Τρίτη 4 Ιουλίου 2023
Οι καθημερινές εκπαιδεύσεις στο πέταγμα στον Καλυβιώτικο κάμπο, συνεχίζονται για τους νεαρούς πελαργούς, οι οποίοι ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες των γονιών τους, πραγματοποιούν μικρές πτήσεις και ελιγμούς, έχοντας ως βάση τον τρούλο της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου Καλυβίων.
Οι κάτοικοι του χωριού βλέπουν πολύ συχνά τους πελαργούς να πετούν πάνω από τα χωράφια τους, ενώ παράλληλα αναζητούν και την τροφή τους στην ευρύτερη περιοχή. Τα τελευταία χρόνια πάντως, πολλοί πελαργοί δεν μεταναστεύουν μαζί με τα υπόλοιπους συντρόφους τους για τις θερμές χώρες, αφού οι παραλίμνιες περιοχές της Λυσιμαχίας και του Οζερού, αλλά και το παραποτάμιο οικοσύστημα του Αχελώου, αποτελούνν ιδανικούς βιότοπους για εξεύρεση τροφής κατά τη διάρκεια του χειμώνα…
Ο Πελαργός (Ciconia ciconia), το «λελέκι» του ελληνικού κάμπου, είναι ένα πραγματικά ανθρωπόφιλο πουλί, που φωλιάζει κοντά σε οικισμούς, σε περιοχές που γειτονεύουν με υγροτόπους, λιβάδια και καλλιέργειες.
Οι πελαργοί είναι μονογαμικά πουλιά. Όταν ωριμάσουν και ζευγαρώσουν, το αρσενικό με το θηλυκό διατηρούν το δεσμό τους για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.
Σε 3-4 εβδομάδες οι νεοσσοί μπορούν και στέκονται για μερικά λεπτά στα πόδια τους και μετά από επτά εβδομάδες για ένα τέταρτο περίπου. Αποκτούν τα πρώτα τους φτερά στην τρίτη εβδομάδα από όταν γεννηθούν, αργότερα αρχίζουν να εξασκούνται στο πέταγμα. Αλλά και όταν αρχίσουν να πετούν, επί 15 μέρες ακόμη εξακολουθούν να τρέφονται από τους γονείς τους και να κοιμούνται στη φωλιά. Κατόπιν γίνονται ανεξάρτητοι.
Δείτε τις όμορφες φωτογραφίες του Νίκου Σκορδόπουλου: