Το νέο βιβλίο του Γιάννη Γράψα για την τεχνική ανάλυση στο Basket

Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2023

Κυκλοφορεί ήδη στα βιβλιοπωλεία το νέο και πολύ ενδιαφέρον βιβλίο του συμπατριώτη μας Καθηγητή Φυσικής Αγωγής και Προπονητή μπάσκετ, Γιάννη Γράψα, με τίτλο «Η τεχνικοτακτική ανάλυση στην καλαθοσφαίριση» από τις Εκδόσεις ¨Sportbook¨. Μάλιστα τον Φεβρουάριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο Αγρίνιο ειδική εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου.

Στις 200 σελίδες του επιστημονικού αυτού πονήματος, προϊόν μακρόχρονης ενασχόλησης και εμπειρίας του συγγραφέα με το άθλημα του Basket ball, παρατίθεται μία πλήρης επεξήγηση της μεθοδολογίας της τεχνικοτακτικής ανάλυσης στην καλαθοσφαίριση, ενώ το βιβλίο περιέχει επίσης μία πλούσια συλλογή από προσχεδιασμένες επιθέσεις (plays) στο ¨μισό γήπεδο¨.

Πιο συγκεκριμένα, στο πρώτο μέρος του βιβλίου και σε 8 κεφάλαια, αναλύονται από τον Γιάννη Γράψα: Η σημασία της τεχνικής ανάλυσης, η τεχνική ανάλυση αντιπάλου, η τεχνική ανάλυση της επίθεσης, η τεχνική ανάλυση της άμυνας, η τελική έκθεση τεχνικής ανάλυσης, η τεχνική ανάλυση ομάδας, η ανίχνευση - αξιολόγηση ταλέντων, τα σχήματα ανάλυσης – κώδικες – φόρμες ανάλυσης – φύλλα εργασίας – πηγές.

Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου αναλύεται η «Επίθεση στο μισό γήπεδο» όπου παρουσιάζονται αγωνιστικά συστήματα των ομάδων basket: Προμηθέας Πατρών, ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης, Παναθηναϊκός Αθηνών, Zalgiris Kaunas.

Στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου υπάρχει Λεξικό Τεχνικών Όρων και η σχετική βιβλιογραφία.

Σημείωμα του συγγραφέα

Η καλαθοσφαίριση έχει υποστεί πολλές αλλαγές τα τελευταία είκοσι έως τριάντα χρόνια, ειδικά σε ό,τι αφορά στην τεχνική ανάλυση και προετοιμασία στρατηγικής για την αντιμετώπιση των αντιπάλων. Σήμερα η επιστήμη έχει διεισδύσει σε όλα τα επίπεδα του αθλήματος, κάνοντάς το πολύ πιο απαιτητικό τόσο για τους παίκτες όσο και για τους προπονητές. Η απλή μορφή ως πληροφορία της στατιστικής ανάλυσης και της ανάλυσης των παιχνιδιών μέσω βιντεοανάλυσης εξελίχθηκαν κυρίως μέσω της τεχνολογίας πληροφοριών σε μεγάλο βαθμό, ειδικά την τελευταία δεκαετία. Σήμερα, σε ορισμένες περιπτώσεις και ιδιαίτερα σε ομάδες υψηλού επιπέδου οι αγωνιστικές υποχρεώσεις είναι περισσότερες απ’ ό,τι ήταν τα προηγούμενα χρόνια. Περισσότερα παιχνίδια σημαίνει ότι υπάρχουν περισσότερα δεδομένα και πληροφορίες. Αρκετές ομάδες είναι υποχρεωμένες πολλές φορές να ταξιδεύουν από αγώνα σε αγώνα χωρίς προπόνηση και είναι πλέον απαραίτητη η έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση τεχνικών και άλλων χαρακτηριστικών, η οποία παρέχεται πλέον στους τεχνικούς των ομάδων με το πάτημα ενός κουμπιού μέσα από διαδικτυακές πλατφόρμες.

Η στελέχωση των ομάδων με εξειδικευμένο προσωπικό και η συνεχής ενημέρωση των προπονητών για τη χρήση νέων μεθόδων και μοντέλων τεχνικοτακτικής ανάλυσης δημιουργούν προϋποθέσεις καλύτερης οργάνωσης της προπόνησης, κατάλληλης αξιολόγησης και χρησιμοποίησης των παικτών και καλύτερης στρατηγικής παιχνιδιού με στόχο την επίτευξη της νίκης. Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια προσπάθεια υποστήριξης των συναδέλφων προπονητών και όχι μόνο. Είμαι ευγνώμων σε όλους τους συναδέλφους της ειδικότητας των ΣΕΦΑΑ, καθώς και σε συναδέλφους – συνεργάτες προπονητές, που έχουν μοιραστεί μαζί μου γνώσεις, πληροφορίες και τον χρόνο τους τα τελευταία είκοσι πέντε χρόνια. Έχουν συμβάλει σημαντικά στη δημιουργία πολλών μοντέλων και τεχνικών ανάλυσης που περιγράφονται σε αυτό το βιβλίο.

(ΦΩΤΟ: Θωμάς Παππάς)

Βιογραφικά στοιχεία

Ο Αγρινιώτης, Γιάννης Γράψας, είναι πτυχιούχος Φυσικής Αγωγής με ειδικότητα Μπάσκετ, κάτοχος Msc., Προπονητικής του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής με ειδίκευση στη Βιντεοανάλυση τεχνικής – τακτικής ομαδικών αθλημάτων με Η/Υ, ενώ το Διδακτορικό του έχει ως αντικείμενο την προπονητική συμπεριφορά και την παρακίνηση αθλητών-τριων υψηλού επιπέδου στην καλαθοσφαίριση.

Τον Οκτώβριο του 2008 ταξίδεψε στην Φιλαδέλφεια των Ηνωμένων Πολιτειών με Υποτροφία από τον ΣΕΠΚ (Σύνδεσμος Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης) στα κολέγια Villanova, Saint Josephs, Temple, Drexel, Penn State, De La Salle και παράλληλα στις ομάδες του ΝΒΑ, Φιλαδέλφεια 76Sixers, New Jersey Nets και τους Washington wizards.

Προπονητής επί σειρά ετών σε ομάδες της ΕΣΚΑΒΔΕ, αλλά και σε ομάδες άλλων Ενώσεων τις χώρας. Διετέλεσε προπονητής του ΠΑΟΚ στα τμήματα υποδομής, της ανδρικής ομάδας του Απόλλωνα Καλαμαριάς, της Αναγέννησης Φλόγας της GBA – Αργοναύτης Καλαμαριάς και της ΜΕΝΤ στην Β’ Εθνική και Α2 Εθνική κατηγορία αντίστοιχα. Εργάστηκε επίσης στη Νότια Αφρική στον αναπτυξιακό τομέα των εθνικών ομάδων της χώρας (South Africa Varsity Basketball) και κατόπιν ως ως επικεφαλής προπονητής με τους Tshwane Suns, στα play offs του Εθνικού Πρωταθλήματος Μπάσκετ της Νοτίου Αφρικής και στα προκριματικά της Afroleague.