Κυριακή 26 Μαρτίου 2023
Με την έκθεση «Ύμνος Εις την Ελευθερίαν» που διοργανώνει ο Κοινωφελής Πολιτιστικός Οργανισμός «Διέξοδος» ξεκίνησαν και εφέτος οι Εορτές Εξόδου 2023 στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου.
Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου 25 Μαρτίου 2023 στους χώρους του Ιστορικού Μουσείου της «Διεξόδου» και ταυτόχρονα ο Δήμαρχος κ. Κωνσταντίνος Λύρος κήρυξε την έναρξη των καλλιτεχνικών και πνευματικών εκδηλώσεων για την 197η επέτειο της Φρουράς της Εξόδου των Ελεύθερων Πολιορκημένων, παρουσία του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού, του Περιφερειάρχου Δυτικής Ελλάδος κ. Νεκτάριου Φαρμάκη, Πολιτευτών και εκπροσώπων των στρατιωτικών και δημοτικών αρχών της Ιεράς Πόλεως και του Νομού Αιτωλοακαρνανίας.
Ο κ. Κώστας Λύρος, ανέφερε συγκεκριμένα:
«Με την ευλογία του Θεού είμαστε σήμερα εδώ για να κηρύξουμε την έναρξη των εκδηλώσεων για την επέτειο από τα 197 χρόνια από την Έξοδο. Στο Μεσολόγγι τα πρώτα σημάδια της Άνοιξης θα έλεγε κανείς πως είναι μοιραία. Ταυτίζονται με τις μεγάλες στιγμές μας! Κάθε χρόνο ο ερχομός τους φέρνει πάντα σε όλους εμάς μνήμες, συγκίνηση και συναισθήματα από κάτι δικό μας. Κάτι που το αναπολούμε, κάτι που τώρα δεν το έχουμε. Το θαυμάζουμε, το λατρεύουμε και υπερηφανευόμαστε γι αυτό. Είναι το παρελθόν μας. Το παρελθόν, που τούτες τις μέρες «μας μιλάει». Τούτες τις μέρες η πόλη μας, αλλά και όλοι εμείς εισερχόμαστε σε μια νοερή πραγματικότητα που δεν έχει σχέση με τα δεδομένα που παρόντος κόσμου. Επικοινωνεί με το παρελθόν μας. Και αυτό είναι που την κάνει ιδιαίτερη, μυστήρια».
Ο Δήμαρχος, Κώστας Λύρος, στην ομιλία του, αναφερόμενος στις φετινές εκδηλώσεις σημείωσε ότι ο Δήμος φέρει βαριά την αίσθηση της ευθύνης για την απόδοση του οφειλόμενου χρέους στους «αθάνατους» νεκρούς και ο εορτασμός σε αυτό ακριβώς αποσκοπεί.
«Με πιστή τήρηση των παραδόσεων και των τελετουργικών που έρχονται από γενιά σε γενιά και αποτελούν για μας κορμό και ταυτόσημο, με την εγκάρδια και συγκινητική συμμετοχή όλων, συλλόγων και μεμονωμένων, αλλά και με την υιοθέτηση της δύναμης που μπορεί να μας δώσουν η τεχνολογία και οι σύγχρονες τεχνικές θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα καταφέρουμε να μεταδώσουμε το μήνυμα του Μεσολογγίου πολύ μακριά. Έχουμε στόχο το Μεσολόγγι να ακουστεί στα πέρατα. Να γίνει πρωτοπόρο. Γιατί, ήταν πρωτοπόρο!
Να το γνωρίσουν και να το αναζητήσουν. Και να γίνει χώρος φιλόξενος, ελκυστικός. Να το επισκεφθούν και να το αγαπήσουν.
Ιδιαίτερη αναφορά ο Κώστας Λύρος έκανε στη μεγάλη προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής να καταστήσει το Μεσολόγγι τόπο προορισμού μέσω της ανάδειξης του μοναδικού κομματιού του ιστορικού παρελθόντος της πόλης.
«Μια σειρά σοβαρών έργων υποδομής που έχουν ξεκινήσει στην πόλη μας, αλλά και στο δήμο μας σε αυτό αποσκοπούν. Να κάνουν τον τόπο μας λειτουργικό, ενδιαφέροντα και προσιτό στην ανάπτυξη. Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και η μεγάλη προσπάθεια για την διάσωση του παλιού Νοσοκομείου η παραχώρηση του οποίου επιτυχώς ολοκληρώνεται στο προσεχές άμεσο διάστημα καθώς επίσης και η ένταξή του στο μεγαλόπνοο όραμα μας για την εμβληματική ενοποίηση του με τον Κήπο, την Πύλη , το Τρικούπειο, το Επισκοπείο και ό,τι περιβάλλεται από τα τείχη μας. Ένας πόθος που δεν είναι πια όραμα. Γίνεται σχέδια, μέτρα, όψεις, κατόψεις. Παίρνει το δρόμο της πράξης».
Κλείνοντας ο Δήμαρχος μίλησε με θερμά λόγια για τον οικοδεσπότη, Νίκο Κορδόση και την «Διέξοδο» που άνοιξε την «αυλαία» των Γιορτών Εξόδου 2023 με την εντυπωσιακή έκθεση με τον τίτλο «Ύμνος Εις την Ελευθερίαν» και συνεχάρη τους καταξιωμένους Καλλιτέχνες που, όπως είπαν, ήρθαν στο Μεσολόγγι «ως προσκυνητές».
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός εξερχόμενος του Μουσείου προέβη στην ακόλουθη δήλωση:«Είμαι βαθύτατα συγκινημένος, διότι παραβρέθηκα στην τελετή ενάρξεως των Εορτών Εξόδου 2023, που ξεκίνησαν σήμερα και θα κορυφωθούν την Κυριακή των Βαΐων. Είναι ιδιαίτερα συγκινητική η στιγμή για εμένα, γιατί είναι η πρώτη φορά που θα συμμετάσχω ως Επίσκοπος σε όλες αυτές τις εορταστικές και επετειακές εκδηλώσεις. Είμαι βαθύτατα συγκινημένος, διότι θα γίνω και εγώ ένας ακόμη Μεσολογγίτης από τους αναρίθμητους σε όλο τον κόσμο, που θα εισέλθουμε μέσα στο μυστήριο της ηρωικής Εξόδου, θα αναβαπτιστούμε στα ζείδωρα νάματα της θυσίας των προγόνων μας, θα μνημονεύσουμε με ευγνωμοσύνη την γενναιότητα, την τόλμη και την αυτοθυσία τους, αλλά ταυτόχρονα θα δώσουμε και υπόσχεση, ότι δεν θα λησμονήσουμε ποτέ και θα φανούμε άξιοι συνεχιστές της θυσίας και των αγώνων τους».
Η έκθεση αποτελεί μια συλλογική εικαστική «ανάγνωση» του "Ύμνου Εις την Ελευθερία" του Διονυσίου Σολωμού. Την επιμέλεια υπογράφει η Ιστορικός Τέχνης, κα Ίρις Κρητικού, η οποία προσκάλεσε διακεκριμένους Έλληνες εικαστικούς να συναντήσουν τον Ύμνο εξαρχής και να επιλέξουν μία ή περισσότερες στροφές του και να «δημιουργήσουν» έργα τέχνης εμπνεόμενοι από το περιεχόμενο κάθε στροφής.
Το ποίημα «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» το συνέθεσε ο Διονύσιος Σολωμός τον Μάιο του 1823 στη Ζάκυνθο και εκδόθηκε στο Μεσολόγγι το 1825. Αποτελείται από 158 τετράστιχες στροφές, από τις οποίες οι δύο πρώτες καθιερώθηκαν το 1865 ως Εθνικός Ύμνος που ανακρούονται και συνοδεύουν την έπαρση και την υποστολή της σημαίας, ενώ ψάλλονται σε επίσημες στιγμές και τελετές.