Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023
Ο συγχωριανός μας Ηλίας Κ. Σαμαράς είναι από τους λιγοστούς παραγωγούς στην περιοχή των Καλυβίων, ο οποίος αξιοποιώντας τα εργαλεία και τις χρηματοδοτήσεις των ευρωπαϊκών προγραμμάτων ως νέος αγρότης, ασχολείται με την καλλιέργεια κηπευτικών σε θερμοκήπια.
Συγκεκριμένα, τα τελευταία 3 χρόνια, σε ιδιόκτητες εκτάσεις στην περιοχή του οικισμού Αγίου Γεωργίου, έχει εγκαταστήσει θερμοκήπια τοξωτά απλά τροποποιημένα, όπως είναι η τεχνική τους περιγραφή, ώστε κατά τη διάρκεια του έτους να καλλιεργεί φυτά, τα οποία στη συνέχεια να του αποδίδουν ικανές ποσότητες παραγωγής από αγροτικά προϊόντα διατροφής, με στόχο το κύριο χαρακτηριστικό τους να είναι η καλή τους ποιότητα που θα διατίθεται στο καταναλωτικό κοινό.
Ο Ηλίας Κ. Σαμαράς μας λέει για την ενασχόλησή του αυτή:
«Η προσπάθεια μας μαζί με την σύζυγό μου, ξεκίνησε πριν τρία χρόνια όταν αποφασίσαμε να ¨χτίσουμε¨ κάτι δικό μας. Αρχικά ξεκινήσα με υπαίθριες καλλιέργειες λαχανικών και αργότερα φτιάξαμε θερμοκήπια για περισσότερη παραγωγή ανά έτος. Καλλιεργούμε κυρίως, μαρούλια κολοκύθια, αγγούρια, μελιτζάνες, πιπεριές, πατάτες και ντομάτες, για την καλλιέργεια της οποίας έχουμε επικεντρωθεί πιο πολύ.
Μάλιστα από την δεύτερη κιόλας χρονιά έχουμε αυξήσει την παραγωγή της ντομάτας κατά 70% κάτι που μεταφράζεται σε 3000 καλλιεργούμενα φυτά».
Γιατί τον ¨κέρδισε¨ αυτή η καλλιέργεια, μας εξηγεί περισσότερα ο Ηλίας Κ. Σαμαράς: «Έχω επιχορηγηθεί πριν μερικούς μήνες από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, μέσω ένταξης στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών, από το οποίο επωφελήθηκα αρκετά προκειμένου να προβώ στην επέκταση των καλλιεργειών και των θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων.
Ο στόχος ο δικός μου και της συζύγου μου είναι, να αυξήσουμε την καλλιέργεια στο επόμενο χρόνο κατά 50% και παράλληλα να υπάρξει σταδιακός εκσυγχρονισμός. Όλα αυτά γίνονται με πολύ σκληρό καθημερινό αγώνα, υπομονή και αγάπη για την δουλειά μας, καθώς αφιερώνουμε όλη μας την ημέρα για να φροντίσουμε τις καλλιέργειες και να επιτύχουμε τον στόχο μας».
Αξίζει να σημειώσουμε ότι, στις χώρες με μεσογειακό κλίμα, όπως η Ελλάδα, τα κηπευτικά που έχουν ανάγκη να καλλιεργηθούν σε θερμοκήπιο είναι κυρίως τα θερμής εποχής. Στόχος είναι η παραγωγή των αντίστοιχων προϊόντων την ψυχρή εποχή του έτους, όταν δηλαδή η καλλιέργειά τους στην ύπαιθρο είναι αδύνατη, κυρίως λόγω χαμηλών θερμοκρασιών.
Συχνά όμως τα θερμής εποχής κηπευτικά καλλιεργούνται στο θερμοκήπιο και το καλοκαίρι με στόχο:
– Να αποφευχθούν τα σοβαρά προβλήματα καρπόδεσης που παρουσιάζει τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο στην ύπαιθρο, λόγω των υπερβολικά υψηλών θερμοκρασιών αέρα και ακόμη,
– Να επιτευχθεί καλύτερη ποιότητα προϊόντων, λόγω αποφυγής φυσιολογικών διαταραχών και εγκαυμάτων, καθώς και λόγω ελέγχου των προσβολών από έντομα.
Τώρα όσον αφορά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, το κόστος καλλιέργειας, για το πόσες φορές καλλιεργεί μέσα στη χρονιά και που δίνει την παραγωγή του, ο συγχωριανός μας Ηλίας Κ. Σαμαράς μας απαντά:
«Μερικές από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε είναι κυρίως την καλοκαιρινή περίοδο, με τις υψηλές θερμοκρασίες όπως επίσης και ο απαιτούμενος χρόνος για την καλλιεργητική φροντίδα που θέλει ξεχωριστά κάθε φυτό. Το κόστος καλλιέργειας είναι θα έλεγα πολύ μεγάλο, καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν ¨ανέβει¨ οι τιμές των σπόρων, των φυτών και των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
Εμείς καλλιεργούμε δύο φορές τον χρόνο σε θερμοκήπια που καταλαμβάνουν μια έκταση 3 στρεμμάτων, ενώ τα λαχανικά τα προωθούμε κυρίως στην Κεντρική Λαχαναγορά Πατρών. Διαθέτουμε και θάλαμο συντήρησης των προϊόντων μας ώστε όταν τα δίνουμε στην αγορά να είναι φρέσκα. Επίσης, αυτή την περίοδο είμαστε στην διαδικασία ανοίγματος οπωροπωλείου, ώστε να προμηθεύονται οι καταναλωτές από πρώτο ¨χέρι¨ τα παραγόμενα προϊόντα μας. Επίσης αντίστοιχη ενασχόληση με θερμοκήπια έχει και ο αδερφός μου Βασίλης, ο οποίος έχει την εγκατάστασή του κοντά στα Καλύβια».
Όλα αυτά σε μια χώρα που τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Eurostat δείχνουν πως περισσότερο από το 30% των εργαζομένων στον γεωργικό τομέα είναι ηλικίας άνω των 64 ετών και λιγότερο από το 5% είναι κάτω των 35 ετών.
Αξίζουν συγχαρητήρια στον Ηλία Σαμαρά και την οικογένειά του, όχι μόνο διότι επέλεξαν να ασχοληθούν με τη γη, αλλά και γιατί καλλιεργούν, πέρα από τα καθιερωμένα της περιοχής, σε θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις, ένας τρόπος καλλιέργειας που έχει περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης και εξέλιξης στον Καλυβιώτικο κάμπο.
Επιμέλεια: Γιώργος Αν. Πανταζόπουλος