Μαθήματα κολύμβησης σε μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Καλυβίων

Παρασκευή 28 Απριλίου 2023

Έναρξη των μαθημάτων κολύμβησης για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Γ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Καλυβίων, άρχισαν σήμερα στο Κολυμβητήριο του Δ.Α.Κ. Αγρινίου " Μιχάλης Κούσης".

Η κολύμβηση εντάσσεται στο μάθημα της Γυμναστικής (Φυσικής Αγωγής). Γίνεται για τους μαθητές της Γ΄ τάξης ( ή και της Δ΄ τάξης κάποιες φορές) μόνο όμως με συναίνεση του γονέα. Γι' αυτό δε συμμετέχουν στο πρόγραμμα όλοι οι μαθητές. Επιπλέον απαραίτητη προϋπόθεση είναι το ατομικό δελτίο υγείας μαθητή (ΑΔΥΜ).

Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο της Δ/νσης Φυσικής Αγωγής του ΥΠ.Π.Ε.Θ. τα υποχρεωτικά μαθήματα κολύμβησης πραγματοποιούνται σε όλα τα δημοτικά σχολεία που βρίσκονται σε απόσταση μέχρι και 25 χιλιόμετρα σε κολυμβητήρια ενώ ο αριθμός των μαθημάτων υπολογίζεται στα 10 με 12 εντός της σχολικής χρονιάς.

Σε κάθε εκπαιδευτικό δίωρο συμμετέχει ένα τμήμα της σχολικής μονάδας που συνοδεύεται από τον καθηγητή Φυσικής Αγωγής που έχει την εποπτεία των μαθητών/τριών στα αποδυτήρια των κολυμβητηρίων πριν και μετά το μάθημα.

Τα παιδιά αγαπούν το νερό και απολαμβάνουν οποιαδήποτε δραστηριότητα σχετίζεται με αυτό. Η κολύμβηση είναι αναμφίβολα η καλύτερη μορφή άσκησης για όλες τις ηλικίες καθώς συμβάλει στην υγεία ενός ατόμου όχι μόνο σωματικά αλλά και συναισθηματικά. 

Σκοπός της διδασκαλίας της κολύμβησης είναι η απόκτηση κολυμβητικής παιδείας/επάρκειας, ενώ συνδυάζει την απόκτηση βασικών γνώσεων τεχνικής διαφόρων κολυμβητικών στυλ, την ανάπτυξη ψυχοσυναισθηματικών στοιχείων για την απόλαυση στο νερό μέσα από παιγνιώδη μάθηση και παράλληλα την ανάπτυξη θεωρητικών γνώσεων με σκοπό την ευαισθητοποίηση των παιδιών σχετικά με την ασφάλειά τους στο νερό.

Κυρίως όμως, η ανάπτυξη της συνεργασίας και της κοινωνικότητας συμβάλλει στην ολοκλήρωση της προσωπικότητας των μαθητών.