Καταστροφή παραγωγής από το χαλάζι, στην περιοχή Καλυβίων

Κυριακή 28 Αυγούστου 2022

Μεγάλες καταστροφές σε αγροτικές καλλιέργειες άφησε πίσω της η κακοκαιρία και η χαλαζόπτωση που ενέσκηψε την περασμένη Τρίτη 24/08, σε εκτάσεις του κάμπου των Καλυβίων Αγρινίου, με αποτέλεσμα να προκληθούν σημαντικές ζημιές στην παραγωγή, ενώ ήδη κλιμάκια του ΕΛΓΑ, πραγματοποιούν αυτοψίες σε κτήματα και καταγράφουν τις απώλειες.

Κυρίως το χαλάζι αλλά και οι δυνατοί άνεμοι που επικράτησαν τη συγκεκριμένη ημερομηνία, όπου πέρασαν προκάλεσαν πολλές ζημιές σε αρκετά σημεία του κάμπου, ενώ τα καιρικά φαινόμενα επηρρέασαν εκτός από περιοχές των Καλυβίων, σε Αγγελόκαστρο, Όχθια κ.α.

Να σημειώσουμε επίσης ότι, άμεσα την επόμενη μέρα κλιμάκιο της ΔΑΟΚ από την Περιφέρεια και στη συνέχεια από τον ΕΛΓΑ, σε συνεργασία με την Κοινότητα Καλυβίων, βρέθηκαν στην περιοχή. Οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί μπορούν μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου, στο Κοινοτικό Κατάστημα Δοκιμίου να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους.

Σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις ντόπιων παραγωγών στα εσπεριδοειδή δηλ. σε μανταρινιές και πορτοκαλιές η καταστροφή είναι σχεδόν ολοκληρωτική στον καρπό, σε καλλιέργειες καλαμποκιού υπάρχει πτώση σπάδικα σε ποσοστό που κυμαίνεται στο 40% εκ των οποίων θα είναι δύσκολο να μαζευτεί, καθώς το πέρασμα της θεριζοαλωνιστικής μηχανής από πάνω, θα τoυς καταστρέψει, ενώ η συγκομιδή με τα χέρια των "σταχυών" από εργατικό προσωπικό, εκτός των άλλων είναι και ασύμφορη. Ζημιές υπάρχουν ακόμη σε καλλιέργειες μηδικής, σε ροδακινιές που χάθηκε ολοκληρωτικά η παραγωγή, σε βανίλιες, στα ακτινίδια όπου πρέπει να απομακρυνθεί ο χαλασμένος καρπός από τα δέντρα, σε αμπέλια που ήταν λίγο πριν την συγκομιδή, σε μικρά θερμοκήπια, κηπευτικά κ.ά.

Αυτό που ζητούν επί τοις ουσίας οι παραγωγοί, για τις πληγείσες καλλιέργειές τους, είναι τα κλιμάκια των εκτιμητών να εντείνουν τις καθημερινές αυτοψίες και να προχωρήσουν οι διαδικασίες καταγραφής.