Το Δημοτικό Σχολείο Καλυβίων στην αρχαία Νικόπολη

Πέμπτη 25 Μαΐου 2023

Εκπαιδευτική ολοήμερη εκδρομή στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Νικόπολης και το Αρχαιολογικό της Μουσείο, καθώς και επισκέψεις στις πόλεις της Πρέβεζας και της Άρτας, πραγματοποίησαν σήμερα Πέμπτη 25 Μαΐου, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείο Καλυβίων Αγρινίου.

Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν από τις επισκέψεις αυτές, αφού εκτός από την ενδιαφέρουσα και διδακτική περιήγηση στην Αρχαία Νικόπολη, στη συνέχεια το πρόγραμμα περιελάμβανε βόλτα στα σοκάκια του Σαϊτάν Παζάρ και φαγητό στην Πρέβεζα, ενώ τέλος στην Άρτα, δίπλα στον ποταμό Άραχθο είδαν το θρυλικό Γεφύρι και μέσα στην πόλη επισκέφθηκαν την ιστορική βυζαντινή εκκλησία του 13ου αιώνα, Παναγία την Παρηγορήτισσα.

Περιήγηση στην αρχαία Νικόπολη

Λίγα χιλιόμετρα έξω από την Πρέβεζα, βρίσκεται η μεγαλύτερη αρχαία πόλη της Ελλάδας. Η Νικόπολη ήταν το καμάρι του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Οκταβιανού, η πόλη που έχτισε σε ανάμνηση της νίκης του ενάντια στον συστρατευμένο στόλο του Αντώνιου και της Κλεοπάτρας, στη ναυμαχία του Ακτίου το 31 π.Χ.. Ο αρχαιολογικός χώρος, περιλαμβάνει εκτός από το Ωδείο και το Θέατρο, μεγάλα πλινθόκτιστα τείχη, δύο παλαιοχριστιανικές βασιλικές με εντυπωσιακά ψηφιδωτά, το μνημείο του Αυγούστου και το στάδιο.

Ο επισκέπτης της Αρχαίας Νικόπολης εντυπωσιάζεται από την μεγάλη έκταση του αρχαιολογικού χώρου, εκτείνεται από το Ιόνιο μέχρι τον Αμβρακικό και το πλήθος των σωζόμενων μνημείων που είναι διάσπαρτα σε μια έκταση περίπου 1500 στρεμμάτων.

Καθώς στην περιοχή της Νικόπολης δεν έχουν γίνει οικιστικές παρεμβάσεις, ο αρχαιολογικός χώρος διατηρεί ανέπαφο το φυσικό του περιβάλλον, γεγονός που τον κάνει μοναδικό. Μεταξύ των σημαντικότερων μνημείων που μπορεί να θαυμάσει σήμερα ο επισκέπτης είναι:

Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης απέχει περίπου 2 χιλιόμετρα από την Αρχαία Νικόπολη. Σαν στόχος της έκθεσης του μουσείου είναι να συνδέσει το μουσείο με τα μνημεία του αρχαιολογικού χώρου και να προβάλει την εξέλιξη της πόλης μέσα στον χρόνο.Η έκθεση αναπτύσσεται σε δύο αίθουσες: στην πρώτη παρουσιάζεται η γέννηση και εξέλιξη της μεγαλόπρεπης ρωμαϊκής και παλαιοχριστιανικής Νικόπολης, ενώ η δεύτερη είναι αφιερωμένη στον ιδιωτικό βίο αυτών των δύο περιόδων.

 

ΠΡΕΒΕΖΑ

 

ΑΡΤΑ