Το «Μέλι Αχιλλεύς» που φτιάχνει ο Βαγγέλης Ζαρκάδας, στην Κεφαλονιά

Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022

Ο Βαγγέλης Αχ. Ζαρκάδας με καταγωγή από τον Άγ. Γεώργιο Καλυβίων, ξεκίνησε από ένα τυχαίο γεγονός να ασχολείται συστηματικά με την μελισσοκομία και σήμερα θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς στην Κεφαλονιά, με το ονομαστό «Μέλι Αχιλλεύς».

Όπως μας ανέφερε συγκεκριμένα, ήταν πολύ μικρός όταν το 1987 μετακόμισε οικογενειακώς στην Κεφαλονιά, αφού εκεί υπήρχε δουλειά κυρίως στις οικοδομικές εργασίες, για τον πατέρα του Αχιλλέα Ζαρκάδα, ο οποίος από άσχημο ¨κτύπημα¨ της μοίρας ¨έφυγε¨ νεότατος από τη ζωή λίγα χρόνια αργότερα.

Για τον Βαγγέλης Αχ. Ζαρκάδας Το 2006 βοήθησα ένα φίλο στα μελίσσια του για 15 μέρες και αντί για χρήματα μου χάρισε 4 μελίσσια… Εγώ με πολύ δουλειά και ακατάπαυστη προσπάθεια τα έκανα 400 μέσα σε 10 χρόνια!

Η επωνυμία του μελιού που παράγω είναι από το όνομα του συγχωρεμένου πατέρα μου, του Αχιλλέα! Είμαι από τους μεγάλους μελισσοκόμους του νησιού, διδάσκω επίσης τα μαθήματα Μελισσοκομίας στην Γεωργική Σχολή του Αργοστολίου, ενώ το μέλι μου το διαθέτω σε επιλεγμένα καταλύματα και απευθείας σε σπίτια. Δεν διαθέτω σε σούπερ μάρκετ και τέτοιου είδους μαγαζιά, το μέλι που φτιάχνω.

Έχει βέβαια και μια δυσάρεστη ανάμνηση να θυμάται, όταν το 2019 το πέρασμα του κυκλώνα ¨Ιανός¨, η κακοκαιρία που είχε ενσκήψει στο νησί του κατέστρεψε ένα μελισσοκομείο ολοσχερώς.

 

Για την ποιότητα και την συνολική παραγωγή των μελιών που κάνει ο Βαγγέλης Αχ. Ζαρκάδας, μας είπε ότι φτιάχνει μέλι από άγριο φασκόμηλο (περίπου 1 τόνο ετησίως) και από θυμάρι (περίπου 2 τόνους, τη χρονιά). Ακόμη τόνισε ότι, είναι στην διαδικασία ώστε από συμβατική μελισσοκομία, να γίνει πιστοποίησή της για βιολογική.

Οι δραστηριότητες της επιχείρησης «Μέλι Αχιλλεύς» περιορίζονται μόνο στην Κεφαλλονιά, όποτε αν κάποιος θέλει να βρει το «Μέλι Αχιλλέας» στο Αγρίνιο, δεν θα το βρει σε κάποιο κατάστημα.

Σαν ¨βοηθούς¨ έχει τον γιο του και έναν φίλο του, οι οποίοι ασχολούνται δυο χρόνια με την μελισσοκομία και μαθαίνουν τα ¨μυστικά¨ της κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες που δεν έχουν σχολικές υποχρεώσεις.

Ο Βαγγέλης Ζαρκάδας εκτός όμως απο την μελισσοκομία, διαθέτει και μια καφετέρια στην κεντρική πλατεία Ληξουρίου και ιδιαιτέρως τώρα το καλοκαίρι, πολλοί είναι οι επισκέπτες και οι τουρίστες που σταματούν εκεί για λίγη ώρα, για να απολαύσουν έναν καφέ ή ένα αναψυκτικό...

Στον οικισμό Αγίου Γεωργίου Καλυβίων, τη γενέτειρα γη, έχει να έρθει 8 μήνες, μαθαίνει όμως τα νέα και σύντομα θα επισκεφθεί τον τόπο μας.

Στοιχεία επικοινωνίας:

«Μέλι Αχιλλεύς» - Βαγγέλης Αχ. Ζαρκάδας, Ληξούρι Κεφαλονιάς 

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Επιμέλεια: Γιώργος Αν. Πανταζόπουλος