Καλύβια: Οι χαρταετοί της παιδικής μας ηλικίας

Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2023

Τα παιδικά τους χρόνια ¨θυμήθηκαν¨ οι συγχωριανοί μας Λεωνίδας Καραλής και ο Παναγιώτης Γ. Καρύμπας από τα Καλύβια και μιας και η Αποκριά και τα Κούλουμα της Καθαράς Δευτέρας έφτασαν, κατασκεύασαν δυο χαρταετούς με τον πατροπαράδοτο τρόπο και με τα απλά υλικά!

Έτσι λοιπόν, πήραν μεγάλες λαδόκολλες, καλάμια, κόλες, περιοδικά και σπάγκο και συνεργάστηκαν με μεθοδικότητα για να υλοποιήσουν το ¨σχέδιό¨ τους!

Πριν κάποια χρόνια, η κατασκευή και το πέταγμα του αετού ήταν ολόκληρη ¨ιεροτελεστία¨ που άρχιζε λίγες μέρες νωρίτερα, με το ¨μυστικό¨ να πηγαίνει από τα μεγαλύτερα παιδιά της παρέας στα μικρότερα, έτσι εμπειρικά…

Ο χαρταετός είναι για την Ελλάδα ένα σύμβολο της πίστης μας, αλλά και ένα έθιμο που έχουμε συνδέσει με τη φύση, τις όμορφες οικογενειακές στιγμές και τις όμορφες αναμνήσεις από την παιδική μας ηλικία.

Παραδοσιακό σχήμα του χαρταετού είναι αυτό με τον εξάγωνο σκελετό κατασκευάζεται από καλάμι ενώ σημαντικά σημεία του χαρταετού για επιτυχημένο πέταγμα είναι, τα ζύγια της καλούμπας, τα ζύγια της ουράς και το μέγεθος της ουράς.

Στην ελληνική παράδοση το πέταγμα του αετού συμβολίζει το πέταγμα της ανθρώπινης ψυχής προς τον Δημιουργό της. Φυσικά, δεν είναι τυχαίο που πετάμε τον χαρταετό την Καθαρά Δευτέρα. Η Καθαρά Δευτέρα είναι η πρώτη μέρα της νηστείας του Πάσχα και η μέρα που ξεκινάει η πνευματική και σωματική μας κάθαρση. Με αυτήν ερχόμαστε πιο κοντά στον Θεό και αυτή η επαφή συμβολίζεται με τον χαρταετό που επίσης πλησιάζει προς τον Θεό καθώς πετάει ψηλά στον ουρανό.

Τελικά οι χαρταετοί από τους δυο συγχωριανούς μας τον Λεωνίδα και τον Παναγιώτη, ετοιμάστηκαν και ήταν πλέον ¨έτοιμοι¨ για να πετάξουν…

Στο γήπεδο του χωριού μας έγιναν οι πρώτες ¨δοκιμές¨ και σε λίγο, οι δυο ¨κατασκευαστές¨ μαζί με τα μικρά παιδιά, είδαν τους χαρταετούς με τη βοήθεια του ανέμου, να ανεβαίνουν στον ουρανό και να πετούν χαρούμενα!