Νίκος Αναγνωστόπουλος: Ξεχωριστές δημιουργίες από σύρμα

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022

Ο Νίκος Αθ. Αναγνωστόπουλος με καταγωγή από τα Καλύβια Αγρίνιου, ασχολείται τους τελευταίους μήνες με την συρματογλυπτική, μια τέχνη που δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στον κόσμο αν σκεφτεί κανείς ότι τα άτομα που ξέρουν να την εξασκούν παγκοσμίως είναι μετρημένα στα δάχτυλα.

Μάλιστα, τον προσεχή Νοέμβριο ετοιμάζεται να λάβει μέρος σε μια ομαδική έκθεση στην Govedarou art galery, στη Θεσσαλονίκη! Μέχρι στιγμής έχει συμμετάσχει σε μερικές διαδικτυακές εκθέσεις στο εξωτερικό!

Όπως αναφέρεται στο βιογραφικό σημείωμα που γράφτηκε για τη συμμετοχή του στο βιβλίο του Μιχάλη Μιχαλάκη «Εικαστικές Τέχνες» που εκδόθηκε τον Ιούνιο, ο Νίκος Αθ. Αναγνωστόπουλος έχει αποφοιτήσει από τη Στρατιωτική Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών. Κατά τη διάρκεια της θητείας του στον Ελληνικό Στρατό έχει υπηρετήσει σε διάφορες θέσεις ευθύνης σε Ελλάδα και εξωτερικό. Τα τελευταία οκτώ χρόνια ζει στην Ελευσίνα με την οικογένειά του.

Είναι λάτρης της φύσης και στον ελεύθερο χρόνο του έχει ασχοληθεί κατά καιρούς με ξυλογλυπτική και διάφορες κατασκευές από μέταλλο και πέτρα. Τα γλυπτά δέντρα με τα οποία ασχολείται τον τελευταίο καιρό είναι κατασκευασμένα από πολλά μέτρα σύρματος αλουμινίου ή χαλκού και το καθένα από αυτά είναι μοναδικό χειροποίητο στοιχείο. Η φυλλωσιές τους έχουν χιλιάδες βρόχους.

Κάθε σκέλος ξεκινά από τις ρίζες μέχρι τα φύλλα και δεν έχει καμία άλλη πρόσθετη καλωδίωση, κόλλα ή άλλα μέσα ασφάλισής τους.

Είναι αυτοδίδακτος και όνειρό του είναι να μπορέσει να εξελίξει την τεχνική του και να αποκτήσει περισσότερες ικανότητες και γνώσεις στη δημιουργία γλυπτών δέντρων.

Για τον συμπατριώτη μας η κριτική από τον Ιστορικό Τέχνης, Λεόντιο Πετμεζά, έχει ιδιαίτερη βαρύνουσα σημασία. Γράφει σχετικά:

«Στην ανάγλυφη τεχνική του Νίκου Αναγνωστόπουλου κυριαρχούν παρατηρήσεις με κύρος αρχιτεκτονικών χαρτογραφήσεων και υφή λεπτομερειακών προσαρμογών. Οι συλλήψεις του εισάγουν στην υπόσταση των αποκαλύψεων οριακό βάρος σχεδίασης με καθαρότητα και όγκο δυναμικών αποκλίσεων. Έντεχνα οι αναφορές του με προσθήκες των υλικών τονίζουν την υπόσταση μιας διαχρονικής και μνημειακής απόδοσης».

Κλείνοντας να αναφέρουμε ότι, ο Νίκος Αθ. Αναγνωστόπουλος, με τα χέρια του και με ¨σύντροφο¨ το λεπτό σύρμα αλουμινίου, φτιάχνει αντικείμενα που προκαλούν ιδιαίτερη εντύπωση σε όσους τα αντικρίσουν. Για να δημιουργηθεί ένα μόνο γλυπτό θέλει πολύ χρόνο, λεπτομέρεια και φυσικά πολύ φαντασία. Φαίνεται ότι ο Νίκος διαθέτει όλα τα παραπάνω, συν την απαραίτητη υπομονή, αφού οι καλλιτεχνικές του δημιουργίες το επιβεβαιώνουν με τον καλύτερο τρόπο!

Του ευχόμαστε πάντα επιτυχίες!