?php /** * @package Helix Framework * Template Name - Shaper Helix - II * @author JoomShaper http://www.joomshaper.com * @copyright Copyright (c) 2010 - 2015 JoomShaper * @license http://www.gnu.org/licenses/gpl-2.0.html GNU/GPLv2 or later */ //no direct accees defined ('_JEXEC') or die ('resticted aceess'); ?> Καταμετρήσεις υδρόβιων πουλιών στο Μεσολόγγι και τον Αμβρακικό

Καταμετρήσεις υδρόβιων πουλιών στο Μεσολόγγι και τον Αμβρακικό

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2023

Το Σαββατοκύριακο που πέρασε, και με σύμμαχο τον καλό καιρό, δεκάδες παρατηρητές πουλιών «σάρωσαν» τους υγροτόπους της χώρας μας καταγράφοντας τα είδη και τους πληθυσμούς πουλιών που φιλοξενούν στο πλαίσιο των ΜΕΚΥΠ (Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πουλιών).

Οι ΜΕΚΥΠ πραγματοποιούνται στην Ελλάδα με το συντονισμό της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, με τη συμμετοχή εθελοντών και του επιστημονικού προσωπικού των κατά τόπους Μονάδων Διαχείρισης του ΟΦΥΠΕΚΑ (Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής) και βέβαια με τη χρήση του κατάλληλου εξοπλισμού που διαθέτει (τηλεσκόπια, κάμερες, κιάλια κλπ.) για τις καταμετρήσεις στους υγροτόπους.

Πρόκειται για το μακροβιότερο και παγκοσμίου εμβέλειας πρόγραμμα παρακολούθησης της βιοποικιλότητας στον κόσμο, το οποίο αποτελεί δραστηριότητα της Διεθνούς Οργάνωσης Υγροτόπων (Wetlands International).

Οι ΜΕΚΥΠ διεξάγονται κάθε χρόνο σε πάνω από 100 χώρες, με τη συμμετοχή περίπου 15.000 καταμετρητών, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι εθελοντές.

Καταγράφονται κυρίως υδρόβια και παρυδάτια είδη πουλιών που διαχειμάζουν στους υγροτόπους, αλλά και άλλα είδη που έχουν σχέση με αυτούς αν και ανήκουν σε τελείως διαφορετικές οικογένειες όπως αρπακτικά και θαλασσοπούλια. Τα δεδομένα που συλλέγονται επιτρέπουν την εκτίμηση των τάσεων των πληθυσμών και των μεταβολών που παρουσιάζουν οι υγρότοποι.

Στις φετινές καταγραφές επιβεβαιώθηκε ότι η παρατεταμένη καλοκαιρία είχε ως αποτέλεσμα πολλά πουλιά να παραμείνουν σε υγροτόπους βορειότερων χωρών, με αποτέλεσμα να καταγραφούν ασυνήθιστα χαμηλοί αριθμοί. Θα λέγαμε ότι, ήταν εξαιρετικά ικανοποιητική η μέχρι στιγμής κάλυψη των υγροτόπων της χώρας, ήδη από το 1ο Σαββατοκύριακο των φετινών ΜΕΚΥΠ 2023!

Οι καταμετρήσεις συνεχίζονται καθ' όλη την τρέχουσα εβδομάδα σε υγρότοπους διεθνούς ή εθνικής σημασίας, όλοι ζωτικής σημασίας για τα διαχειμάζοντα υδρόβια πουλιά που βρίσκουν σε αυτούς ένα πολύτιμο -και αναντικατάστατο- καταφύγιο.

Δείτε τις φωτογραφίες από τους υγροτόπους της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού και του Αμβρακικού κόλπου: 

Πρώτη συμμετοχή του Γιάννη Παλαιολόγου (δεξιά) σε χειμερινή απογραφή αποδημητικών πουλιών, με τον εξαιρετικό παρατηρητή, Νικόλαο Νούλα, στην λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου - Αιτωλικού

 

Οι Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πουλιών 2023 είναι ένα μακροχρόνιο πρόγραμμα παρακολούθησης ορνιθοπανίδας, που συντονίζει η Wetlands International (Διεθνή Οργάνωση Υγροτόπων) παγκοσμίως και σε εθνικό επίπεδο, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

 

 

 

 

 

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ. Τα εκπληκτικά εκτεταμένα λασποτόπια Δυτικά του Μεσολογγίου (περιοχή Κοχλιάς), μάλλον το κορυφαίο μέρος για παρυδάτια στην Ελλάδα, με πολλές χιλιάδες πουλιών να τρέφονται εκεί καθημερινά (φέτος >10.000 μικρά συν πολλά άλλα είδη), συν τα πάρα πολλά Φοινικόπτερα (συχνά >5.000) και Βαρβάρες (>2.000 από τις τελευταίες ήταν σε αυτή την θέση φέτος!).  Από μόνο του πληροί τα κριτήρια της συνθήκης  Ramsar. Πώς θα ήταν αυτό το μέρος χωρίς κυνήγι! Φωτ. Βαγγέλης Λιανός

 

 ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ

Βασιλαετός στoν Προστατευόμενο Υγρότοπο του Αμβρακικού Κόλπου (Γιώργος Λούπας)

 

Ένα Φερεντίνι ανάμεσα σε Γκισάρια στον Προστατευόμενο Υγρότοπο του Αμβρακικού Κόλπου (Γιώργος Λούπας)

 

Πηγές: Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ)