Ο Κώστας Μαυρογένης, το γκρουπ ¨Μέλισσες¨ και οι δεσμοί με την Αιτωλοακαρνανία

Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022

Ο μουσικός Κώστας Μαυρογένης, μέλος και μπασίστας του δημοφιλούς συγκροτήματος ¨Μέλισσες¨ αν και μεγάλωσε στην Αθήνα, δεν κρύβει την χαρά του για την ¨δεσμούς¨ που τον συνδέουν με τον Γαλατά Ναυπακτίας και τα Καλύβια Αγρινίου, στην Αιτωλοακαρνανία!

Οι γονείς του, Πάρης Μαυρογένης ο οποίος αν και Αθηναίος έχει εδώ και πολλά χρόνια ¨πολιτογραφηθεί¨ κάτοικος Γαλατά, και η μητέρα του Βάσω Γ. Μακρή, που έχει καταγωγή από τα Καλύβια, νοιώθουν μεγάλη περηφάνια για το γιό τους και χαίρονται με την μουσική του πορεία και την επαγγελματική του εξέλιξη.

Μάλιστα, από μικρή ηλικία φρόντισαν να εντρυφήσουν στον Κώστα, την αγάπη για το τόπο καταγωγής, την Αιτωλοακαρνανία, με πολλές επισκέψεις και καλοκαιρινές διακοπές στον Γαλατά Ναυπακτίας, που αποτελεί το ¨δεύτερο¨ σπίτι τους, αλλά και στα Καλύβια Αγρινίου, για να συναντήσουν τους συγγενείς και τους φίλους της οικογένειας.

Οι αρχικές επιρροές του Κώστα ήταν από κλασσικά κομμάτια ροκ και hard rock που άκουγε να παίζει με την κιθάρα του ο πατέρας του Πάρης, ο οποίος ήταν και αυτός μουσικός, τραπεζικός στο επάγγελμα. Τραγούδια που πέρασαν στο δικό του DNA και τον ώθησαν να ασχοληθεί με τη μουσική. Σαν έφηβος παρακολουθούσε την ελληνική μουσική σκηνή του ΄80 και του ΄90 με συγκροτήματα όπως οι Τρύπες, Τα Ξύλινα Σπαθιά, Υπόγεια Ρεύματα κ.α. που του έδωσαν το έναυσμα για να γράφει και να παίζει σύγχρονα ακούσματα.

Ακολούθως ασχολήθηκε αποκλειστικά και μόνο με την μουσική και τα τελευταία χρόνια αποτελεί αναπόσπαστο μέλος, ως μπασίστας, στις ¨Μέλισσες¨ το No 1 ελληνικό ποπ συγκρότημα!

Να θυμίσουμε ότι, το 2016, στα πλαίσια της τότε καλοκαιρινής τους περιοδείας, οι ¨Μέλισσες¨ έδωσαν μια κεφάτη συναυλία στο Lake Party που είχε διοργανωθεί στον καταπληκτικό χώρο του κτήματος «Πιθάρι», στην Λίμνη Τριχωνίδα.

Πρέπει να αναφέρουμε ότι, το συγκρότημα δημιουργήθηκε τον Μάιο του 2008, με τον Χρήστο Μάστορα στο τραγούδι, τον Θάνο Λαΐτσα στην κιθάρα, τον Κώστα Μαυρογένη στο μπάσο, τον Παντελή Κυραμαργιό στα πλήκτρα και τον Ιάκωβο Σαμψάκη στα ντραμς. Η σημερινή σύνθεση του γκρουπ προέκυψε μετά τις αποχωρήσεις του Ιάκωβου Σαμψάκη (2015) και του Παντελή Κυραμαργιού (2017).

Το όνομα ¨Μέλισσες¨ προέκυψε από ένα τυχαίο γεγονός, που αποδείχθηκε καρμικό. «Ήμασταν όλα τα μέλη του γκρουπ στο Θησείο και πίναμε ρακόμελα. Κάποια στιγμή, περνάει ένας τύπος και φωνάζει «…εδώ τα καλύτερα μέλια, από τις καλύτερες μέλισσες!» Ένας από εμάς ¨τσίμπησε¨ την ατάκα κι έριξε την ιδέα στο τραπέζι να βγάλουμε το συγκρότημα Μέλισσες», έχει δηλώσει σε συνέντευξή του ο Χρήστος Μάστορας.

Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιήσει εκατοντάδες live εμφανίσεις στα 14 χρόνια παρουσίας τους, ενώ αποδεικνύουν ότι το δυνατό τους χαρακτηριστικό παραμένει η επαφή τους με τον κόσμο.

Επιμέλεια: Γιώργος Αν. Πανταζόπουλος 

Δείτε τις ¨Μέλισσες¨ από την πρόσφατη εμφάνισή τους στο «Θέατρο Γης» Θεσσαλονίκης (18/07/22)

https://www.youtube.com/watch?v=SqSIDpwzqr8

 

 

Οι γονείς του Κωνσταντίνου, ο πατέρας του Πάρης Μαυρογένης και η μητέρα του Βάσω Γ. Μακρή

 

Το συγκρότημα του Πάρη Μαυρογένη, αρχές της δεκαετίας του ΄70

 

ΟΙ ¨ΜΕΛΙΣΣΕΣ¨ και ο Κώστας Μαυρογένης