Γυμνάσιο Καλυβίων: Ενημέρωση μαθητών για την ασφάλεια στο διαδίκτυο

Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023

Σε εκδήλωση που έγινε σήμερα, οι μαθητές του Γυμνασίου Καλυβίων Αγρινίου ενημερώθηκαν για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο, από αξιωματικούς της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ακαρνανίας, οι οποίοι παρέστησαν κατόπιν σχετικής πρόσκλησης της διεύθυνσης του σχολείου και στα πλαίσια των εκπαιδευτικών δράσεών του.

Πιο συγκεκριμένα, η ενημέρωση έγινε από τους Αξιωματικούς της Ασφάλειας Αγρινίου, κ.κ. Ζωγράφο Δημήτρη και Μπαρδάκη Θωμά και αφορούσε: «Το ηλεκτρονικό έγκλημα και τους κινδύνους που διατρέχουν οι έφηβοι από την μη καλή χρήση του διαδικτύου και των κοινωνικών δικτύων».

Στο πλαίσιο της ενημερωτικής ομιλίας, παρουσιάστηκαν, με τη χρήση οπτικοακουστικού υλικού, οι πιθανοί κίνδυνοι που ελλοχεύουν κατά τη χρήση του διαδικτύου και συζητήθηκαν οι τρόποι αποφυγής τους.

Το Διαδίκτυο  αποτελεί πηγή γνώσης, μάθησης, επικοινωνίας, διασκέδασης, ενημέρωσης. Συνεπώς το Διαδίκτυο και οι νέες τεχνολογίες αποτελούν μονόδρομο για όλες τις σύγχρονες κοινωνίες.

Όμως κρύβει κινδύνους και μάλιστα πολύ μεγάλους. Κινδύνους που αγγίζουν μόλις το 2% του συνολικού δικτύου, οι οποίοι πολλές φορές δεν είναι ορατοί, δεν γίνονται αντιληπτοί από το χρήστη, ή ακόμη κι αν γίνουν αντιληπτοί, δεν αντιμετωπίζονται σωστά.

Η θεματολογία που αναπτύχθηκε αναφορικά με την ασφαλή πλοήγηση των παιδιών στο διαδίκτυο, αφορούσε:

- την πρόληψη και την αντιμετώπιση των κινδύνων που σχετίζονται με τις νέες τεχνολογίες,

- τις παγίδες που ελλοχεύουν στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης,

- τον διαδικτυακό σεξουαλικό εξαναγκασμό και εκβιασμό,

- τον εθισμό στο διαδίκτυο,

- το φαινόμενο του διαδικτυακού εκφοβισμού,

- τα μέτρα προστασίας που μπορούν να αναπτύξουν.

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη,  το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, μαζί με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, καθώς και η Αστυνομική Διεύθυνση Ακαρνανίας, εκδηλώνουν δράσεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το φαινόμενο του εθισμού στο διαδίκτυο και να ενημερώσουν τόσο τους γονείς όσο και τα παιδιά, οι οποίοι αποτελούν ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο και τον εθισμό τους σε αυτό.

Υπενθυμίζεται ότι, στις 8 Φεβρουαρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο (Internet Safety Day), η οποία καθιερώθηκε το έτος 2004 με πρωτοβουλία της Ευρωπαίας Επιτρόπου, Βιβιάνε Ρέντινγκ (Viviane Reding), με σκοπό να προωθήσει την ασφαλή και θετική χρήση του διαδικτύου και της ψηφιακής τεχνολογίας, ιδιαίτερα ανάμεσα σε παιδιά και νέους ανθρώπους.