθησαν τα τμήματα που συμμετείχαν στην εν λόγω στρατιωτική επιχείρηση προέρχεται απο το Ομοσπονδιακό Στρατιωτικό αρχείο της Γερμανίας στο Freiburg.
Η φωτογραφία – ντοκουμέντο προέρχεται από το αρχείο του Ιωάννη Κουτρουμπούση και είναι απ΄τον μαρτυρικό Αύγουστο του 1944, όπου παρελαύνουν στην κεντρική πλατεία του Αγρινίου τμήματα των Γρεναδιέρων της 4ης Μεραρχίας Χωροφυλακής των SS (4. SS Polizei Grenadier Division) με Διοικητή τον Dörner ενώπιον της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας της πόλης μας τότε.
Συντάκτης του άρθρου, έρευνα και ©: Αλέξιος Γ. Κατεφίδης, εκπαιδευτικός.
https://www.facebook.com/groups/aitoliaakarnaniatempus/posts/2625594974261745/