?php /** * @package Helix Framework * Template Name - Shaper Helix - II * @author JoomShaper http://www.joomshaper.com * @copyright Copyright (c) 2010 - 2015 JoomShaper * @license http://www.gnu.org/licenses/gpl-2.0.html GNU/GPLv2 or later */ //no direct accees defined ('_JEXEC') or die ('resticted aceess'); ?> Ομιλία του μαθηματικού Κωνσταντίνου Νάκου στην Γ.Ε. Αγρινίου

Ομιλία του μαθηματικού Κωνσταντίνου Νάκου στην Γ.Ε. Αγρινίου

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023

Το Τμήμα Πνευματικών και Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου (ΓΕΑ) συνεχίζει τις δράσεις του με μια ομιλία, που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ο Κωνσταντίνος Νάκος, Μαθηματικός (M.Sc., Μ.Α., M.Sc.), ΣΕΕ Μαθηματικών ΠΕΚΕΣ Δυτικής Ελλάδας, θα μιλήσει την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023 στις 19.00 μ.μ. στο Παπαστράτειο Μέγαρο με θέμα:«Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή και το Ιωνικό Πανεπιστήμιο Σμύρνης "Φως εξ Ανατολών"».

Ιωνικό Πανεπιστήμιο Σμύρνης 

Η πιο σημαντική δραστηριότητα της Αρμοστείας υπήρξε η ίδρυση του Ιωνικού Πανεπιστημίου. Με παρέμβαση του Ελ. Βενιζέλου, κλήθηκε ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή και του ανατέθηκε η ίδρυση και οργάνωση του Ιωνικού Πανεπιστημίου, με το μεγάλο όραμα να ενώσει τη σοφία της Ανατολής με τη γνώση της Δύσης. Ο Καραθεοδωρή παρά τη ζηλευτή θέση του στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου αποδέχεται την πρόταση, αφού μεγάλωσε και ανατράφηκε με την ιδέα της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών της περιοχής τής «καθ” ημάς Ανατολής», έχοντας συνειδητοποιήσει την υπερεθνική αξία του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και την αφομοιωτική του δύναμη.

Όντας αποδεκτός απ” όλους τους δυτικοευρωπαϊκούς ακαδημαϊκούς κύκλους, αποτελούσε το ιδανικό άτομο για την ανάληψη αυτού του μεγαλόπνοου έργου. Σε υπόμνημά του προς τον Βενιζέλο, καταγράφει τον ρόλο της νέας Ελλάδας στην Ανατολή, που θα είχε στόχο την εγκαθίδρυση κράτους δικαίου, εξασφαλίζοντας στους σύνοικους λαούς ισονομία και ισοπολιτεία, διατηρώντας τον πολυφυλετικό και πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της «καθ” ημάς Ανατολής», μυώντας στον πολιτισμό όσους εξαιτίας της οθωμανικής κακοδιοίκησης εξακολουθούσαν να ζουν στην αμάθεια και τη βαρβαρότητα. Ένα όραμα που παραπέμπει στον μεγάλο διανοητή Ρήγα Βελεστινλή.

Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή

Με την άφιξή του στη Σμύρνη τίθενται στη διάθεσή του δύο μεγάλα ημιτελή κτήρια για εγκατάσταση του πανεπιστημίου, τα οποία συμπληρώθηκαν και διαρρυθμίστηκαν. Επιλέγει ως έμβλημα του πανεπιστημίου το «Εx Οriente Lux», δηλαδή «Φως εξ Ανατολών».

Προσκάλεσε ονομαστούς Έλληνες και ξένους καθηγητές για τη στελέχωσή του. Τα πρώτα σχέδιά του προέβλεπαν την ίδρυση σχολών που σχετίζονται με την αξιοποίηση της περιοχής, ήτοι Γεωπονική Σχολή, Σχολή Φυσικών και Μηχανικών Σπουδών και Υγειονομικό Εργαστήριο. Αργότερα έγινε λόγος για Σχολή Εθνολογίας, Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, Τμήμα Εμπορικών Σπουδών. Προβλεπόταν Πειραματικό Αγρόκτημα.

Στα μέσα Αυγούστου του 1922 σημειώθηκε η κατάρρευση του μικρασιατικού μετώπου και τον Σεπτέμβριο επήλθε η πλήρης καταστροφή. Όλα ματαιώθηκαν και διαλύθηκαν με τον χειρότερο τρόπο. Η ίδρυση όμως ελληνικού πανεπιστημίου στη Σμύρνη μένει φωτεινό παράδειγμα στην ιστορία του μικρασιατικού Ελληνισμού.

Αντλήθηκαν στοιχεία από το Αρχείο Ένωσης Βουρλιωτών Μ.Ασίας. (http://enosivourlioton.gr/?p=3192)