Ο Σπύρος Γ. Τσακτσίρας μας παρουσιάζει αξιοθέατα της Γερμανίας

Παρασκευή 5 Αυγούστου 2022

Με ωραίες εικόνες και κατατοπιστική περιγραφή από θαυμάσια αξιοθέατα πόλεων, πάρκων, παλατιών και μουσείων, ο συμπατριώτης μας, με καταγωγή από τα Καλύβια Αγρινίου, Σπύρος Γ. Τσακτσίρας, μαζί με την μητέρα του Σωτηρία που τον επισκέφθηκε τον Ιούλιο, μας παρουσιάζουν ένα όμορφο και τουριστικό κομμάτι της Γερμανίας.

Στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης και στην πόλη της Στουτγκάρδης, ζει και εργάζεται ο Σπύρος Γ. Τσακτσίρας, τα τελευταία 6 χρόνια. Όπως μας αναφέρει, εδώ και 6 μήνες έχει κάνει ¨στροφή¨ στην επαγγελματική του καριέρα και από Μάγειρας-Σεφ έπιασε δουλειά ως οδηγός στα αστικά λεωφορεία πόλεως και συγκεκριμένα στις  πόλεις Böblingen-Sindelfingen  και Maichingen-Magstadt…

«Η απόφαση να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό, δεν ήταν εύκολη, αλλά μετά από τεράστια υπομονή και κόπο, θα έλεγα ότι, ο σκοπός επετεύχθη» τονίζει με έμφαση.

Τον προηγούμενο μήνα είχε και μια ευχάριστη επίσκεψη όπως μας είπε:

«Τον Ιούλιο με επισκέφθηκε στην Γερμανία η μητέρα μου, για έναν μήνα! Στο διάστημα αυτό, επισκεφθήκαμε δύο βασιλικά ανάκτορα -παλάτια. Το παλάτι του Ludwigsburg, σε αρχιτεκτονική μπαρόκ και το παλάτι Solitude, καθώς και δύο όμορφες κοντινές πόλεις, το Τούμπιγκεν και το Έσλιγκεν.

Το παλάτι του  Ludwigsburg απέχει 12 χιλιόμετρα από την Στουτγάρδη και έχει και τους πιο όμορφους κήπους καθώς και μια τεχνητή λιμνούλα  με συντριβάνι στο κέντρο. Το παλάτι είναι τεράστιο και με πολλά  ξεχωριστά δωμάτια, ανάλογα  για κάθε περίσταση επί παραδείγματι: Υποδοχή  καλεσμένων-ευγενών, τραπεζαρία φαγητού, υπνοδωμάτια-ξενώνες, βασιλικά δωμάτια, για τον βασιλιά και τη βασίλισσα. Δωμάτιο έκθεσης πορτραίτων  ζωγραφικής, παιδικό δωμάτιο και πολλά άλλα.

Το δεύτερο παλάτι, το Solitude, βρίσκεται και αυτό όχι πολύ μακριά από την Στουτγκάρδη. Είναι πιο μικρό σε διαστάσεις, αλλά εξίσου όμορφα χτισμένο. Μπροστά και πίσω από το παλάτι υπάρχει μεγάλος κήπος με πράσινο. Και τα δύο παλάτια αποτελούν πόλο έλξης για τους τουρίστες και τους πολλούς επισκέπτες, σε καθημερινή βάση!»

Και η περιήγηση σε τουριστικά αξιοθέατα, συνεχίζεται από τον συμπατριώτη μας Σπύρος Γ. Τσακτσίρας …

«Τώρα για την πόλη του Τούμπιγκεν (Tübingen) αρχικά να πω ότι είναι πανεπιστημιούπολη, με πολλές επιστημονικές ειδικότητες στον τομέα της ιατρικής. Την διασχίζει  ποτάμι με ψηλά δέντρα δεξιά και αριστερά, καθώς και στην γέφυρα υπάρχουν πολλά διαφορετικά λουλούδια. Η πόλη αυτή σφύζει από νεολαία και φοιτητές όλον το χρόνο. Πολλοί είναι και οι επισκέπτες σε καθημερινή βάση.

Η άλλη πόλη, το Έσλιγκεν (Esslingen), είναι και αυτό διάσημο για το ιστορικό του κέντρο… Διασχίζεται και αυτή η πόλη από ποτάμι, όπου δεξιά και αριστερά είναι χτισμένα καφέ και εστιατόρια. Επίσης υπάρχει πάρκο με παιδική χαρά, για τους μικρούς επισκέπτες.

Η τρίτη και πιο όμορφη πόλη ή Χαϊδελβέργη, απέχει δύο ώρες με το τρένο από την Στουτγκάρδη. Πόλη τεράστιας ιστορικής κληρονομιάς και αρχιτεκτονικής, με το μεσαιωνικο παλάτι να είναι χτισμένο πάνω στον λόφο. Πόλος έλξης τουριστών ολόκληρο τον χρόνο και με πανέμορφη θέα από ψηλά να βλέπει κανείς την πόλη και τον μεγάλο ποταμό Νέκαρ να την διασχίζει. Στην πόλη υπάρχουν όλα όσα ζητάει ένας απαιτητικός επισκέπτης, όπως εστιατόρια,καφέ, ζαχαροπλαστεια, μαγαζιά με ρούχα, καταστήματα με σουβενίρ & δώρα και πολλά άλλα».

Η χαρά του Σπύρου Γ. Τσακτσίρα για την επίσκεψη της μητέρας του ήταν μεγάλη:

«Εβρισκόμενος στη Γερμανία λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, ο πόθος πάντοτε της μητέρας μου Σωτηρίας, είναι να γυρίσω πίσω κάποια στιγμή στο μέλλον, αφού και η αδερφή μου Γεωργία διαμένει μόνιμα στο Ουόρστερ της Μασαχουσέτης (ΗΠΑ). Αυτός πιστεύω είναι και ο καημός κάθε μάνας που έχει παιδιά στο εξωτερικό. Από την άλλη πλευρά όμως, όταν είδε η μητέρα μου ότι ανταμείφθηκαν οι κόποι μου, (σχολείο και μελέτη της γερμανικής γλώσσας, καθώς και εξετάσεις για το δίπλωμα του οδηγού λεωφορείου) και πιάσανε τόπο, ή χαρά της ήταν μεγάλη και διαπίστωσε πως στην Γερμανία το κράτος βοηθάει τους πολίτες που έχουν όραμα και σκοπό για  μάθηση. Οπότε το άφησε πάνω μου να επιλέξω το τι θέλω και που θέλω να ζήσω για την ευημερία και την προκοπή μου».

Από τα δελτία ειδήσεων ακούμε πολλά για την ενεργειακή κρίση και την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία, που επηρρεάζει τις οικονομίες όλων των ευρωπαϊκών κρατών, ο Σπύρος Γ. Τσακτσίρας, μας μεταφέρει την κατάσταση που επικρατεί στην Γερμανία:

«Τώρα για το ζήτημα της ενέργειας, υπάρχει μια ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι τον επερχόμενο χειμώνα στην Γερμανία, καθώς όπως είναι γνωστόν, λόγω του πολέμου Ρωσίας - Ουκρανίας και των κυρώσεων από την δύση προς την Ρωσία, η δεύτερη ως αντίποινα, έκλεισε σχεδόν οριακά τις ¨στρόφιγγες¨ παροχής  φυσικού αερίου προς την Γερμανία, η οποία είναι πλήρως εξαρτημένη από το ρωσικό φυσικό αέριο, το οποίο το χρησιμοποιεί ως καθαρό και φθηνό προϊόν ενέργειας στην βιομηχανία της, καθώς και για την θέρμανση σπιτιών και καταστημάτων στις πόλεις και τα χωριά, όπου ο χειμώνας εδώ είναι αρκετά δύσκολος.

Και συμπληρώνει επίσης:

«Επίσης ως αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών του πετρελαίου και της βενζίνης στις διεθνείς αγορές,όπως ήταν αναμενόμενο είχαμε μπαράζ αυξήσεων σε προϊόντα πρώτης ανάγκης στα σούπερ μάρκετ τροφίμων καθώς και σε πολλά άλλα προϊόντα… Επίσης υπάρχουν αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα αεροπορικά κλπ. Γι΄ αυτό τον λόγο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας αποφάσισε για την ελάφρυνση των πολιτών, ειδικό μηνιαίο εισιτήριο αξίας 9 ευρώ για όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τρένα,λεωφορεία, τρόλεϊ, για το διάστημα των 3 μηνών του καλοκαιριού, δηλ. από τον Ιούνιο μέχρι τον Αύγουστο».

Και λίγα λόγια για τα μέτρα που ισχύουν εκεί για τον covid-19:

«Τέλος, για τον κορονοϊό, ο αριθμός των κρουσμάτων ¨ανεβαίνουν¨ αλλά ο κόσμος αισθάνεται πιο ασφαλής και ενημερωμένος από τα προηγούμενα χρόνια και δεν βλέπω κάποια ιδιαίτερη ανησυχία, μας λέει ο Σπύρος Γ. Τσακτσίρας.

Υπάρχει ελεύθερη είσοδος σε εστιατόρια,καφέ πισίνες, θέατρα, κινηματογράφους και άλλα πολλά. Δεν ζητάνε πλέον πιστοποιητικό νόσησης και εμβολιασμού. Μόνο η μάσκα είναι ακόμα υποχρεωτική, για όλους τους πολίτες που ταξιδεύουν με  λεωφορεία και τρένα.

Τελειώνοντας θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους προσωπικά υγεία και καλό καλοκαίρι!»

Ευχαριστούμε πολύ τον Σπύρο Γ. Τσακτσίρα, για τις όμορφες φωτογραφίες και την περιγραφή που μας έκανε από την Γερμανία. Να είναι πάντα καλά!

Επιμέλεια: Γιώργος Αν. Πανταζόπουλος

 

Στην Στουτγκάρδη!

 

Οδηγώντας ένα αστικό λεωφορείο 

 

Επίσκεψη στο παλάτι του Ludwigsburg! Αρχιτεκτονική barock!

 

 

Επίσκεψη στο Ανάκτορο Solitude-Stuttgart!

 

Εκδρομή στο πανέμορφο Tübingen!

 

Εκδρομή στο όμορφο Esslingen!

 

Εκδρομή στην πανέμορφη Χαϊδελβέργη!