Η βιβλιοπαρουσίαση «Οι αγρότες στην ελληνική ιστορία» του Δ. Παναγιωτόπουλου

Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023

Σε μια κατάμεστη από κόσμο αίθουσα πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 22 Μαρτίου,στο Αγρίνιο,  η παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Γ. Παναγιωτόπουλου «Οι αγρότες στην ελληνική ιστορία - Από την Επανάσταση στην παγκοσμιοποίηση», εκδήλωση που διοργάνωσαν ο Σύνδεσμος Γεωπόνων Νομού Αιτωλίας & Ακαρνανίας, η Ιστορική και Αρχαιολογική Εταιρεία Δυτικής Ελλάδος και οι Εκδόσεις "Πατάκη".

Για το βιβλίο μίλησαν με ενδιαφέρουσες και εμπεριστατωμένες προσεγγίσεις του αγροτικού ζητήματος, των ιστορικών αλλαγών που συντελέσθηκαν, καθώς και για τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισαν οι ¨πρωταγωνιστές¨ που ήταν δίχως άλλο οι αγρότες, οι:

- Ηλίας Ντζάνης, Γεωπόνος, πρώην Προϊστάμενος του Καπνικού Σταθμού Έρευνας Αγρίνιου

- Βασίλης Πατρώνης, Οικονομολόγος, Καθηγητής στα Τμήμα Οικονομικών του Πανεπιστημίου Πατρών

- Και ο συμπατριώτης μας συγγραφέας, Δημήτρης Γ. Παναγιωτόπουλος, Ιστορικός, υπεύθυνος του Κέντρου Τεκμηρίωσης Ιστορίας της Ελληνικής Γεωργίας, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Την παρουσίαση συντόνισε ο Γεωπόνος, Ζαχαρίας Σκορδόπουλος, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν η κα Βασιλική Καραπαπά, Πρόεδρος του Συλλόγου Γεωπόνων και ο κ. Γιώργος Σταμάτης Πρόεδρος της Αρχαιολογικής Εταιρείας.

Παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου, οι αντιδήμαρχοι, Μίμης Σκορδόπουλος και Κωνσταντίνος Ζώης, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Αγρινίου, Γιάννος Φαρμάκης, ο υποψήφιος Δήμαρχος Δημήτρης Τραπεζιώτης, πάρα πολλοί γεωτεχνικοί, καθηγητές του Πανεπιστημίου Πατρών στο Αγρίνιο και πολλοί φίλοι του βιβλίου.

Ο Δημήτρης Γ. Παναγιωτόπουλος είναι ιστορικός, διδάσκει Ιστορία του Αγροτικού Κόσμου και Ιστορία της Γεωπονικής Επιστήμης και είναι υπεύθυνος του Κέντρου Τεκμηρίωσης της Ιστορίας της Ελληνικής Γεωργίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διετέλεσε αναπληρωματικό μέλος της Εφορείας των Γενικών Αρχείων του Κράτους, ενώ από το 2008 διδάσκει το μάθημα «Ελληνικό Κράτος και Κοινωνία τον 19ο και 20ό αιώνα» στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ιστορική Έρευνα, Διδακτική και Νέες Τεχνολογίες» του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Αντί προλόγου ο συγγραφέας σημειώνει:

«Το βιβλίο αυτό αποτελεί, στην ουσία, το απότοκο της διδασκαλίας μου στο αντικείμενο της Αγροτικής Ιστορίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αυτό δεν σημαίνει ότι απευθύνεται αποκλειστικά στους φοιτητές, τους οποίους ούτως ή άλλως είχα στον νου όταν έγραφα το βιβλίο. Ο σκοπός της έκδοσής του είναι ευρύτερος, καθώς πιστεύω ότι απούσιαζε από την αγορά ένα εγχειρίδιο το οποίο να συμπεριλαμβάνει τα πορίσματα της έρευνας και της εμπειρίας από τον χώρο των αγροτικών σπουδών των τελευταίων δεκαετιών.

Αυτή τη δυνατότητα θέλησα να προσφέρω με τον ανά χείρας τόμο συμπυκνώνοντας, ιεραρχώντας και ερμηνεύοντας τα βασικότερα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την εξέλιξη του αγροτικού τομέα σε αυτούς τους δύο αιώνες από την ίδρυση του ελληνικού κράτους.

Αναφέρω όχι τυχαία την επέτειο των δύο αιώνων από τη δημιουργία του ελληνικού κράτους, καθώς αφορμή για την έκδοση αποτέλεσε η δυνατότητα που μου παρείχε η Τράπεζα Πειραιώς, με τη συμμετοχή μου στη συγγραφή του συλλογικού τόμου «Ο αγροτικός τομέας στην Ελλάδα: 200 χρόνια ιστορίας. Προκλήσεις & προοπτικές» (Αθήνα, 2021), να συγκεντρώσω και να συστηματοποιήσω το υλικό και να παρουσιάσω μια πρώτη, μερικότερη εκδοχή του παρόντος. Η έκδοση του επετειακού τόμου της Τράπεζας Πειραιώς και η γενικότερη συζήτηση με αφορμή τον εορτασμό των 200 ετών, με έκαναν να αντιληφθώ πόσο σημαντική και επιτακτική ήταν η έκδοσή του στη δεδομένη στιγμή, αφού ήταν φανερό ότι η γνώση της ιστορίας του ελληνικού αγροτικού κόσμου αποτελούσε απαραίτητη προϋπόθεση για την κατανόηση της εξέλιξης της νεότερης και σύγχρονης Ελλάδας σε κοινωνικό, οικονομικό, πολιτικό και ιδεολογικό επίπεδο. Η αγνοημένη και υποτιμημένη ιστορία των αγροτών και του αγροτικού τομέα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της νεότερης Ελλάδας και η εις βάθος μελέτη τους την αναγκαία συνθήκη για τη μελλοντική τους εξέλιξη».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, (πρώην Τράπεζα Ελλάδος), στο Αγρίνιο.