Καλύβια: Η Πρωτάγιαση στα σπίτια του χωριού

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2023

Σήμερα Παραμονή των Θεοφανίων, τελέσθηκε το ξημέρωμα στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Καλυβίων η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου και του Αγιασμού και στη συνέχεια ο ιερέας ακολουθώντας την παράδοση αγιάζει από νωρίς το πρωί όλα τα σπίτια και τα μαγαζιά του χωριού.

Την παραμονή των Θεοφανίων, νωρίς το πρωί, ψάλλεται στις εκκλησίες η ακολουθία των Μεγάλων Ωρών με αναγνώσματα από την Παλαιά Διαθήκη, και στη συνέχεια η ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού, που ονομάζεται και Πρώτος Αγιασμός, Πρωτάγιαση ή Μικρός Αγιασμός, με λογοτεχνικές ευχές και ποιητικούς ύμνους. Τα Θεοφάνια ή Φώτα ή Επιφάνεια, γιορτάζουμε την βάπτιση του Ιησού Χριστού από τον Ιωάννη τον Πρόδρομο ή Βαπτιστή.

Στο χωριό μας τον αγιασμό πραγματοποιεί ο εφημέριος του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Καλυβίων, πάτερ Θεοδόσιος Αθανασόπουλος, γυρίζοντας από γειτονιά σε γειτονιά όλα τα σπίτια και με το Σταυρό και ένα κλωνί βασιλικό «αγιάζει» τους χώρους των σπιτιών για να φύγει μακριά κάθε κακό. Αύριο ανήμερα των Θεοφανίων θα επισκεφθεί τον οικισμό Αγ. Γεωργίου.

Η παραμονή των Θεοφανίων έχει καθιερωθεί από την Εκκλησία ως ημέρα αυστηρής νηστείας. Η νηστεία που τηρούμε είναι αλάδωτη, ενώ δεν τρώμε ούτε ψάρι. Η μόνη περίπτωση να αρτηθούμε το λάδι είναι εάν πέσει Σάββατο ή Κυριακή.

Σήμερα επίσης ψάλλονται από τα παιδιά τα Κάλαντα των Φώτων που αρχίζουν με τους στίχους:«Σήμερα είν' τα Φώτα και ο φωτισμός / και χαρά μεγάλη και αγιασμός…»