Χρ. Σταρακά: Όχι στην κατάργηση του Γραφείου ΕΟΠΥΥ Αγρινίου

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022

Με αφορμή το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που καταργεί το Γραφείο ΕΟΠΥΥ στο Αγρίνιο, η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Αγρινίου, Χριστίνα Σταρακά, δήλωσε:

Δυστυχώς, επιβεβαιώθηκε η φημολογία των τελευταίων μηνών και η κυβέρνηση καταργεί το Γραφείο ΕΟΠΥΥ στο Αγρίνιο.

Πρόκειται για απαράδεκτο σχεδιασμό αφού, σύμφωνα με το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, καταργείται κάθε γραφείο και κάθε υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ στο Αγρίνιο και  δεν προβλέπεται, δε, κανένας υπάλληλος που να απασχολείται στον Οργανισμό σε κάποιο τμήμα.

Η μεγαλύτερη πληθυσμιακά πόλη της Αιτωλοακαρνανίας, το Αγρίνιο, με τα περισσότερα φαρμακεία, διαγνωστικά και μικροβιολογικά κέντρα και με ιδιωτική κλινική, είναι αδιανόητο να μην έχει υπηρεσίες ΕΟΠΥΥ.

Τεράστιο ζήτημα και συγχρόνως χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι αυτό του Φαρμακείου για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους, όπου στο Αγρίνιο εξυπηρετείται η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών.

Τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, δε, όπως σε όλες τις περιοχές έτσι και στο Αγρίνιο, εξυπηρετούν κατά κύριο λόγο τα άτομα με χρόνιες παθήσεις αλλά και όλες τις κατηγορίες αναπηρίας που κάνουν χρήση ακριβών φαρμάκων με μηδενική συμμετοχή. Οπότε, αντιλαμβάνεται κανείς τον κοινωνικό αντίκτυπο μιας τέτοιας απόφασης.

Ανυπολόγιστη είναι και η ταλαιπωρία για τους χρόνια πάσχοντες με σοβαρές ασθένειες προκειμένου να προμηθεύονται τα φάρμακα για την θεραπεία τους, με χαρακτηριστικό παράδειγμα νεφροπαθείς ή μεταμοσχευμένους.

Αρκεί να ληφθεί υπόψη το τι θα υποστούν άτομα που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση τρεις φορές εβδομαδιαίως και οι περισσότεροι έχουν ανάγκη στήριξης τρίτου προσώπου, ή άτομα που λαμβάνουν ισχυρές αντικαρκινικές θεραπείες και είναι σχεδόν αδύνατον να μετακινούνται σε μεγάλες αποστάσεις.

Να σημειωθεί, δε, ότι η πλειοψηφία αυτών των ατόμων ζει με ένα αναπηρικό επίδομα μεταξύ 300 και 400 ευρώ, ενώ αρκετοί πρέπει να καταθέτουν χαρτιά διαρκώς για επιδότηση των μετακινήσεών τους ή δικαιολογητικά για τα παιδιά τους που πάσχουν π.χ. από σύνδρομο Down.

Αυτός ο αλλοπρόσαλλος κυβερνητικός σχεδιασμός για την Δημόσια Υγεία έχει κόστος για την περιοχή μας και τελικά δεν εξυπηρετεί κανέναν, παρά μόνον, ίσως, κάποιες προσωπικές επιδιώξεις.

Φτάνει πια με την αντικοινωνική πολιτική της κυβέρνησης!

Όλοι οι πολίτες της περιοχής μας δικαιούνται να λαμβάνουν υπηρεσίες Υγείας υψηλού επιπέδου.

Καλούμε Κυβέρνηση και Υπουργείο να ακούσουν την κραυγή αγωνίας των ατόμων με σοβαρές ασθένειες κι αναπηρίες και να αναθεωρήσουν την στάση τους στο θέμα, καθώς και την δημοτική αρχή να αναλάβει κάθε πρωτοβουλία που θα αποτρέψει αυτή την απαράδεκτη απόφαση για τους πολίτες της περιοχής.