?php /** * @package Helix Framework * Template Name - Shaper Helix - II * @author JoomShaper http://www.joomshaper.com * @copyright Copyright (c) 2010 - 2015 JoomShaper * @license http://www.gnu.org/licenses/gpl-2.0.html GNU/GPLv2 or later */ //no direct accees defined ('_JEXEC') or die ('resticted aceess'); ?> Έγκριση μνημονίου Περιφέρειας και Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου, για δράσεις στην υγεία λόγω κλιματικής αλλαγής

Έγκριση μνημονίου Περιφέρειας και Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου, για δράσεις στην υγεία λόγω κλιματικής αλλαγής

Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023

Εγκρίθηκε στο σημερινό Περιφερειακό Συμβούλιο η σύναψη Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου, (Ι.Σ.Α.) για την υλοποίηση δράσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στον τομέα της Υγείας, θέμα που εισηγήθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Βιώσιμης Ανάπτυξης, Ενέργειας & Περιβάλλοντος, κ. Λάμπρος Δημητρογιάννης.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Λάμπρος Δημητρογιάννης ανέφερε τα εξής:

«Συνεχίζουμε να πρωτοπορούμε πανελλαδικά! Με ομόφωνη απόφασή του, το Περιφερειακό Συμβούλιο σήμερα ενέκρινε την πρωτοβουλία μας, την από κοινού υλοποίηση δράσεων, σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αγρινίου, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στη δημόσια υγεία!

Με  αυτή τη θεσμική συμμαχία και συνεργασία, στοχεύουμε στην ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και πρόληψη των τοπικών κοινωνιών και ευπαθών ομάδων και για τη καθιέρωση συγκεκριμένων και στοχευμένων δράσεων.

Για πρώτη φορά στη χώρα φορέας αυτοδιοίκησης συνδράμει καθοριστικά σε ένα τέτοιο ζήτημα! Σταθερά και δυναμικά...συνεχίζουμε!»

Να θυμίσουμε ότι, σε παλαιότερη ημερίδα που είχε διοργανωθεί πριν δυο χρόνια από την Περιφέρεια, ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας, Λάμπρος Δημητρογιάννης, κατά την εισήγησή του, είχε αναλύσει τα δεδομένα που σχετίζονται με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην δημόσια υγεία για την περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, βάσει του Περιφερειακού Σχεδίου, με παράλληλα ανάγκη την εφαρμογή δράσεων Περιβαλλοντικής Υγείας.

Όπως είχε επισημάνει, αναμένεται ειδικότερα να επηρεαστούν οι περιοχές στις οποίες συγκεντρώνεται μεγάλο μέρος του ευαίσθητου πληθυσμού (ευπαθείς ηλιακές ομάδες 0-10 ετών και άνω των 60 ετών) της Περιφέρειας, ήτοι μεγαλύτερο από το 20% του ευαίσθητου πληθυσμού της ΠΔΕ, ενώ η αύξηση της θερμοκρασίας και τα κύματα καύσωνα θα επιφέρουν αύξηση νοσηρότητας και θνησιμότητας λόγω αύξησης συχνότητας εκδήλωσης νοσημάτων όπως:

Άσθμα, αναπνευστικές αλλεργίες και ασθένειες από τον ατμοσφαιρικό αέρα

Καρδιοαναπνευστικά προβλήματα και εμφράγματα

Νοσηρότητα και θνησιμότητα από τη ζέστη (θερμοπληξία, θερμικό στρες)

Νοσηρότητα και θνησιμότητα από ακραία καιρικά φαινόμενα (π.χ. καύσωνες)

Νεοπλάσματα

Επιπλοκές στην ανθρώπινη ανάπτυξη

Βλάβες της ψυχικής υγείας και διαταραχές άγχους

Επίσης,  η αύξηση έντασης και συχνότητας πλημμυρικών φαινομένων εκτιμάται ότι θα επιφέρει μεγαλύτερη συχνότητα επιδημιών μεταδοτικών ασθενειών (π.χ. ελονοσία, δάγκειος πυρετός, κίτρινος πυρετός κλπ) λόγω πλημμυρών και ακραίων καιρικών φαινομένων, ενώ θα πρέπει να αντιμετωπιστεί πιθανή αύξηση των ασθενειών που θα  προκαλούνται από την υποβαθμισμένη ποιότητα του πόσιμου νερού.

Ακόμη ο κ. Δημητρογιάννης¨είχε τονίσει ότι:«Είναι σημαντικό να αξιοποιήσουμε την συγκέντρωση των δεδομένων που έχουμε μέσω του Περιφερειακού μας Σχεδίου για την Κλιματική Αλλαγή και της εμπειρίας της διαχείρισης της πανδημίας, ώστε να σχεδιάσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά δράσεις πρόληψης για την αντιμετώπιση δυσχερών επιπτώσεων, αξιοποιώντας τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία».