Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023
Οι καινοτομίες που εισάγονται στο ΤΕΒΑ, όπως επίσης οι υποστηρικτικές δράσεις που προστέθηκαν και απευθύνονται στους ωφελούμενους αναλύθηκαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε σήμερα Τετάρτη (25/01) στην έδρα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στην Πάτρα.
«Το ΤΕΒΑ είναι το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόγραμμα στον τόπο μας και το σημαντικότερο κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας. Είναι το μόνο μέσο που έχουμε εμείς ως Περιφέρεια για την ανακούφιση των συμπολιτών μας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης και παρέθεσε τα βασικά στοιχεία του προγράμματος, βάσει των οποίων:«Σήμερα, τον Ιανουάριο του 2023, οι ωφελούμενοι του ΤΕΒΑ στη Δυτική Ελλάδα είναι 44.614 άτομα όλων των ηλικιών.
16.372 πολίτες στην Αιτωλοακαρνανία, 15.900 στην Αχαΐα και 12.342 στην Ηλεία.
Το σύνολο των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας που εντάσσονται στο ΤΕΒΑ αντιστοιχεί στο 6,6% του πληθυσμού της, ένα πολύ σημαντικό μέγεθος δηλαδή», ανέφερε επισημαίνοντας ότι το ιδανικό θα ήταν να μην υπάρχουν τέτοιες ανάγκες, αλλά δεδομένου ότι διανύουμε εποχές αλλεπάλληλων κρίσεων που εξασθενούν οικονομικά πολλούς συμπολίτες, «η εξάλειψη των κοινωνικών ανισοτήτων και της φτώχειας είναι ένας αγώνας διαρκείας».
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας διαχειρίζεται το ΤΕΒΑ, δηλαδή το πρόγραμμα Επισιτιστικής και Υλικής Συνδρομής του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας που υποστηρίζει τη διανομή τροφίμων και βασικών υλικών αγαθών προς συμπολίτες που έχουν ανάγκη.
«Αλλάξαμε εκ θεμελίων την φιλοσοφία εφαρμογής του προγράμματος. Διαμορφώσαμε μία ολιστική προσέγγιση που δεν στέκει μόνο στην παροχή τροφίμων. Μέσα από τα Συνοδευτικά Μέτρα, υλοποιήσαμε και συνεχίζουμε να υλοποιούμε ένα πλέγμα δράσεων που δεν αποσκοπεί απλώς στην αξιοπρεπή επιβίωση, αλλά στην αξιοπρεπή και κατά το δυνατόν ισότιμη συμμετοχή όλων των πολιτών στο κοινωνικό γίγνεσθαι» πρόσθεσε ο κ. Φαρμάκης που κατά την τοποθέτησή του κατέληξε με τη διαβεβαίωση: «Εμείς δεν θα σταματήσουμε ποτέ να εξελίσσουμε και να αξιοποιούμε στο μέγιστο βαθμό το ΤΕΒΑ. Όχι μόνο γιατί αυτό αποτελεί ευθύνη και χρέος. Αλλά γιατί πιστεύουμε ακράδαντα πως όλοι μαζί είμαστε μία αλυσίδα, της οποίας κανένας κρίκος δεν πρέπει να είναι αδύναμος. Από την πρώτη στιγμή είπαμε: Κανένας μόνος! Και το εννοούμε. Από την πρώτη στιγμή τονίσαμε πως θα σταθούμε δίπλα στην κοινωνία της Δυτικής Ελλάδας. Και πιστεύω πως το αποδεικνύουμε καθημερινά. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας γι’ αυτή την κοινωνία».
Συνεχίζοντας από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Χαράλαμπος Μπονάνος επικέντρωσε στους ωφελούμενους της Π.Ε. Αχαΐας και τόνισε: «Ο προϋπολογισμός που αφορά την Αχαΐα είναι 8 εκ. ευρώ περίπου. Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο τόσο σε όγκο όσο και σε αξία που απαιτεί συντονισμό όλων των φορέων για την υλοποίησή του. Στην Π.Ε. Αχαΐας υπάρχουν 15.900 ωφελούμενοι ΤΕΒΑ εκ των οποίων οι 8.255 είναι γυναίκες και οι 7.645 άνδρες. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να κάνουμε στο ότι, 444 είναι άτομα ΑμεΑ και 1.365 είναι άνω των 65 ετών», ενώ πρόσθεσε: «Προτεραιότητά μας η αξιοποίηση κάθε δυνατού προγράμματος που στοχεύει στη στήριξη των ευπαθών ομάδων συμπολιτών μας, όπως το πρόγραμμα διανομής τροφίμων ΤΕΒΑ που συνεχίζει να υποστηρίζει έμπρακτα όλους όσους έχουν ανάγκη. Δεν θέλουμε κανέναν στο περιθώριο, θα συνεχίσουμε τις δράσεις μας και σε άλλους τομείς κοινωνικής αλληλεγγύης, με σκοπό την ισότιμη συμμετοχή όλων των συμπολιτών μας σε κάθε πτυχή της κοινωνίας μας. Άλλωστε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει αποδείξει έμπρακτα με διάφορες δράσεις, την ουσιαστική της αλληλεγγύη στις ευαίσθητες κατηγορίες των συμπολιτών μας».
Στις καινοτομίες της φετινής υλοποίησης είναι αφενός ο τρόπος διανομής, αφετέρου η διάθεση των ειδών σε τακτική βάση και συγκεκριμένα τρεις διανομές, μία κάθε δίμηνο εξήγησε ο Γενικός Διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας ΠΔΕ Χρήστος Παπασημακόπουλος που υπολόγισε ότι μια τετραμελής οικογένεια λαμβάνει είδη συνολικού βάρους 150 κιλών, ενώ επιχειρώντας ένα ιστορικό εφαρμογής ΤΕΒΑ από το 2015 έως σήμερα παρατήρησε ότι προηγήθηκαν δαιδαλώδεις διαδικασίες στο παρελθόν και σχολίασε: «χρειάστηκαν 10 χρόνια για να διακινηθούν προμήθειες 10 εκ. ευρώ και μέσα σε έξι μήνες θα διανεμηθούν είδη αξίας 18 εκ. ευρώ». Ακόμα, έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην οργάνωση και τον συντονισμό των συνεργάτιδων του και ειδικότερα όσων αποτελούν τα μέλη της ομάδας υλοποίησης του έργου στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες, Έλλη Μπέτση, Αλεξάνδρα Στασινούλια, Γεωργία Δημητρούκα, Μαίρη Ξένου και Μάγδα Κιτσώνη.
Ο ίδιος ανέφερε ότι στην Π.Ε. Ηλείας η διάθεση ειδών έχει ήδη ξεκινήσει, στην Αχαΐα ξεκινάει από την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023 και σε ό,τι αφορά την Πάτρα θα υπάρξει αλλαγή χώρου καθώς θα γίνει από το πάρκινγκ του Παμπελοποννησιακού επί της οδού Ρίτσου. Το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει αντίστοιχα η διανομή ειδών και στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας.
Συνεχίζοντας ο νόμιμος εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρίας “NUTRIA” Ηλίας Ζαβάκος πρόσθεσε ότι στους ωφελούμενους παραδίδονται τρία πακέτα (κρεατικά, τυριά, είδη παντοπωλείου), τα οποία λόγω του βάρους τους μεταφέρονται στα μέσα μεταφοράς των δικαιούχων που τα παραλαμβάνουν και αναχωρούν. Μάλιστα συνεχάρη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την οργάνωση και τον προγραμματισμό για την διάθεση τόσο μεγάλων ποσοτήτων.
ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΤΕΒΑ
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στα συνοδευτικά μέτρα ΤΕΒΑ, καθώς όπως είπε ο Περιφερειάρχης «σε δύο ετήσιους καταλόγους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τις καλές πρακτικές του ΤΕΒΑ περιλαμβάνονται δράσεις της Δυτικής Ελλάδας».
Ειδικότερα, σε συνεργασία με τα σωματεία, τις ακαδημίες, τους συλλόγους, τους φορείς της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας:
• Παιδιά, έφηβοι αλλά και ενήλικες συμμετέχουν σε μουσικά, θεατρικά και βιωματικά εργαστήρια, αλλά και σε υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης και ενδυνάμωσης.
• Κάνουν το άθλημα που αγαπούν (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, κολύμβηση, βόλεϊ, κ.α.) χωρίς επιβάρυνση για τους γονείς τους.
• Γυναίκες ενημερώνονται για θέματα πρώτων βοηθειών, αυτοεξέτασης, θέματα υγείας βρέφους και παιδιού, κ.α.
• Φροντιστές ενημερώνονται για θέματα εξυπηρέτησης των μελών της οικογένειάς τους.
• Άνθρωποι με υποχρεώσεις και σοβαρές υποθέσεις και εκκρεμότητες, απολαμβάνουν νομικών υπηρεσιών από εξειδικευμένους δικηγόρους.
Παράλληλα αξιοποιούνται στο έπακρο οι σύγχρονες τεχνολογίες και λειτουργούν εφαρμογές, όπως
• Η γραμμή ενημέρωσης που έχει υποδεχτεί περισσότερες από 2.500 κλήσεις για ενημέρωση, καταγραφή αιτημάτων κ.ά.
• Η ιστοσελίδα pdeteba.gr που ενημερώνεται καθημερινά και παρέχει κρίσιμη ενημέρωση τόσο για τους εταίρους όσο και για τους πολίτες,
•Τα περισσότερα από 150 χιλιάδες γραπτά μηνύματα σε κινητά τηλέφωνα
• Η ειδική εφαρμογή mypdeteba που παρέχει απολύτως εξατομικευμένη πληροφόρηση σε κάθε ωφελούμενο: πότε θα πάρει τρόφιμα, από πού, ποια ώρα, ποια συνοδευτικά μέτρα αφορούν τον ίδιο, ποια τα παιδιά του, κ.α.