Το Δημοτικό Καλυβίων στο Μουσείο ¨Β. Κατράκη¨ στο Αιτωλικό

Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023

Μια όμορφη εκδρομή στο γραφικό Αιτωλικό, πραγματοποίησαν σήμερα οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Καλυβίων όπου είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Μουσείο ¨Βάσως Κατράκη¨ και αλλά ιστορικά αξιοθέατα της κωμόπολης.

Στο Μουσείο Χαρακτικής Τέχνης ¨Βάσως Κατράκη¨ τα παιδιά άκουσαν με ενθουσιασμό από την κα Αφροδίτη Παπαδογεώργου, πληροφορίες για τη ζωή και το έργο αυτής της σπουδαίας χαράκτριας, η οποία είχε γεννηθεί στο Αιτωλικό και κατόπιν περιηγήθηκαν στους χώρους του μουσείου, θαυμάζοντας τα έργα και τις σπουδαίες εικαστικές δημιουργίες!

H χαράκτρια Βάσω Κατράκη, που γεννήθηκε στο Αιτωλικό, (1914-1988) άφησε διεθνώς το αποτύπωμά της για την πρωτότυπη τεχνική και καλλιτεχνική της δεξιότητα, υπηρετώντας με συνέπεια θεμελιώδη θέματα και ιδεώδη της ανθρώπινης ζωής.

Να αναφέρουμε ότι, η χαράκτρια κληροδότησε στη γενέτειρά της όλα της τα έργα, τα οποία φιλοξενούνται μόνιμα στις 2 μεγάλες αίθουσες του μουσείου.

Στη συνέχεια οι μικροί μαθητές περιηγήθηκαν στο λιμανάκι και την λιμνοθάλασσα, ενώ μέσα από τα στενά σοκάκια του Αιτωλικού επισκέφθηκαν τον Ιερό ναό Κοίμησεως της Θεοτόκου όπου φυλάσσεται η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας , έργο του Ευαγγελιστή Λουκά , καθώς και ο Επιτάφιος των 3 Παρθένων, έργο του 15ου αιώνα μ.Χ. Επίσης, το τέμπλο είναι ανεκτίμητης καλλιτεχνικής αξίας. Την 1η Απριλίου 1824 , στο χώρο που βρίσκεται ο Ναός , έγινε η δίκη του Γεωργίου Καραϊσκάκη.

Αμέσως μετά κατευθύνθηκαν προς την εκκλησία των Αγίων Ταξιαρχών όπου στην αυλή  βρίσκεται ο τάφος της κυρα Βασιλικής, η οποία σύμφωνα με όσα λέγονται ήταν ο μεγάλος έρωτας του Αλή Πασά των Ιωαννίνων. Η Βασιλική Κονταξή ή όπως έμεινε γνωστή Κυρα-Βασιλική (1789-1834) ήταν Ελληνίδα ευνοούμενη, προστατευόμενη και τελευταία σύζυγος του Αλή πασά.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής της έζησε στο χωριό Κατοχή Μεσολογγίου, έχοντας στην κατοχή της λίγα κτήματα που της παραχωρήθηκαν από τον Καποδίστρια κι έναν πύργο (Γουλάς της Κυρα-Βασιλικής). Διατηρώντας ακόμα την αρχοντική ομορφιά της και την αξιοπρέπεια της γυναίκας του Αλή Πασά, πέθανε από δυσεντερία στο Αιτωλικό όπου και τάφηκε.

Μια εκπαιδευτική εκδρομή ολοκληρώθηκε για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Καλυβίων, με πολλές ενδιαφέρουσες εικόνες, όμορφα συναισθήματα και ιστορικές πληροφορίες από το Αιτωλικό, προσθέτοντας άλλο ένα ¨λιθαράκι¨ στις γνώσεις τους για την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας!

Μουσείο Χαρακτικής Τέχνης ¨Βάσως Κατράκη¨ 

 

Ιερός Ναός Κοίμησεως της Θεοτόκου, Αιτωλικό

 

Αιτωλικό, τάφος της κυρα Βασιλικής