Ο 10χρονος Άγγελος Σκούρτης, από τα Καλύβια, στην 1η  Ολυμπιάδα Ρομποτικής

Μ. Τετάρτη 12 Απριλίου 2023

Στην 1η  Ολυμπιάδα Ρομποτικής που διεξήχθη από τις 7 έως τις 10 Απριλίου, στο Ηράκλειο Κρήτης, συμμετείχε ο 10χρονος Άγγελος Αθ. Σκούρτης από τα Καλύβια, ο οποίος μαζί με την ομάδα του από το Αγρίνιο, αγωνίστηκαν στο άθλημα του ποδοσφαίρου, αποκτώντας μέσα από τον ευγενή ανταγωνισμό, πολλές και χρήσιμες εμπειρίες.

Τον μικρό Άγγελο, συνόδευαν σε αυτούς του διεθνείς αγώνες, οι γονείς του Θανάσης και Λαμπρινή (Οικονόμου) οι οποίοι τον ενθάρρυναν και τον υποστήριζαν στις προσπάθειές του, αλλά παράλληλα είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν και πολλές όμορφες περιοχές του Ηρακλείου, μεταξύ αυτών και το περίφημο Ενυδρείο Κρήτης (Creta Aquarium).

Οι αγώνες της 1ης  Ολυμπιάδας Ρομποτικής έγιναν στο κλειστό γυμναστήριο «Μάρκος Καραναστάσης¨ και ο μικρός Άγγελος Αθ. Σκούρτης συμμετείχε στο άθλημα του ποδοσφαίρου, όπου ήταν χειριστής του ρομπότ και βέβαια συνεργάστηκε μαζί με τα άλλα παιδιά και την καθοδήγηση του προπονητή της ομάδας της Makerlab από το Αγρίνιο, που ανήκαν στην ηλικιακή κατηγορία 9 έως 12 ετών.

Η Makerlab είχε πάρα πολλές συμμετοχές και πολύ μεγάλη ομάδα παιδιών σε αυτή τη διοργάνωση. Ο Άγγελος Αθ. Σκούρτης πηγαίνει στην Δ΄τάξη του δημοτικού και στην πρώτη τάξη στην Ρομποτική. Αν και η διάκριση δεν ήρθε σε αυτή τη διοργάνωση, εν τούτοις ήταν μια πολύ όμορφη εμπειρία τόσο για τον ίδιο τον Άγγελο, όσο βέβαια και για τα άλλα παιδιά!

Στους αγώνες πήραν μέρος ομάδες και όχι άτομα, ενώ πολλές ομάδες είχαν και μεγαλύτερα σε ηλικία παιδιά, τα οποία διαγωνίστηκαν με κατασκευές ρομπότ σε διάφορα αθλήματα. Πως παίζεται το ποδόσφαιρο:

Ο στόχος των Ποδοσφαιριστών Ρομπότ μιας ομάδας (σύμπραξη 3 ομάδων σε μία, ποδόσφαιρο 3x3), η οποία αποτελείται από 3 ρομπότ και προκύπτει μετά από τυχαία κλήρωση, είναι να βάλουν όσο το δυνατόν περισσότερα γκολ στην αντίπαλη ομάδα. Κάθε ομάδα μπορεί να αποτελείται από δύο (2) – τέσσερα (4) άτομα. Κάθε ομάδα πρέπει να έχει 1 Ποδοσφαιριστή Ρομπότ.

Ο Ποδοσφαιριστής Ρομπότ πρέπει να είναι τηλεχειριζόμενος με πρόγραμμα φτιαγμένο σε Ηλεκτρονικό Υπολογιστή - Laptop, δεν επιτρέπονταν τηλεχειριστήρια, ακόμα και εάν αυτά έχουν πριν προγραμματιστεί για να συνδέονται με τον Ποδοσφαιριστή ρομπότ. Νικήτρια ήταν όποια ομάδα σημείωνε τα περισσότερα γκολ.

Να επισημάνουμε ότι, την Παγκόσμια Ολυμπιάδα Αθλητικής Ρομποτικής “Minoan Robotsports Competition Global Olympiad 2023” διοργάνωσαν ο Ελληνικός Οργανισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής (he-ro.gr) και ο Δήμος Ηρακλείου, στο Κλειστό Γυμναστήριο του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, ενώ συμμετείχαν περίπου 2500 αθλητές, από 34 χώρες του κόσμου.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε ένας διαγωνισμός που εστίασε στην Αθλητική Ρομποτική! Σκοπός του ήταν να καλλιεργήσει στους μαθητές την δημιουργικότητα, την ομαδικότητα, την επίλυση προβλημάτων, την εφευρετικότητα, τον υγιή συναγωνισμό, ενώ παράλληλα να διδαχτούν μέσα από την αθλητική ρομποτική, μηχανική, προγραμματισμό, μαθηματικά, και φυσική.

Το Μέλλον είναι, ήδη εδώ…

Επιμέλεια κειμένου: Γιώργος Αν. Πανταζόπουλος