Ο Μέγας Εσπερινός στην Ι.Μ. Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Λιγοβιτσίου

Κυριακή 14 Αυγούστου 2022

Στην Ιερά Μονή Παναγίας Λιγοβιτσιάνας, σήμερα παραμονή της μεγάλης Θεομητορικής εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, τελέσθηκε από τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου & Αγ. Βλασίου και Τοποτηρητή της Ιεράς Μητρόπολης Αιτωλίας & Ακαρνανίας κ. Ιερόθεο, ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ΄αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος.

Το βράδυ τελέσθηκε Ιερά Παράκληση με τα Εγκώμια της Παναγίας, ενώ αύριο Δευτέρα πρωί, ανήμερα της μεγάλης εορτής της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, θα τελεσθεί με κάθε λαμπρότητα, η ακολουθία του Όρθρου και στην συνέχεια η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, με πολλούς πιστούς να προσέρχονται, όπως κάθε χρόνο, με ευλάβεια για να προσκυνήσουν της εικόνα της Παναγίας.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερόθεος, στο κήρυγμά του ανέλυσε με συντομία, μια φράση από το τροπάριο της ακολουθίας του Όρθρου της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο οποίο, αφού γίνεται λόγος για την μετάσταση της Υπεραγίας Θεοτόκου στις ουράνιες Μονές, από τον Χριστό, έπειτα γράφεται: «δι τοτο χαίρουσι μητέρες κα θυγατέρες και νύμφαι Χριστο».

Είπε, ότι εδώ γίνεται λόγος για τρεις διαφορετικές καταστάσεις των ανθρώπων που πανηγυρίζουν αυτό το μεγάλο γεγονός∙ για τρεις πνευματικά συγγενείς του Χριστού.

Πρώτα, είναι οι «μητέρες» του Χριστού, που είναι εκείνοι που γεννούν κατά πνεύμα του Χριστού. Ο Χριστός, κατά τον άγιο Μάξιμο τον Ομολογητή, μια φορά γεννήθηκε, κατά σάρκα, από την Παναγία, αλλά πάντοτε γεννάται κατά πνεύμα από αυτούς που θέλουν. Για αυτό, όταν μια γυναίκα μακάρισε την Μητέρα Του, όταν ο Χριστός ομιλούσε, Εκείνος είπε: «μενούνγε, μακάριοι ο κούοντες τν λόγον το Θεού κα φυλλάσσοντες ατν», γιατί θα γίνουν μητέρες μου πνευματικά.

Δεύτερον, είναι οι «υιοί» και οι «θυγατέρες» του Χριστού που είναι όσοι ακολουθούν τον Χριστό. Ο Απόστολος Παύλος ακολουθώντας τον Προφήτη Ησαΐα και τον Προφήτη Ιερεμία γράφει: « Δι’ ξλθατε κ μσου ατν κα φορσθητε κα καθρτου μ πτεσθε, κγ εσδξομαι μς, λγει Κριος, κα σομαι μν ες πατρα, κα μες σεσθ μοι ες υος κα θυγατρας, λγει Κριος παντοκρτωρ» (Β’ Κορ. 3, 17-18).

Τρίτον, από εκείνους που είναι οι «Νύμφες» του Χριστού που έχουν ολοκληρωτικώς αφιερωθεί στον Χριστό και τον αισθάνονται να είναι Νυμφίος τους. Αυτό δείχνουν οι παραβολές των γάμων που είπε ο Χριστός.

Και οι τρεις αυτές κατηγορίες «μητέρες», «θυγατέρες» και «νύμφες» Χριστού δείχνουν την ζωντανή σχέση που μπορούμε να αποκτήσουμε με τον Χριστό και ποιοί είναι οι αληθινοί εορταστές του Χριστού και της Παναγίας.

Κατέληξε ότι έχουμε πολλούς συγγενείς με τους οποίους αισθανόμαστε άνεση και σχέση, αλλά θα πρέπει να αποκτούμε πνευματική συγγένεια και με τον Χριστό και με την Παναγία.

 

Μεταξύ του πλήθους των πιστών που συμμετείχαν στην ακολουθία του Εσπερινού ήταν ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Μάριος Σαλμάς, ο Δήμαρχος Ξηρομέρου κ. Ιωάννης Τριανταφυλλάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Αθανάσιος Μαυρομμάτης και άλλοι επίσημοι.

Χρόνια πολλά σε όλους και στους εορτάζοντες!

Ευχαριστούμε για τις φωτογραφίες τους: Ευτυχία Πατσιαλού, Σπύρο Μπενέκο και Τάσο Καραίσκο.