?php /** * @package Helix Framework * Template Name - Shaper Helix - II * @author JoomShaper http://www.joomshaper.com * @copyright Copyright (c) 2010 - 2015 JoomShaper * @license http://www.gnu.org/licenses/gpl-2.0.html GNU/GPLv2 or later */ //no direct accees defined ('_JEXEC') or die ('resticted aceess'); ?> Ελένη Πριοβόλου: Το Νοέμβριο κυκλοφορεί το βιβλίο «Το δέντρο με τις φωλιές»

Ελένη Πριοβόλου: Το Νοέμβριο κυκλοφορεί το βιβλίο «Το δέντρο με τις φωλιές»

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022

Το νέο βιβλίο της συμπατριώτισσάς μας συγγραφέως, Ελένης Πριοβόλου, υπό τον τίτλο «Το δέντρο με τις φωλιές» αναμένεται μέσα στο μήνα Νοέμβριο να κυκλοφορήσει από τις Εκδόσεις Καστανιώτη και να τοποθετηθεί  στις προθήκες τον βιβλιοπωλείων για το αναγνωστικό κοινό.

Η πολυγραφότατη Ελένη Πριοβόλου, με το νέο της μυθιστόρημα, προσεγγίζει τους ενδημικούς και αποδημητικούς ανθρώπους, που σαν τα πουλιά ψάχνουν να βρουν ασφαλές καταφύγιο, πάντα απάτριδες και πάντα κυνηγημένοι.

Λίγα λόγια για την πλοκή του βιβλίου:

Η Μαρία εγκαταλείπει το πατρικό της σπίτι και εγκαθίσταται στο κτήμα που της κληροδότησε ο πατέρας της καταμεσής του κάμπου. Δημιουργεί εκεί ένα φυτώριο με λουλούδια. Έχει για συντροφιά της τα ενδημικά πουλιά, που έχουν στήσει την αποικία τους πάνω σ’ έναν χιλιόχρονο πλάτανο, αλλά και τα αποδημητικά, που γυρνούν κοντά της κάθε χρόνο. Τους αργούς ρυθμούς της μοναχικής ζωής της έρχονται να διαταράξουν «Εκείνοι» – οι μετανάστες που εργάζονται στις καλλιέργειες των αδελφών της σε συνθήκες δουλείας. Ο φόβος για τον ξένο, τον αλλογενή, την κρατάει σε απόσταση ασφαλείας. Μέχρι που ένας από «Εκείνους» διαβαίνει το νοητό σύνορο. Είναι ο Νιζάμ ο Ροχίνγκια. Ισορροπεί στους ώμους του ένα ραβδί, απ’ όπου κρέμονται φωλιές για τα πουλιά του δέντρου. Ο χειμώνας πλησιάζει δριμύς, και ο Νιζάμ νοιάζεται για τα πουλιά όσο και η Μαρία. Μέσα από την αγάπη και τη γνώση τους για τα πετούμενα του ουρανού, θα καταφέρουν να επικοινωνήσουν βαθιά, γκρεμίζοντας όλα τα σύνορα που τους χωρίζουν.

Και ένα δείγμα γραφής, ως προδημοσίευση, από το βιβλίο «Το δέντρο με τις φωλιές»: 

«Από μικρή παρατηρούσα το πουλάκι υφάντρα να κατασκευάζει τη φωλιά της. Ήμουν πολύ διακριτική πάντα. Δεν ήθελα να ενοχλήσω στο ελάχιστο την μυσταγωγία της. Κρυβόμουν πίσω από τις άγριες βατομουριές και δεν έβγαζα κιχ. Έμαθα να υφαίνω σιωπές, να απομνημονεύω εργασία και να μιμούμαι όλα τα μουσικά μοτίβα από τις λαλιές των πουλιών που γέμιζαν με την παρουσία τους τον κάμπο. Μελίσματα, φλαουτάτα, λαρυγγισμούς, τιτιβίσματα, τερετίσματα, σφυρίγματα, ψιθύρους…. Αλλά και κροταλίσματα, σκληρά κακαρίσματα ή σκέτα γρατσουνίσματα από τα φαγανέλια, ήταν η καθημερινή μου εξάσκηση στις ομιλίες της φτερωτής πανίδας μας. Ο πατέρας μου έμαθε τα ονόματα των λαλιών. Ήμουνα το τελευταίο παιδί. Αποσπόρι με έλεγε η βάβω μου και δεν μου άρεσε καθόλου. Έκρυβε κάτι ο τόνος της φωνής της. Μα έτσι κι’ αλλιώς της βάβως οι λέξεις είχαν έναν ιδιότυπο συμβολικό χαρακτήρα..."

Επίσης, αξίζει να αναφερθεί ότι, το βιβλίο της Ελένης Πριοβόλου, με τίτλο «Φως σε μαύρο ουρανό» από τις Εκδόσεις Καστανιώτη προωθήθηκε και στην Διεθνή Έκθεση στην Φρανκφούρτη. Με δυνατές κριτικές και τιμημένο με το Κρατικό Βραβείο Εφηβικού -Νεανικού Λογοτεχνικού Βιβλίου, ανοίγει ¨φτερά¨ για να φωτίσει τους μαύρους ουρανούς των καιρών μας, για να δώσει μια ελπίδα και να γλυκάνει την αγριάδα της εφηβείας. Γιατί, όπως αναφέρεται και στο οπισθόφυλλο, είναι "ένα βιβλίο για την καταστολή του μίσους, την πίστη σε έναν σκοπό και την καλλιέργεια της αγάπης ως μοναδικό προορισμό, μέσα σε έναν εχθρικό κόσμο που αλλάζει δραματικά…".

Βιογραφικά στοιχεία

Η Ελένη Πριoβόλου γεννήθηκε στο Αγγελόκαστρο Αγρινίου, όπου και έζησε μέχρι τα 18 της. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Γράφει αναζητώντας την ευρυθμία και την καθαρότητα του λόγου. Η τάση να αναπαριστά με σύμβολα τον κόσμο τη στράτευσε στο παραμύθι, το οποίο υπηρετεί επί είκοσι τρία έτη. Αγαπάει πολύ τα παιδιά και στα βιβλία της προσπαθεί να πλησιάσει τον παιδικό κόσμο και την ευαίσθητη παιδική ψυχή. Έχει καταθέσει είκοσι ένα βιβλία για παιδιά και εφήβους, επτά μυθιστορήματα για μεγάλους, μία νουβέλα και ένα βιβλίο με ιστορίες. Το μυθιστόρημά της για ενήλικες, "Όπως ήθελα να ζήσω" (Καστανιώτης, 2009) τιμήθηκε το 2010 με το "Βραβείο Αναγνωστών του ΕΚΕΒΙ". Επίσης έχει αποσπάσει το Βραβείο για Μεγάλα Παιδιά του περιοδικού "Διαβάζω" για το βιβλίο της "Το σύνθημα" (2009).

Βραβεία: Κρατικό Βραβείο Εφηβικού - Νεανικού Λογοτεχνικού Βιβλίου 2021

Τις ευχόμαστε να είναι καλοτάξιδα τα βιβλία της!