Καλύβια: Αυξημένη η ροή των υδάτων στον Αχελώο

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023

Ο Αχελώος ποταμός αποτελεί ένα σημαντικό τοπόσημο για την περιοχή Καλυβίων Αγρινίου, αφού η κοίτη και η γέφυρα της ΔΕΗ βρίσκονται πολύ κοντά στο χωριό, ενώ  μετά τις τελευταίες βροχοπτώσεις, η ροή των υδάτων έχει αυξηθεί, με το θέαμα να είναι εντυπωσιακό.

Η γέφυρα της ΔΕΗ παρέχει οδική σύνδεση με το Ξηρόμερο και στη συγκεκριμένη τοποθεσία καταλήγει η διώρυγα φυγής, μήκους περίπου 7 χλμ. που ξεκινά από το φράγμα ΥΗΣ Στράτου. Στο κατάντη άκρο της διώρυγας φυγής και πριν από την εκβολή της διώρυγας στον Αχελώο, έχει κατασκευαστεί έργο ελέγχου της ροής που αποτελείται από 8 φατνώματα με επίπεδα θυροφράγματα.

Ο Αχελώος ήταν θεός των ποταμών, γιος του Ωκεανού και της Τηθύος ή Γαίας, ενώ λατρευόταν σε πολλά μέρη της Ελλάδας και ιδιαίτερα στην Ακαρνανία, όπου τελούνταν αγώνες. Κόρες του Αχελώου ήταν, οι Νύμφες, οι Σειρήνες και όλες οι πηγές, όπως η Κασταλία, η Καλλιρρόη, η Δίρκη κ.ά., ενώ γιοι του ο Ορέστης, ο Ιπποδάμας, ο Περιμήδης. Υπήρχε η μυθολογική παράδοση ότι ο Ηρακλής μονομάχησε με τον Αχελώο για το χέρι της Δηιάνειρας, κόρης του Οινέα. Ο Ηρακλής κατάφερε να νικήσει τον θεό, που είχε μεταμορφωθεί στην αρχή σε δράκο και κατόπιν σε ταύρο, και να παντρευτεί τη Δηιάνειρα. Η πάλη αυτή σήμαινε, σύμφωνα με τους ιστορικούς Στράβωνα και Διόδωρο, τους αγώνες που έκαναν οι κάτοικοι της χώρας για να περιφράξουν την κοίτη του ποταμού και να εκμεταλλευτούν τα πλούσια νερά του.

Δείτε τις όμορφες εικόνες από την γέφυρα της ΔΕΗ και τη γύρω περιοχή του Αχελώου: