Μια λαμπρή ακαδημαϊκή πορεία για την Καθηγήτρια, Δρ. Γεωργία Φούκα

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022

Η συμπατριώτισσά μας Δρ. Γεωργία Φούκα, μέχρι πρότινος Καθηγήτρια Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, έχει διαγράψει μια μακρά και λαμπρή καριέρα ως εκπαιδευτικός στον πανεπιστημιακό χώρο, με μια αξιόλογη επιστημονική αρθρογραφία, με συμμετοχές σε εγχώρια και διεθνή συνέδρια, καθώς και ως επιστημονικά υπεύθυνη σε ευρωπαϊκά προγράμματα!

Με καταγωγή από τα Καλύβια Αγρινίου, με μεγάλη αγάπη για τον γενέθλιο τόπο, η Δρ. Γεωργία Φούκα, έχει διατελέσει Πρόεδρος στο τμήμα Νοσηλευτικής, μέλος επιστημονικών επιτροπών και ομάδων εργασίας για την Πρωτοβάθμια Υγεία, μας παρουσιάζει ένα Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα στο οποίο συμμετείχε ως Επιστημονικά Υπεύθυνη για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής υπό τον τίτλο Διαπολιτισμικές Ικανότητες για Επαγγελματίες Υγείας.

Όπως αναφέρει, το πρόγραμμα «InterHealth – Διαπολιτισμικές δεξιότητες για επαγγελματίες υγείας» (Intercultural Competences for Health care Professionals) αποτελούσε μια στρατηγική σύμπραξη για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση και ήταν μέρος του προγράμματος Erasmus + που χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο σκοπός του Interhealth ήταν να ενισχύσει τις διαπολιτισμικές δεξιότητες των επαγγελματιών υγείας που ασχολούνται με πολιτισμικά διαφορετικούς πληθυσμούς στην Ευρώπη, όπως μετανάστες, πρόσφυγες και άλλες εθνικές μειονότητες, που έχουν διαφορετικές αντιλήψεις για την υγεία και την ασθένεια. Προκειμένου να επιτευχθεί ο σκοπός αυτός, πραγματοποιήθηκε έρευνα με δείγμα επαγγελματίες υγείας και χρήστες υπηρεσιών υγείας από διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο και παρήχθη, μια τελική έκθεση υφιστάμενης κατάστασης και αναγκών, πάνω στην οποία βασίστηκε η δημιουργία προγράμματος  σπουδών (Curriculum) για ανάπτυξη διαπολιτισμικών δεξιοτήτων (σύμφωνα με το ECVET), έχοντας υπ’ όψιν ότι οι μη τυπικές εκπαιδευτικές μέθοδοι θα μπορούσαν να συνδυαστούν με την τυπική εκπαίδευση για επαγγελματίες υγείας, και θα μπορούσαν να βελτιώσουν την ποιότητα της φροντίδας που παρέχεται στα πλαίσια του συστήματος υγείας των Ευρωπαϊκών χωρών, η κατασκευή ενός Forum επαγγελματιών υγείας για δημόσια συζήτηση σε διαπολιτισμικό επίπεδο, και εκπαιδευτική εφαρμογή ψηφιακών μέσων (Application http://ihapp.fvaweb.eu/ ) για αυτόνομη μάθηση,  για την ανάπτυξη της πολιτισμικής επάρκειας των επαγγελματιών υγείας στην Ευρώπη.

Το InterHealth στόχευε στην ανάπτυξη των διαπολιτισμικών ικανοτήτων των επαγγελματιών του τομέα της υγείας στην Ευρώπη μέσω της μη-τυπικής μάθησης. Κύριο στόχο του αποτελούσε η εκπαίδευση στις διαπολιτισμικές ικανότητες που απαιτούνται για την παροχή ανώτερης ποιότητας υπηρεσιών ιατρικής και υγειονομικής περίθαλψης. Η εξατομικευμένη κατάρτιση που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος σχεδιάστηκε για να καλύψει τις ανάγκες των τελικών δικαιούχων, δηλαδή των ληπτών υπηρεσιών υγείας που προέρχονται από διαφορετικά πολιτιστικά περιβάλλοντα όπως οι μετανάστες, οι πρόσφυγες και άλλες εθνικές μειονότητες.

Η Καθηγήτρια Δρ.Γεωργία Φούκα μας περιγράφει αναλυτικά τους στόχους του προγράμματος οι οποίοι ήταν συγκεκριμένα:

-Να εξοπλίσει τους επαγγελματίες υγείας με τις διαπολιτισμικές ικανότητες που απαιτούνται για την παροχή ιατρικών και υγειονομικών υπηρεσιών προσαρμοσμένων στις ανάγκες των ασθενών τους,

-Να παρέχει μη τυπικές εκπαιδευτικές μεθόδους που μπορούν να συνδυαστούν με την επίσημη εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας

-Να προωθήσει την αποτελεσματική παροχή υγειονομικής περίθαλψης σε εθνοτικές μειονότητες που είτε κατοικούν είτε διέρχονται από τις χώρες εταίρους λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία διαφορετικών προοπτικών υγείας και ασθενείας για ένα αποδοτικό και συμφέρον σύστημα υγειονομικής περίθαλψης

-Να ευαισθητοποιήσει τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων για τις πολιτικές εκπαίδευσης και υγείας στις χώρες εταίρους σχετικά με την ανάγκη τόσο των ασθενών όσο και των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης

-Να ξεκινήσει μια διεθνή συζήτηση και συνεργασία μεταξύ των επαγγελματιών υγείας

-Να αντιμετωπίσει τις σημερινές ανάγκες και προκλήσεις των επαγγελματιών υγείας.

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2019. Οι εταίροι σε αυτό το πρόγραμμα ήταν 6 οργανισμοί από διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες, όπως από την Αυστρία, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ελλάδα (ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής), με μακρά εμπειρία στην μεθοδολογία της μη τυπικής μάθησης και στην φροντίδα υγείας.

- Επιστημονικά Υπεύθυνη σε αυτό το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα, ήταν για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, η Καθηγήτρια Δρ. Γεωργία Φούκα, την οποία ευχαριστούμε θερμά για το άρθρο.