Η Αγία Ελεούσα στα στενά της Κλεισούρας

Σάββατο 22 Απριλίου 2023

Εορτή της Ζωοδόχου Πηγής χθες και η ομώνυμη Ιερά Μονή της Αγίας Ελεούσας κτισμένη σε μια πλαγιά στο φαράγγι της Κλεισούρας Μεσολογγίου υποδέχτηκε χιλιάδες πιστούς που κατέφθασαν εκεί για να προσκυνήσουν  την Ιερή Εικόνα της Παναγίας μας. Ο συμπατριώτης μας Γιώργος Καρδαράς παρουσιάζει μέσα από τις φωτογραφίες του, το όμορφο τοπίο και την Ιερά Μονή!

“Κουρνιασμένη” ψηλά μέσα σε μιά εσοχή των βράχων,όπου σχεδόν αιωρείται,η Ιερά Μονή προκαλεί το δέος των πιστών που ανηφορίζουν τα σκαλοπάτια με σκοπό να προσκυνήσουν τη χάρη της Παναγίας μας αλλά και των διερχόμενων από την Εθνική οδό Αντιρρίου – Ιωαννίνων που δεν παραλείπουν να κάνουν το σταυρό τους.

Το ύψος των βράχων καθώς και η άγρια ομορφιά του τοπίου,που θυμίζει έντονα τα Μετέωρα,κάνουν επιβλητική την παρουσία του θρησκευτικού στοιχείου στο χώρο.

Ο μεγάλος Σταυρός, που διακρίνεται από μακριά,προϊδεάζει τον επισκέπτη για το μεγάλο συναπάντημα της ιστορίας μας με τη θρησκεία μας στην κάθετη πλαγιά του βουνού.

Στα μισά περίπου της διαδρομής Μεσολογγίου – Αγρινίου βρίσκεται το απίστευτου φυσικού κάλους φαράγγι της Κλεισούρας,που τέμνει κάθετα το όρος Αράκυνθος,ειδικά από την ανατολική πλευρά μοιάζει να το πελέκισε άνθρωπος.

Προς τη δυτική πλευρά του φαραγγιού και σε ύψος 150 μέτρων βρίσκεται η Ιερά μονή της Αγίας Ελεούσας, η οποία είναι συνδεδεμένη με ιστορικά πρόσωπα και γεγονότα της νεώτερης ιστορίας μας. Παράλληλα όμως αποτελεί και σημείο αναφοράς στη θρησκευτική ζωή του τόπου.

Ανήμερα της γιορτής της (πάντα την πρώτη Παρασκευή μετά την Ανάσταση) πλήθος πιστών απ’ όλα τα σημεία του νομού Αιτ/νίας αλλά και διερχόμενοι την Εθνική οδό Αντιρρίου-Ιωαννίνων, προσέρχονται να προσκυνήσουν και να ζητήσουν τη βοήθεια της Παναγίας.

Φωτογραφίες: Γιώργος Καρδαράς