Μεσολόγγι: Η κορύφωση του πανηγυριού του Αη Συμιού

Δευτέρα 5 Ιουνίου 2023

Όπως κάθε χρόνο και αυτό το τετραήμερο της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος (3-6/06), γιορτάζεται στο Μεσολόγγι το πανηγύρι του Αη–Συμιού, άρρηκτα συνδεδεμένο με το έπος της Εξόδου. "Αη Συμιός", ένα πανηγύρι με πολυσύνθετο ιστορικό, θρησκευτικό, κοινωνικό και συμβολικό μαζί χαρακτήρα, που μονάχα στο Μεσολόγγι συνηθίζεται.

Το πρωί σήμερα Δευτέρα 5 Ιουνίου τελέσθηκε Αρχιερατική θεία Λειτουργία στο εκκλησάκι του Αγίου Συμεών, που βρίσκεται λίγο έξω από το Μεσολόγγι. Επίσης Θεία Λειτουργία τελέσθηκε και στον Ι.Ν. της Αγίας Τριάδας στην λιμνοθάλασσα της Κλείσοβας. Το απόγευμα οι πανηγυριστές επέστρεψαν από τον Αη Συμιό, στην πόλη, παρουσία χιλιάδων κατοίκων και επισκεπτών, ενώ το γλέντι στα στέκια των παρεών θα συνεχιστεί μέχρι αργά τη νύχτα.

Ο Δήμαρχος της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Κώστας Λύρος, ανέφερε σχετικά: «Μας αξίωσε ο Θεός στον ευλογημένο και ιερό μας τόπο, να γιορτάζουμε όλοι  μαζί και φέτος τον Άη Συμιό μας. Το μεγάλο  εθνικοθρησκευτικό μας πανηγύρι, το ξακουστό σε όλα τα μήκη και πλάτη.

Το νταούλι, ο ζουρνάς, οι παρέες, οι καβαλάρηδες , τα άλογα, τα τραγούδια, η ιστορία και η παράδοση πίσω από το πανηγύρι αυτό… γεμίζουν την ψυχή μας με όσα σημαίνει για εμάς στο «Μεσολόγγι».

Γλέντι και κατάνυξη μαζί ! Και το πανηγύρι συνεχίζεται… Χρόνια Πολλά Μεσολόγγι!»

Αύριο Τρίτη 6 Ιουνίου στις 7:30 μ.μ. θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Πεσόντων στη Μάχη της Κλείσοβας στο ιστορικό νησάκι.

Ιστορικά – Λαογραφικά στοιχεία

Το πανηγύρι του Αη–Συμιού, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το έπος της Εξόδου, αφού εκεί στο μοναστήρι ήπιαν το πρώτο νερό της λευτεριάς όσοι επέζησαν απ’ την μεγάλη σφαγή.

Πανηγύρια που φημίζονται για τη θρησκευτική ή την εμπορική σημασία τους, υπάρχουν σε πολλά μέρη της πατρίδας μας. Όμως πανηγύρι με ένα πολύ σύνθετο ιστορικό, θρησκευτικό, κοινωνικό και συμβολικό μαζί χαρακτήρα, μονάχα στο Μεσολόγγι συνηθίζεται. Εκεί κάθε χρόνο, το ξημέρωμα της μεγάλης γιορτής της Πεντηκοστής, σημαίνει και την έναρξη ενός τριημέρου, γραφικότατου λαϊκού πανηγυριού.

Το πανηγύρι πήρε το όνομά του από το μεταβυζαντινό μοναστήρι του Αη-Συμιού, που χτίστηκε το 1740 σε μια λαγκαδιά του Ζυγού, κατάφυτη, οκτώ χιλιόμετρα ανατολικά του Μεσολογγίου.

Ο εορτασμός αυτός συνηθιζόταν και στην Τουρκοκρατία. Με την ανοχή των Τούρκων, που είχαν επιτρέψει στους ραγιάδες την ελεύθερη τέλεση των πανηγυριών, οι Μεσολογγίτες συγκεντρώνονταν την Κυριακή της Πεντηκοστής στο μοναστήρι, εκκλησιάζονταν σε αυτό την Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, έψηναν ύστερα σφαχτά και ακολουθούσαν γλέντια, χοροί και ξεφαντώματα. Ο ξεσηκωμός είχε αναστείλει τη συνήθεια. Με την απελευθέρωση όμως, ξανάρθε στη ζωή με περισσότερη μάλιστα λαμπρότητα, γιατί ο χώρος του μοναστηριού είχε συνδεθεί στενά με την τοπική ιστορία.

Χαρακτηριστικό στοιχείο του εορτασμού είναι οι "αρματωμένοι", Μεσολογγίτες ντυμένοι με την παλιά λαϊκή ενδυμασία, με πολλά άρματα, χρυσοποίκιλτα δηλαδή κοσμήματα και άλλα εξαρτήματα της ανδρικής φορεσιάς.

Οι αρματωμένοι, με την απαραίτητη συνοδεία "ζυγιάς"(δυο ζουρνάδες και ένα νταούλι) σχηματίζουν από το πρωί της Πεντηκοστής παρέες με ορισμένη οργάνωση και καθιερωμένο εθιμικό τυπικό. Αφού γυρίζουν στους δρόμους του Μεσολογγίου, το απόγευμα, μαζί με έφιππους συνεορταστές, ξεκινούν από το περίβολο της εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνα για το μοναστήρι, σταματώντας, για λίγο, στον κήπο των Ηρώων, όπου ψάλλεται τρισάγιο.

Στο χώρο του μοναστηριού με τα πανύψηλα πλατάνια, κάθε παρέα έχει το δικό της προκαθορισμένο από χρόνια χώρο, όπου κρεμούν τα άρματα, αφού πρώτα προσκυνήσουν και προσευχηθούν στην εκκλησία. Ακολουθεί ολονύχτιο γλέντι με "άη-συμιώτικα" τραγούδια και με τοπικούς χορούς. Αργά το βράδυ της επόμενης ημέρας, που και αυτή περνά με χορούς και τραγούδια, γίνεται θεαματική επιστροφή στο Μεσολόγγι και υποδοχή των αρματωμένων από πλήθος κόσμου που τους περιμένει στην είσοδο της πόλης. Το γλέντι συνεχίζεται, με ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο το λεγόμενο "χορό του πεθαμένου", με θέμα το θάνατο και την ανάσταση ενός αρματωμένου.

Το πανηγύρι τελειώνει μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη με την ευχή όλων: "Καλό Αη–Συμιό να ΄χουμε". Από την επόμενη κιόλας ημέρα αρχίζουν οι ετοιμασίες για τον γιορτασμό της επόμενης χρονιάς.

Ειδικά το τρήμερο του Αγίου Πνεύματος θα παρευρεθείτε στο μοναδικό αστικό πανηγύρι της πατρίδας μας και θα ζήσετε αξέχαστες στιγμές.

Το πανηγύρι του Αη Συμιού είναι γλέντι και κατάνυξη μαζί.

Η μουσική, το τραγούδι και ο χορός είναι συστατικά στοιχεία του πανηγυριού, που ενώνουν όλους όσους μετέχουν ή παρευρίσκονται στα σοκάκια της πόλης ή ψηλά στο μοναστήρι ημέρα και νύχτα.

Το πανηγύρι του Αη-Συμιού ( http://aisimios.wordpress.com)

 

Η επιστροφή των πανηγυριστών στο Μεσολόγγι

 

Αγία Τριάδα Κλείσοβας

Φωτογραφίες: Κώστας Λύρος, Δήμαρχος Μεσολογγίου,

Άντα Χαλαζιά, Ελισσάβετ Αναστασίου – «Μεσολόγγι το αλωνάκι της καρδιάς μας», Σύλλογος "Φίλοι της Λιμνοθάλασσας"