Η λιτάνευση της Ιερής Εικόνας του Αγίου Χριστοφόρου, στο Αγρίνιο

Τρίτη 9 Μαΐου 2023

Kορυφώθηκαν σήμερα οι εκδηλώσεις για τον πολιούχο της πόλεως του Αγρινίου, Άγιο Χριστόφορο, με την λιτάνευση της Ιερής Εικόνας και την καθιερωμένη πομπή στους κεντρικούς δρόμους της πόλεως παρουσία χιλιάδων κατοίκων.

Νωρίτερα τελέσθηκε Μεθεόρτιος Αρχιερατικός Εσπερινός στο Νέο Ιερό Ναό του Αγίου Χριστοφόρου και ακολούθησε η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος προς την κεντρική πλατεία του Αγρινίου, όπου συμμετείχαν ο εκκλησιαστικός κλήρος, οι εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και του Στρατού, πολιτιστικοί σύλλογοι και Χορευτικά σωματεία, μεταξύ αυτών και το τμήμα Παραδοσιακών Χορών Καλυβίων.

Στην ιερά Λιτανεία προεξήρχε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος και συμμετείχαν οι Μητροπολίτες Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός.

Στην κεντρική πλατεία της πόλεως τελέσθηκε η Αρτοκλασία και μίλησε στο πλήθος του πιστού λαού ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσευχή που, κατά τον ιερό Συναξαριστή, έκανε ο Άγιος Χριστοφόρος, πορευόμενος προς το μαρτύριό του: «Κύριε, επειδή πολλοί ζητούσι με εις πόλιν έχειν ή χώραν ή αγρόν ή εν οιοδήποτε τόπο, παρακαλώ μη επέλθει αυτοίς, εκεί, Δέσποτα, μηδέ χάλαζα, μηδέ θυμός, μηδέ αφορία αμπέλου … φύλαξον τους τόπους αυτών». Και πράγματι, το Αγρίνιο ανήκει σε εκείνες τις πόλεις, που προστατεύει και διαφυλάσσει ο Άγιος Χριστοφόρος από κάθε κακό και από κάθε συμφορά.

Για αυτό και η ετήσια πανήγυρη του Αγίου αποτελεί πανηγύρι για ολόκληρη την πόλη, για κάθε κάτοικο, για κάθε σπιτικό, για κάθε γειτονιά και η συμμετοχή όλων είναι εντυπωσιακή και συγκινητική ταυτόχρονα. Τα ροδοπέταλα, με τα οποία έραιναν οι πιστοί, καθ’ όλη τη διαδρομή της ιεράς Λιτανείας, την Ιερά Εικόνα και το Ιερό Λείψανο του Αγίου συναγωνίζονταν σε ευωδία τα ίδια τα μαρτύρια του Αγίου, ανέφερε ο Σεβασμιώτατος.

Σε άλλο σημείο της ομιλία του, τόνισε ότι το Αγρίνιο γίνεται το λίκνο της παράδοσης και δείχνει ότι αυτή η πόλη παραμένει σταθερή, ακλόνητη και αμετακίνητη στις παραδόσεις, στις αξίες και στα ιδανικά του Γένους μας. Επίσης, η παρουσία όλου αυτού του λαού, με επικεφαλής τους ηγήτορές του, τον κ. Δήμαρχο, τον κ. Περιφερειάρχη τους Βουλευτές, τους εκπροσώπους των δημοτικών και των στρατιωτικών αρχών αποδεικνύει την ενότητά μας και ότι γνωρίζουμε να εορτάζουμε με μια συνείδηση και με μια πίστη τον προστάτη Άγιό μας.

Ολοκληρώνοντας ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τους αγίους Αρχιερείς και κατέθεσε την συγκίνηση και την χαρά του, γιατί πρώτη φορά συμμετείχε στον εορτασμό αυτό, ως ο νέος Ποιμενάρχης και επικαλέστηκε προς όλους τη χάρη και τις πρεσβείες του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Χριστοφόρου.

Αύριο Τετάρτη 10 Μαΐου στις 7 το πρωί θε τελεσθεί  Όρθρος , Θεία Λειτουργία και Κτητορικό Μνημόσυνο και στις 11 π.μ. με κάθε επισημότητα θα αναχωρήση η Ιερή Εικόνα της Παναγίας της Ξενιάς, από τον Ι.Ν. Αγίου Χριστοφόρου Αγρινίου.