Η Ασημίνα Γαλανοπούλου με το ΤΕΣΕΚ Λάρνακας, στο Ευρωκοινοβούλιο

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

Η συμπατριώτισσά μας εκπαιδευτικός, Ασημίνα Ν. Γαλανοπούλου, η οποία ζει και εργάζεται ως εκπαιδευτικός Φιλόλογος στην Κύπρο, επισκέφθηκε πριν λίγες μέρες το Στρασβούργο, όπου μαζί με ομάδα μαθητών του ΤΕΣΕΚ Λάρνακας, συμμετείχαν στη σύνοδο Euroscuola, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Να αναφέρουμε ότι, η Ασημίνα Ν. Γαλανοπούλου, με καταγωγή από τα Καλύβια Αγρινίου, έχει σπουδάσει στην Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, έχει πάρει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και είναι υποψήφια Διδάκτωρ στο Τμήμα Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ενώ στα πλαίσια των εκπαιδευτικών της καθηκόντων συμμετέχει στο Πρόγραμμα «Σχολείο Πρεσβευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Έτσι λοιπόν, οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί και οι Πρεσβευτές (μαθητές) της Τεχνικής και Επαγγελματικής Σχολής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, Λάρνακας στις 25 Νοεμβρίου 2022, συζήτησαν, εισηγήθηκαν λύσεις, συμμετείχαν σε ψηφοφορία, συνεργάστηκαν με μαθητές πολλών άλλων ευρωπαϊκών σχολείων, καλλιεργώντας την δημοκρατική τους συνείδηση και ενδυναμώνοντας την ευρωπαϊκή τους ταυτότητα. Το υπό συζήτησιν θέμα ήταν η "Αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης μέσα από πρωτοβουλίες των ευρωπαικών θεσμών".

Γράφουν μάλιστα χαρακτηριστικά για αυτή την εμπειρία της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα: «Ως μαθητές της Τεχνικής Επαγγελματικής Σχολής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης της Λάρνακας, είμαστε ευγνώμονες που μας δόθηκε η ευκαιρία μέσα από το Πρόγραμμα «Σχολείο Πρεσβευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» να αναλάβουμε πρωτοβουλίες και να αντιληφθούμε πως στην καθημερινότητά μας αξίες όπως η ισότητα,η δικαιοσύνη, η αλληλοβοήθεια που εδραιώθηκαν μέσω του ελληνισμού και του χριστιανισμού, γίνονται πράξη μέσα από τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς».

Να σημειώσουμε ότι, για μια ακόμη σχολική χρονιά το ΤΕΣΕΚ Λάρνακας λαμβάνει μέρος στο Πρόγραμμα «Σχολείο Πρεσβευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - European Parliament Ambassador School (EPAS)».

Το πρόγραμμα έχει ως στόχο την αναβάθμιση της γνώσης των νέων γύρω από τον ευρωπαϊκό κοινοβουλευτισμό, τις αξίες της πολιτικής δημοκρατίας στην Ευρώπη, καθώς και για τον ρόλο και τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο εκπροσωπεί τους Ευρωπαίους πολίτες. Απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς και μαθητές των λυκείων και στοχεύει να ενθαρρύνει τους νέους, ιδιαίτερα μαθητές δευτεροβάθμιας και τεχνικής εκπαίδευσης, να κατανοήσουν τα δικαιώματα τους ως Ευρωπαίοι πολίτες, να γνωρίσουν το έργο και τις αρμοδιότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των Μελών του και να αντιληφθούν πως μπορούν να συμμετέχουν καλύτερα στη διαμόρφωση του δημοσίου βίου και στην εμπέδωση της πολιτικής δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.