Ο Παναγιώτης Δ. Τσάμης, πτυχιούχος της Ανώτατης Σχολής Πολέμου

Σάββατο 2 Ιουλίου 2022

Ο Επισμηναγός, Παναγιώτης Δ. Τσάμης, έμπειρο στέλεχος της Πολεμικής Αεροπορίας, με καταγωγή από τα Καλύβια Αγρινίου, παρέλαβε χθες το πτυχίο του στην επίσημη Τελετή Αποφοίτησης των σπουδαστών της 19ης Εκπαιδευτικής Σειράς της Ανώτατης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου (Α.ΔΙ.ΣΠΟ.) η οποία πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Σχολής, στην Θεσσαλονίκη.

Ο ιπτάμενος Αξιωματικός της Ελληνικής Αεροπορίας, Επισμηναγός, Παναγιώτης Δ. Τσάμης, μας ανέφερε τα εξής:

«Με την τελετή αποφοίτησης που έλαβε χώρα την Παρασκευή 1 Ιουλίου 2022, ολοκλήρωσα την εκπαίδευση μου στην Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου. Η αλήθεια είναι ότι αυτή η χρονική περίοδο διαρκείας περίπου 8 μηνών, θα μου μείνει αξέχαστη! Η εκπαίδευση που λάβαμε ήταν πλήρης, ήταν άρτια και κατά γενική ομολογία από το σύνολο των συναδέλφων ήταν πολύ εποικοδομητική. Πολύ σημαντικό επίσης είναι το γεγονός ότι ήταν εναρμονισμένη με τα δεδομένα και της προκλήσεις της αποχής μας.

Κατά τη διάρκεια παραμονής μας με την οικογένεια μου στην πανέμορφη πόλη της Θεσσαλονίκης, μας δόθηκε η ευκαιρία να την απολαύσουμε καθώς και να γνωρίσουμε την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της φοίτησης μου, γνώρισα εξαίρετους συναδέλφους από όλους τους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, οι οποίοι με τον επαγγελματισμό τους και τις γνώσεις τους, συνέβαλαν στο να αποκομίσουμε τα μέγιστα από την εκπαιδευτική διαδικασία.

Ιδιαιτέρως, θα ήθελα να ευχαριστήσω τις/τους συγχωριανές/ούς μας: Γεωργία Τσακτσίρα, Ελευθερία Λαμνάτου, Αντωνοπούλου Γεωργία, Καρύμπα Απόστολο και Σπύρο Τσακτσίρα  οι οποίοι με τις πληροφορίες που μου παρείχαν, βοήθησαν στην εκπόνηση της διατριβής μου που παρουσίασα στη Σχολή, το θέμα της οποίας ήταν σχετικό με την Ελληνική Διασπορά που διαβιεί στην Αμερική.

Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω την οικογένεια μου, η οποία με υπομονή και κατανόηση, με στήριξε ώστε να καταφέρω να ανταπεξέλθω στις απαιτήσεις τις Σχολής.

Εύχομαι υγεία και οικογενειακή γαλήνη σε όλους! Καλό καλοκαίρι!»

Να σημειώσουμε ότι, στην χθεσινή λαμπρή εκδήλωση παρέστησαν, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Χαρδαλιάς, ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,  του Δήμου Θεσσαλονίκης, ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος, ως εκπρόσωπος του Παναγιότατου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, εκπρόσωποι πρεσβευτικών και ακαδημαϊκών αρχών, αντιπροσωπείες Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς επίσης συγγενείς και φίλοι των αποφοίτων.

Ο ΥΦΕΘΑ Νίκος Χαρδαλιάς κατά το χαιρετισμό του προς τους αποφοίτους της ΑΔΙΣΠΟ αναφέρθηκε στις «υψηλές προσδοκίες» στις οποίες είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν, μετά την ολοκλήρωση του απαιτητικού προγράμματος μιας εκ των κορυφαίων στρατιωτικών σχολών της χώρας.

Αναφέρθηκε επίσης στις γνώσεις που απέκτησαν οι απόφοιτοι επί θεμάτων Διακλαδικότητας, Άμυνας και Ασφάλειας, με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα να διευρύνει το μορφωτικό τους επίπεδο σε κρίσιμα γεωπολιτικά ζητήματα.

Από εκεί και πέρα, μιλώντας σε γενικότερο επίπεδο, σημείωσε «ότι ζούμε σε ένα ραγδαία μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον, όπου η ρευστότητα κυριαρχεί, η σταθερότητα αμφισβητείται, η ασφάλεια διακυβεύεται και η ειρήνη απειλείται.

Σε αυτό το περιβάλλον, δεν ξέχασε ο Νίκος Χαρδαλιάς να αναφερθεί ονομαστικά στο ρωσικό αναθεωρητισμό, καθώς και στον τουρκικό, μολονότι για αυτόν δεν μίλησε ονομαστικά, παρά μόνο τον εννόησε σαφώς, λέγοντας πως «δεν έχουν όλοι την ίδια προσήλωση στη διεθνή έννομη τάξη, στις σχέσεις καλής γειτονίας, στον αμοιβαίο σεβασμό και στην ειρηνική συνύπαρξη».

Συνολικά από την 19η Εκπαιδευτική Σειρά της Ανώτατης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου, αποφοίτησαν 276 Αξιωματικοί, εκ των οποίων 128 του Στρατού Ξηράς, 48 του Πολεμικού Ναυτικού, 65 της Πολεμικής Αεροπορίας, 1 του Κοινού Σώματος, 1 της Ελληνικής Αστυνομίας, 1 του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, 1 του Πυροσβεστικού Σώματος, 25 Αξιωματικοί της Κυπριακής Δημοκρατίας και 6 Αξιωματικοί ξένων χωρών [από την Αίγυπτο, την Αλβανία, την Ιορδανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (2) και τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

Η Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου (Α.ΔΙ.ΣΠΟ.) αποτελεί ουσιαστικά μια εκπαίδευση σε ανώτατο επίπεδο η οποία αποσκοπεί στην κατάρτιση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων γύρω από θέματα Γεωπολιτικής, Ασφάλειας, Διεθνών Σχέσεων και πολλά άλλα ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις αντίστοιχες θέσεις που μετά θα κλιθούν να στελεχώσουν. Η διάρκεια των σπουδών είναι περίπου 10 μήνες και η Σχολή εδρεύει στη πόλη της Θεσσαλονίκης.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΠΤΥΧΙΩΝ ΣΤΗΝ 19η ΣΕΙΡΑ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΗΣ Α.ΔΙ.ΣΠΟ.

 

 

ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ Α.ΔΙ.ΣΠΟ.