Ημερίδα για τους νέους αγρότες, παρουσία του Υφυπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, Γ. Στύλιου

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2022

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 1η Νοεμβρίου, στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου, ημερίδα με θέμα «Νέοι αγρότες – νέες χρηματοδοτικές ευκαιρίες από το Π.Α.Α.», παρουσία του Υφυπουργού ΥΠ.Α.Α.Τ. Γιώργου Στύλιου και του Γ.Γ. Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών Δημήτρη Παπαγιαννίδη.

Παραβρέθηκαν επίσης ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ο δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, Σπήλιος Λιβανός, οι δήμαρχοι  Αμφιλοχίας, Θέρμου και Ξηρομέρου, συνεταιριστές και πολλοί αγρότες.

Γιώργος Στύλιος: Ακόμη 3.400 αγρότες εντάσσονται στο πρόγραμμα νέων αγροτών

Κατά τον χαιρετισμό του ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Στύλιος προχώρησε σε δύο πολύ σημαντικές ανακοινώσεις:

Την ένταξη ακόμη 3.400 νέων στο πρόγραμμα νέων αγροτών. Με τους 10.600 που έχουν ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα οι δικαιούχοι ανεβαίνουν στους 14.000.

Οι καινοτομίες του συγκεκριμένου προγράμματος είναι η κατάρτιση ενός επιχειρηματικού σχεδίου καθώς και η μοριοδότηση στους δικαιούχους που έχουν ήδη εκπαιδευτεί πάνω στον αγροτικό και αγροδιατροφικό τομέα.

Παράλληλα το πρόγραμμα θα προσφέρει 150 ώρες εκπαίδευση με σκοπό την εξειδίκευση των αγροτών.

Ένα ακόμα πρόγραμμα που θα τρέξει το επόμενο διάστημα είναι το πρόγραμμα των σχεδίων βελτίωσης προϋπολογισμού 230 εκατ. ευρώ. Η προκήρυξη θα γίνει μέσα στην επόμενη εβδομάδα και η πρόσκληση θα ανοίξει εντός του Νοεμβρίου.

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα δικαιούχοι θα είναι τα φυσικά πρόσωπα.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης στην ομιλία του ανέφερε τα εξής: «Στη σημερινή ενδιαφέρουσα ενημερωτική εκδήλωση στο Αγρίνιο, για τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες που προσφέρει το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) σε νέους αγρότες, είχα την ευκαιρία να επισημάνω ότι, μέσω των δράσεων του ΠΑΑ, στην Περιφέρεια έχουμε τη δυνατότητα να στηρίξουμε με 154 εκ. ευρώ τους παραγωγούς και τον πρωτογενή μας τομέα.

Η ενίσχυση του αγροτικού κλάδου για τη Δυτική Ελλάδα σημαίνει πάρα πολλά και όχι μόνο ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και του εισοδήματος των παραγωγών μας. Σημαίνει και αναζωογόνηση της υπαίθρου, με τους νέους ανθρώπους να παραμένουν στον τόπο τους και στη γη τους. Σημαίνει ενίσχυση του εμπορίου, των μεταφορών, του τουρισμού. Σημαίνει τελικά, μία νέα και πραγματικά αποκεντρωμένη ανάπτυξη!»

Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση για τις ευκαιρίες και τα κίνητρα που δίνονται μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) για τη μετάβαση στο νέο παραγωγικό μοντέλο για μια περισσότερο ανθεκτική, πράσινη και ψηφιακή γεωργία, ενώ θα παρουσιαστεί η εφαρμογή του ΥΔΩΡ 2.0 στην Αιτωλοακαρνανία.

Στην ομιλία του, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Σπήλιος Λιβανός, εξέφρασε την χαρά και την ικανοποίησή του, για την υλοποίηση του μεγαλύτερου ολοκληρωμένου προγράμματος αρδευτικών έργων που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα, το « Ύδωρ 2.0», το οποίο δρομολογήθηκε επί των ημερών του στην ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

«Η υλοποίηση αυτού του τεράστιου έργου θα αλλάξει την πορεία της ανάπτυξης στην Αιτωλοακαρνανία, αφού προβλέπει τη χρηματοδότηση των αρδευτικών υποδομών με 155 εκατ. ευρώ μέσω του ΠΑΑ 2023-2027 σε 29 ΤΟΕΒ ( ΚΑΤΟΧΗΣ- ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ-ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ-ΕΥΗΝΟΧΩΡΙΟΥ- ΛΕΣΙΝΙΟΥ-ΧΡΥΣΟΒΕΡΓΙΟΥ-ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΟΥ- ΚΑΛΥΒΙΩΝ – ΜΑΚΡΥΝΙΑΣ-ΛΥΣΙΜΑΧΙΑΣ – ΠΑΜΦΙΑΣ- ΑΓΙΟΥ ΒΛΑΣΣΙΟΥ- ΠΑΡΑΒΟΛΑΣ- ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥ – ΟΖΕΡΟΥ – ΤΡΥΠΟΥ ΞΥΝΟΡΟΔΙΑΣ-ΣΚΟΥΤΕΡΑΣ- ΠΕΔΙΑΔΑΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ- ΑΒΑΡΙΚΟΥ ΑΝΑΛΗΨΗΣ-ΚΑΤΩ ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΑΣ – ΘΕΡΜΟΥ – ΑΡΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ- ΦΥΤΕΙΩΝ – ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΑΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ- ΤΟΕΒ ΤΡΙΚΟΡΦΟΥ – ΤΟΕΒ ΓΑΛΑΤΑ – ΚΑΤΟΥΝΑ – ΠΕΡΙΟΧΗ ΧΑΤΖΑΙΪΚΑ / ΑΡΔΕΥΣΗ ΕΛΑΙΩΝΩΝ- ΠΕΡΙΟΧΗ ΒΡΟΥΒΙΑΝΩΝ) και αφορούν συνολικά τον εκσυγχρονισμό δικτύου άρδευσης για 425.000 στρέμματα περίπου εκ των οποίων τα 175.000 αποτελούν νέες αρδεύσιμες εκτάσεις, όπως επίσης και το μείζονος σημασίας αρδευτικό έργο 11 Α κάτω Αχελώου στις περιοχές ( Αιτωλικού – Κεφαλοβρύσου – Αγίου Ηλία – Αγγελοκάστρου & Σταμνάς) προϋπολογισμού 21.965.402 ευρώ με αρδευτική έκταση 16.340 στρέμματα, που καλύπτουν όλον τον Νομό. Σε συνδυασμό, δε, με το μεγάλο αρδευτικό στην περιοχή του Βάλτου που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα υλοποιηθεί από το Υπουργείο Υποδομών με προϋπολογισμό 65 εκατ. ευρώ και η επανεκκίνηση, επέκταση, ολοκλήρωση του φράγματος των Αχυρών με τα νέα αρδευτικά δίκτυα θα αλλάξουν τον τόπο μας».

Το πρόγραμμα της Ημερίδας:

- «Χρηματοδοτικά εργαλεία για τον πρωτογενή τομέα, η εφαρμογή του Ύδωρ 2.0 στην Αιτωλοακαρνανία»

Δημήτρης Παπαγιαννίδης, Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών

- «Στρατηγικός σχεδιασμός για την προώθηση της καινοτομίας και της μεταφοράς γνώσης στον αγροδιατροφικό τομέα»

Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος της ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ

- «Νέοι Γεωργοί - Κίνητρα για την Πρώτη Εγκατάσταση στον Πρωτογενή Τομέα και την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων»

Ευθύμιος Τσιατούρας, Προϊστάμενος της Μονάδας Επενδύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις - ΕΥΕ ΠΑΑ

- «Καλές Πρακτικές - Παραδείγματα νέων αγροτών με επενδυτικά σχέδια ΠΑΑ 2014-2022» (Video)

Πληροφορίες από agriniopress.gr