?php /** * @package Helix Framework * Template Name - Shaper Helix - II * @author JoomShaper http://www.joomshaper.com * @copyright Copyright (c) 2010 - 2015 JoomShaper * @license http://www.gnu.org/licenses/gpl-2.0.html GNU/GPLv2 or later */ //no direct accees defined ('_JEXEC') or die ('resticted aceess'); ?> Κορυφώθηκαν οι λατρευτικές εκδηλώσεις για τον Πατροκοσμά, στο Θέρμο

Κορυφώθηκαν οι λατρευτικές εκδηλώσεις για τον Πατροκοσμά, στο Θέρμο

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2022

Με την καθιερωμένη λιτάνευση της ιεράς Εικόνος και του ιερού Λειψάνου του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στην πόλη του Θέρμου κορυφώθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης 24ης Αυγούστου 2022, οι φετινές λατρευτικές εκδηλώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας προς τιμήν του προστάτου και πολιούχου της, Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.

Η ιερά Λιτάνευση ξεκίνησε από τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Θέρμου, όπου τελέσθηκε η ακολουθία του μεθέορτου αρχιερατικού Εσπερινού χοροστατούντος του Επισκόπου Ευκαρπίας κ. Ιεροθέου και συγχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Τοποτηρητού της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου.

Πριν τον Εσπερινό, στα προπύλαια του Ιερού Ναού έγινε η υποδοχή της ιεράς Εικόνος και του ιερού Λειψάνου του Αγίου Κοσμά από την ομώνυμο Ιερά Μονή.

Υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Αγρινίου ξεκίνησε η λιτανευτική πομπή της ιεράς Εικόνας και του χαριτοβρύτου Λειψάνου του Αγίου με κατεύθυνση τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ενώ προηγουμένως, στην κεντρική πλατεία, ενώπιον των Αρχιερέων, των αρχών του τόπου και του ιερού κλήρου τελέσθηκε αρτοκλασία και μίλησε στους πιστούς ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος.

Ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι ο άγιος Κοσμάς έζησε και έδρασε σε μια δύσκολη περίοδο του Γένους μας και την αντιμετώπισε με θαυμαστή διάκριση. Είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς το περιβάλλον στο οποίο έζησε ένας άγιος. Περιέγραψε με συντομία το περιβάλλον στο οποίο έδρασε ο άγιος Κοσμάς.

Πρώτα ήταν η σκληρή δουλεία από τους Οθωμανούς που δημιούργησε αγραμματοσύνη στον λαό και αλλαξοπιστίες.

Έπειτα γινόταν διείσδυση στο χώρο της Ρωμηοσύνης διαφόρων ευρωπαϊκών ρευμάτων, όπως του νεωτερισμού – διαφωτισμού, ήτοι του αγγλικού εμπειρισμού και γαλλικού διαφωτισμού – εγκυκλοπαιδισμού, αλλά και των θρησκευτικών ιδεολογιών, του παπισμού και του προτεσταντισμού.

Ακόμη, την εποχή που έκανε τις περιοδείες του είχαν γίνει τα λεγόμενα Ορλωφικά, δηλαδή η επανάσταση του 1770 με την υποκίνηση των Ρώσων αδελφών Ορλώφ. Η επανάσταση υπεστάλει με φοβερές συνέπειες για τους Ρωμηούς, αφού πολλοί πουλήθηκαν σκλάβοι στην Αφρική και στην Τουρκία και άλλοι κρύφθηκαν στα βουνά. Σε αυτή την εποχή μερικοί θεωρούσαν τον άγιο Κοσμά ως κατάσκοπο των Ρώσων.

Μέσα σε αυτή την δύσκολη περίοδο ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός εργάσθηκε με διάκριση, δηλαδή με γνώση και ευφυΐα. Η διάκριση είναι μεγάλη θεολογική αρετή, να ξέρει κανείς πότε θα ομιλήσει και πώς θα ομιλήσει. Βασικά στηρίχθηκε στην ορθόδοξη παράδοση, την παράδοση της Ρωμηοσύνης και το έκανε με έξυπνο τρόπο.

Ζούμε σε μια εποχή που συγκρούονται ή συνυπάρχουν ή αλληλοκαλύπτονται ή  αποσαθρώνονται διάφορες παραδόσεις. Επικρατεί το φαινόμενο της «πολιτιστικής πρόσκτησης» και της «αφομοίωσης» ενός πολιτισμού από άλλον πολιτισμό.

Εμείς πρέπει να γνωρίζουμε την παράδοσή μας, να παρατηρούμε τις άλλες παραδόσεις που κυκλοφορούν σήμερα στον τόπο μας και να ενεργούμε με έξυπνο τρόπο, προς χάρη του λαού μας. Σε αυτό μας καθοδηγεί ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, δηλαδή θα πρέπει να αποφεύγουμε τα άκρα, τόσο τον φανατισμό, όσο και τον σχετικισμό – ρελατιβισμό.

Στην ιερά λιτάνευση συμμετείχαν ο Δήμαρχος Θέρμου κ. Σπυρίδων Κωνσταντάρας, Βουλευτές και Πολιτευτές του Νομού, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ακαρνανίας, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Θέρμου, οι Διοικητές Π.Υ. Αγρινίου και Θέρμου, εκπρόσωποι των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αιτωλοακαρνανίας, πρόεδροι και εκπρόσωποι διαφόρων οργανώσεων από την Αμερική, εκπρόσωποι εκπαιδευτικών αρχών, πολιτιστικών συλλόγων και φορέων της ευρύτερης περιοχής και πλήθος κόσμου.

Η Θεία Λειτουργία του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στο Μέγα Δένδρο Αιτωλίας

Με λαμπρότητα και κατάνυξη τελέσθηκαν την Τετάρτη 24 Αυγούστου η ακολουθία του Όρθρου και η Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, στο Μέγα Δένδρο Θέρμου.

Στην ακολουθία του Όρθρου χοροστάτησε ο Επίσκοπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Ευκαρπίας κ. Ιερόθεος και στην δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, συλλειτουργούντων του Θεοφιλεστάτου κ. Ιεροθέου και κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας και άλλων Μητροπόλεων.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου, ο οποίος εισαγωγικά είπε ότι ο άγιος Κοσμάς είναι το καύχημα της περιοχής του Θέρμου που ήταν η πατρίδα του και της τότε Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Άρτης.

Από όλα τα σημεία της ζωής και της δράσεως του πρέπει να τονισθεί ένα χαρακτηριστικό σημείο που είναι το μυστικό της επιτυχίας του, της επιδράσεως που είχε ο λόγος του στον λαό, εκτός από την ενέργεια της Θείας Χάριτος.

Όπου ομιλούσε έστηνε έναν Σταυρό και συγχρόνως τοποθετούσε ένα σκαμνί για να φαίνεται, επειδή είχε μικρό ανάστημα. Ο συνδυασμός μεταξύ του Σταυρού, του σκαμνιού και ο απόλυτα ειλικρινής του λόγος και η απλότητα της ζωής του, ότι δεν είχε «σακούλα», όπως έλεγε, ήταν από τα μυστικά της επιτυχίας του.

Με το Σταυρό έδειχνε ότι αυτός είναι η δύναμη της Εκκλησίας και ότι με τον Σταυρό συνδέεται η Ανάσταση. Έπειτα ο Σταυρός έδειχνε την υπομονή που πρέπει να έχουμε στη ζωή μας και ότι είναι ο προάγγελος της αναστάσεως και της ελευθερώσεως του Γένους. Φυσικά γινόταν και ο συνειρμός ότι έχουμε Χριστόν Εσταυρωμένο και Αναστάντα σε αντίθεση με τον Εβραϊσμό και τον Μουσουλμανισμό.

Με το «σκαμνί» όπως έλεγε, έδειχνε την νέκρωση από τα πάθη, την καλλιέργεια της μνήμης του θανάτου, της θνητότητάς μας και την υπέρβασή του, με την Χάρη του Θεού.

Με την αναφορά του στο ότι δεν διέθετε «σακούλα» έδειχνε ότι έχει ανιδιοτέλεια, δεν επιδιώκει να εκμεταλλευθεί τον λαό.

Φυσικά και τα τρία αυτά στοιχεία, ήτοι Σταυρός, «σκαμνί» και η μη ύπαρξη «σακούλας» είναι εκφράσεις της αποστολικής και προφητικής ζωής του.

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι αυτό είναι και το μυστικό, αν θέλουμε να προσφέρουμε ένα έργο στην Εκκλησία και την κοινωνία, δηλαδή είναι η σταυρική ζωή, η ανιδιοτέλεια.

Δυστυχώς, στην εποχή μας επικρατεί η αντισταυρική ζωή που είναι ο ευδαιμονιστικός τρόπος ζωής που στην πραγματικότητα είναι η άρνηση του μυστηρίου του Σταυρού.

Η ευδαιμονία είναι η σύγχρονη μεγάλη αρρώστια που δημιουργεί συγκρούσεις συμφερόντων. Επειδή επικρατεί το ένστικτο της αυτοσυντήρησης για αυτό δημιουργούνται οι πόλεμοι και φυγαδεύεται η ειρήνη. Η ευδαιμονία είναι η ικανοποίηση των επιθυμιών και αυτή η αρρώστια θεραπεύεται με την κάθαρση, τον φωτισμό και τη θέωση, όπως το έζησε ο άγιος Κοσμάς.

Κατέληξε ότι ο άγιος Κοσμάς, και σε αυτό το σημείο, αποτελεί πρότυπο ζωής για όλους μας, κληρικούς, μοναχούς και λαϊκούς, άρχοντες και αρχομένους.

Πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος Τοποτηρητής κ. Ιερόθεος ευχαρίστησε τον άγιο Ευκαρπίας, τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως αρχιμ. Επιφάνιο Καραγεώργο, τους ιερείς και τους διακόνους που συμμετείχαν στη Θεία Λειτουργία, την Καθηγουμένη μοναχή Ευθυμία και την Αδελφότητα της Ιεράς Μονής, τους χορούς των Ιεροψαλτών, τον Δήμαρχο Θέρμου κ. Σπυρίδωνα Κωνσταντάρα, τους εκπροσώπους των τοπικών πολιτειακών και στρατιωτικών αρχών, ενώ ιδιαιτέρως αναφέρθηκε στον μακαριστό Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κυρό Κοσμά, ο οποίος την ημέρα αυτή εόρταζε τα ονομαστήριά του και τέλεσε τρισάγιο για την ανάπαυση της ψυχής του.

Τα ιερά αναλόγια, υπό την διεύθυνση του κ. Διονυσίου Θανασούλη και του κ. Αλεξίου Σιάχου, πλαισίωσε θαυμάσια χορωδία αποφοίτων και μαθητών του τοπικού παραρτήματος Θέρμου, της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής «Δαυίδ ο Ψαλμωδός» της Ιεράς Μητροπόλεως.

Την επιμέλεια και οργάνωση της ιεράς πανηγύρεως είχε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Παμφίας αρχιμανδρίτης Θεόκλητος Ράπτης.

Στην Θεία Λειτουργία συμμετείχαν ο Δήμαρχος Θέρμου κ. Σπυρίδων Κωνσταντάρας, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων και Πρόεδρος της Περιφερειακής Ενώσεως Δήμων κ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος, οι Δήμαρχοι Πηνειού και  Γόρτυνος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ακαρνανίας κ. Δημήτριος Γαλαζούλας, ο εκπρόσωπος των Θερμιών της Αμερικής κ. Πέτρος Γρομητσάρης, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι και πλήθος πιστών.

Μετά την Θεία Λειτουργία, στο Αρχονταρίκι της Ιεράς Μονής προσφέρθηκε το καθιερωμένο μοναστηριακό κέρασμα και στη συνέχεια ακολούθησε επίσκεψη στο χωριό Μέγα Δένδρο, στον χώρο, όπου σώζονται τα θεμέλια της πατρικής οικίας του Αγίου Κοσμά. Εκεί τελέσθηκε δέηση προεξάρχοντος του Επισκόπου Ευκαρπίας, συμπροσευχομένου του Μητροπολίτου Ναυπάκτου, παρουσία του Εξοχοτάτου πρώην Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου, μετά της εριτίμου συζύγου του κ. Βλασίας Παυλοπούλου και των τοπικών αρχών.

Ακολούθησε στην κεντρική πλατεία του Θέρμου ομιλία από τον Εξοχότατο κ. Προκόπη Παυλόπουλο, με θέμα «Η σημασία της χριστιανικής διδασκαλίας ως τρίτου πυλώνα του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού» παρουσία του Σεβασμιωτάτου Τοποτηρητού, του Θεοφιλεστάτου και των αρχών του τόπου.