?php /** * @package Helix Framework * Template Name - Shaper Helix - II * @author JoomShaper http://www.joomshaper.com * @copyright Copyright (c) 2010 - 2015 JoomShaper * @license http://www.gnu.org/licenses/gpl-2.0.html GNU/GPLv2 or later */ //no direct accees defined ('_JEXEC') or die ('resticted aceess'); ?> Το Φεστιβάλ Riverview στο Λίμνη Στράτου

Το Φεστιβάλ Riverview στο Λίμνη Στράτου

Σάββατο 24 Ιουνίου 2023

Το επίκεντρο πολιτιστικών, αθλητικών και περιβαλλοντικών δράσεων αποτελεί αυτό το τριήμερο 23 έως 25 Ιουνίου 2023, η λίμνη Στράτου και το Ματσούκι Αγρινίου, όπου φιλοξενείται το Φεστιβάλ Riverview το οποίο συνδιοργανώνουν, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο Δήμος Αγρινίου και η Riverview Project Κοιν.Σ.Επ.

Στο Φεστιβάλ παρέστη ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, ο οποίος ανέφερε τα εξής: «Ένα τριήμερο γεμάτο πολιτισμό, αθλητισμό και αγάπη για το περιβάλλον. Ένας θεσμός που αναδεικνύει το κυρίαρχο στοιχείο της Αιτωλοακαρνανίας, που είναι το νερό. Συγχαρητήρια στους διοργανωτές για την επιτυχημένη προσπάθεια. Είναι βέβαιο πως όσοι βρεθούν μέχρι την Κυριακή στην περιοχή Ματσούκι της Λίμνης Στράτου στο Αγρίνιο, θα περάσουν υπέροχες στιγμές!»

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει άλλη μια ενημερωτική εκδήλωση για τη “Βιώσιμη Γαστρονομία” και ερασιτεχνικό διαγωνισμό παραδοσιακής πίτας, ενώ παράλληλα διεξάγονται ναυταθλητικές δραστηριότητες, δραστηριότητες για παιδιά με θέμα το περιβάλλον και τους υδάτινους πόρους της Αιτωλοακαρνανίας, συναυλίες με ξένα και με αγαπημένα ελληνικά τραγούδια.

«Η Δυτική Ελλάδα μπαίνει στον χάρτη μέσω των υδάτινων πόρων της, μέσω της βιώσιμης ανάπτυξης και κυρίως μέσω των ανθρώπων της» τόνισε χθες ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης, Ενέργειας, Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης κ. Λάμπρος Δημητρογιάννης, μιλώντας στα πλαίσια εκδήλωσης για την «Πράσινη Μετάβαση» και επεσήμανε ότι, «Η συνέργεια είναι το μόνο στοιχείο το οποίο πρέπει ως Αιτωλοακαρνάνες να μπούμε ¨μπροστά¨ προκειμένου να αναδείξουμε τους φυσικούς μας πόρους, να τους προασπίσουμε και εν κατακλείδι, να καθίσουμε να δούμε που μπορούμε και θέλουμε να καταλήξουμε».

Ο κ. Δημητρογιάννης, ανέπτυξε την ενότητα «Οι Δρόμοι του Νερού» και υπογράμμισε ότι, «ιδιαιτέρως την τελευταία διετία συνδράμαμε ως Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ήταν στον σχεδιασμό μας, να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε και να προβάλλουμε τους υδάτινους πόρους μας, που προσωπικά το έχω πει πολλές φορές, είναι το μεγάλο μας κοινωνικό, αναπτυξιακό αλλά και πολιτικό ¨οπλοστάσιο¨ και μέσω των υδάτων μας, εδώ και 50 χρόνια, έχουμε διεκδικήσει κάποια πράγματα ή τουλάχιστον προσπαθούμε να διεκδικήσουμε…

Είναι η δική μας φωνή και τα δικά μας θέλω¨ τα οποία μπορούν να τεθούν στην εκάστοτε κεντρική πολιτική εξουσία προκειμένου να επιτευχθούν τα αυτονόητα, όπως ανέφερα πριν, τα οποία επιζητούμε, ακόμη εν έτι 2023, στην περιοχή μας.

Την τελευταία διετία βάλαμε έναν σχεδιασμό προκειμένου, δράσεις και έργα υδροοικονομίας να μπορέσουμε να τα προωθήσουμε. Χθες είχα την τιμή να ξεκινήσουμε μια νέα δράση στη λίμνη Τριχωνίδα, που αφορά τη στάθμη της λίμνης, όπως επίσης την προστασία της βλάστησης, αλλά και την μελλοντική αξιοποίηση της παρόχθιας ζώνης δηλ. περιμετρικά της Τριχωνίδας.»

Ακόμη, ο κ. Δημητρογιάννης ανέφερε ότι, «τον τελευταίο ένα μήνα, ως  Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, προβήκαμε σε εκδηλώσεις προκειμένου να αναδείξουμε όλο αυτό τον υδάτινο πλούσιο οικοσύστημα, να φέρουμε, τους συμπολίτες μας και εμάς τους ίδιους, σε επαφή με αυτά τα πανέμορφα μέρη και επιπλέον να αναδείξουμε το εξής σημαντικό, ότι τα νερά της Αιτωλοακαρνανίας, όπως ο Αχελώος, είναι ο ¨ζωοδότης¨ για εμάς φυσικός παράγοντας, που δίνει ζωή εδώ και χιλιάδες χρόνια και γι΄ αυτόν ακριβώς τον λόγο, σε όλες τις εκδηλώσεις, προβάλλαμε και τα προϊόντα αγροδιατροφής, τα δικά μας τοπικά προϊόντα, τα οποία θα πρέπει όλοι μας, κάποια στιγμή άμεσα, να προσπαθήσουμε να τα αναδείξουμε».

Κλείνοντας την εισήγησή του, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Δημητρογιάννης εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς όλους τους φορείς οι οποίοι τα τελευταία 3-4 χρόνια, συνέδραμαν την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και προέβη σε μια σημαντική ανακοίνωση αφού, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει υποβάλλει ήδη επίσημα την πρότασή της (κάτι που της είχε ζητηθεί) προκειμένου να βραβευθεί τον προσεχή Σεπτέμβρη και να μπει στον Παγκόσμιο Οδηγό του ΟΗΕ, για ζητήματα Βιώσιμης Ανάπτυξης».

Στην παρουσίαση που έκανε η κα Ουρανία Σταθοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Σχολής Καλών Τεχνών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με θέμα «Ανακύκλωση και Τέχνη» ανέφερε τα εξής:

«Στην τέχνη του 20ου αιώνα τα ευτελή υλικά απετέλεσαν βασικό εκφραστικό μέσο και χαρακτήρισαν κινήματα της πρωτοπορίας καθώς και της δημιουργία διάσημων καλλιτεχνών. Με ένα άλλο πνεύμα σήμερα, μέσα από μια συνείδηση οικολογική και κοινωνική οι καλλιτέχνες αντιμετωπίζουν με υπευθυνότητα, δίνοντας με ευαισθησία, φαντασία και χιούμορ την ενσωμάτωση στο έργο τους άσχετων με την τέχνη υλικών, συχνά υλικών που θα τα αποκαλούσαμε «άχρηστα» ή «σκουπίδια».

Η Τέχνη γίνεται στα χέρια των δημιουργών της εργαλείο αφύπνισης της κοινωνίας, καθώς όλα γύρω μας μετατοπίζονται και αλλάζουν. Η τέχνη πάντοτε υπήρξε στις μεγάλες στιγμές της εργαλείο αφύπνισης αισθητικής και συνειδηταποίησης και αυτό οφείλει να είναι».

Σ ε άλλο σημείο η κα Σταθοπούλου ανέφερε: «Η τέχνη παιδαγωγεί, ωριμάζει τον άνθρωπο, θεραπεύει αγωνίες και εδώ, με τον τρόπο που περιγράψαμε πιο πάνω, αποδεικνύεται και πάλι ο πολυσχιδής αυτός χαρακτήρας της. Η παιδαγωγία και η χαρά της δημιουργίας, η παιδαγωγία και η δημιουργικότητα χέρι με χέρι».

Στην εισήγησή του με θέμα «Κυκλική Οικονομία και περιβαλλοντικές δράσεις στο δήμο Αγρινίου» ο Αντιδήμαρχος Αγρινίου κ. Βασίλης Φωτάκης, υπογράμμισε μεταξύ άλλων:

«Το Αγρίνιο κάνει βήματα προς το μέλλον με εξυπνότερη διαχείριση πόρων και περιβάλλοντος. Είναι ανάγκη πλέον το αστικό αλλά και το ευρύτερο περιβάλλον να υπηρετείται από τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών. Ακριβώς γι αυτό επενδύουμε σε έργα που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής και το περιβάλλον που είναι το σπίτι μας. Διαχρονική φιλοδοξία μας είναι να συμβάλλουμε για μια περιβαλλοντικά υγιή, βασισμένη στις αρχές και τις αξίες της βιώσιμης ανάπτυξης, αναβάθμιση του περιβάλλοντος που ζούμε εμείς και τα παιδιά μας».

Το Αγρίνιο φιλοδοξεί και έχει διανύσει ήδη πολύ μεγάλο δρόμο στο να γίνει μια «πράσινη», «έξυπνη» και «βιώσιμη» πόλη, ιδιαιτέρως μέσα από τη Στρατηγική της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξη. Η ΒΑΑ αποτελεί ένα εργαλείο, το όχημα όπου σε συνέργεια με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αναπτύχθηκαν σχεδιάστηκαν και υλοποιούνται ήδη διάφορες δράσεις».

Κλείνοντας τέλος, ο κ. Φωτάκης ανέφερε ότι: «το Αγρίνιο κάνει βήματα προς το μέλλον με εξυπνότερη διαχείριση πόρων και περιβάλλοντος.

Είναι ανάγκη πλέον το αστικό αλλά και το ευρύτερο περιβάλλον να υπηρετείται από τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών. Ακριβώς γι αυτό επενδύουμε σε έργα που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής και το περιβάλλον που είναι το σπίτι μας. Διαχρονική φιλοδοξία μας είναι να συμβάλλουμε για μια περιβαλλοντικά υγιή, βασισμένη στις αρχές και τις αξίες της βιώσιμης ανάπτυξης, αναβάθμιση του περιβάλλοντος που ζούμε εμείς και τα παιδιά μας».

Ο κ. Λίνος Μπλέτσας, Πρόεδρος TEE Αιτωλοακαρνανίας στην ομιλία του με θέμα «Πράσινη Ενέργεια και Υποδομές για τη Βιώσιμη ανάπτυξη της Αιτωλοακαρνανίας» είπε μεταξύ άλλων τα εξής:

Ο νομός Αιτωλοακαρνανίας θα καταστεί ελκυστικός προορισμός επενδύσεων κα στις τρεις βαθμίδες παραγωγς (πρωτογενή, δευτερογενή και Τριτογενή) και θα μπορέσει επιτέλους να ενταχθεί στον τουριστικό Χάρτη, διευρύνοντας κατά πολύ την ακτίνα του οικονοµικού κύκλου του. Εναι χαρακτηριστικό, πως παρά το γεγονός ότι, ο τουρισμός αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια τη βαριά βιοµηχανία της πατρίδας µας, ο νοµός µας εναι η µόνη “αποβιομηχανοποιημένη” ζώνη της χώρας. Θα πρέπει να καταστεί σαφές πως η πράσινη ενέργεια και οι υποδομές αποτελούν θεµέλιο λίθο για τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής µας. Το ¨κλειδί για την επιτυχία όμως εναι η επιστηµονικά ορθή χωροταξία και η συνδιαµόρφωση θετικών στοχεύσεων από τους τοπικούς φορείς, που Θα πρέπει να 'προβούν από κοινού στην κατάρτιση στοχευµένων αναπτυξιακών προγραμµάτων, εστιασµένων στα πολλά και ποικιλόµορφα πλεονεκτήµατα της Αιτωλοακαρνανίας. Η µετατροπή της περιοχής σε χώρο ευηµερίας και ανάπτυξης περνά πρωτίστως από τα δικές µας ιδέες και θα επιτευχθεί µέσα από τη δική µας δράση και κυρίως µε τη δύναμη της γνώσης».

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει άλλη μια ενημερωτική εκδήλωση για τη “Βιώσιμη Γαστρονομία” και ερασιτεχνικό διαγωνισμό παραδοσιακής πίτας, ενώ παράλληλα διεξάγονται ναυταθλητικές δραστηριότητες, δραστηριότητες για παιδιά με θέμα το περιβάλλον και τους υδάτινους πόρους της Αιτωλοακαρνανίας, συναυλίες με ξένα και με αγαπημένα ελληνικά τραγούδια.

Επίσης, το Σαββατοκύριακο υπάρχουν δραστηριότητες για παιδιά με θέμα τη βιώσιμη γαστρονομία και workshop μαγειρικής παραδοσιακής πίτας

19:00 Ποδηλατικός γύρος λίμνης Στράτου

22:00 Συναυλία με τον Παύλο Μπερμπερίδη και την ορχήστρα του.

Κυριακή 25 Ιουνίου-CLOSING PARTY

18:00-21:30 Ερασιτεχνικές ναυταθλητικές δραστηριότητες

18:00-01:00 DJ sets (Katerina Ft, Dj Panta, GOSHA)