?php /** * @package Helix Framework * Template Name - Shaper Helix - II * @author JoomShaper http://www.joomshaper.com * @copyright Copyright (c) 2010 - 2015 JoomShaper * @license http://www.gnu.org/licenses/gpl-2.0.html GNU/GPLv2 or later */ //no direct accees defined ('_JEXEC') or die ('resticted aceess'); ?> Η νέα έκδοση της "Διεξόδου" παρουσιάζεται στις 18 Ιουνίου, στο Μουσείο Άλατος

Η νέα έκδοση της "Διεξόδου" παρουσιάζεται στις 18 Ιουνίου, στο Μουσείο Άλατος

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022

Η παρουσίαση του λευκώματος «Οι αλυκές του Μεσολογγίου & οι άνθρωποί τους - 14ος αιώνας – 21ος αιώνας» που αποτελεί τη νέα έκδοση της Κέντρου Λόγου & Τέχνης «Διεξόδος», θα γίνει το προσεχές Σάββατο 18 Ιουνίου 2022 στις 8 το απόγευμα, στον περιβάλλοντα χώρο του Μουσείου Άλατος, στην Τουρλίδα Μεσολογγίου.

Το πάνελ των ομιλητών θα απαρτίζεται από τον π. Πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Χημικών και π. υπουργό, Χρήστο Βερελή, τον Μηχανικό και π. Γενικό Διευθυντή Παραγωγής στις Ελληνικές Αλυκές Α.Ε, Χρήστο Μήλα και τον Οδοντίατρο Σπύρο Πάικο, γιο του επί δεκαετίες Διευθυντή της Αλυκής Τουρλίδας, Κώστα Πάικου.

Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν ο Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου, Κώστας Λύρος, ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης και ο Διευθύνων Σύμβουλος στις Ελληνικές Αλυκές Α.Ε. Αντώνης Δουμάνογλου, ενώ τον συντονισμό θα κάνει η δημοσιογράφος – μέλος της ΕΣΗΕΑ, Φιλόλογος, Ρένα Μπέλλα.

Η είσοδος στην εκδήλωση για το κοινό θα είναι απολύτως ελεύθερη.

ΟΙ ΑΛΥΚΕΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ & ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥΣ

Η σχέση μου με τις αλυκές του Μεσολογγίου ξεκινάει από τα μέσα της δεκαετίας του ΄50 όταν  για πρώτη φορά, μικρό παιδάκι, βρέθηκα να παραθερίζω στο σπίτι του διευθυντή τους.

Έκτοτε και μέχρι σήμερα  ποικιλοτρόπως  ασχολούμαι και παντοιοτρόπως ενδιαφέρομαι  με το  θέμα των αλυκών  έχοντας αποκτήσει μία πολυχρόνια γνώση, εμπλουτισμένη από  εμπειρική αντίληψη, γύρω από αυτόν τον τεράστιο – αλλά μη επαρκώς εκμεταλλεύσιμο -  θησαυρό που αγκαλιάζει την ισοθαλάσσια μικρή πολιτεία του Μεσολογγίου.

Στο πλαίσιο του ενδιαφέροντός μου αυτού, η περίοδος της πανδημίας μου έδωσε την χρονική δυνατότητα να αποτυπώσω σε ένα λεύκωμα τη συσσωρευμένη  γνώση  μου γύρω από την ιστορία των αλυκών, η ύπαρξη των οποίων χρονολογείται τουλάχιστον από το 1407.

Δηλαδή έναν αιώνα περισσότερο  και από αυτή ακόμη την  πρώτη αναφορά της ύπαρξης  του Μεσολογγίου ως οργανωμένης κοινωνίας που εστιάζεται το 1521.

Προσπάθησα με το λεύκωμα αυτό να προσεγγίσω ιστορικά την ύπαρξη των τεσσάρων αλυκών που λειτούργησαν στην πόλη και των ανθρώπων τους, να καταγράψω άγνωστα, εν πολλοίς, στοιχεία τους, να δώσω πληροφορίες για τον αναδημιουργό τους Ιωσήφ Σαντόζα, για  την προοπτική  δημιουργίας   εργοστασίων καυστικής σόδας και υαλουργίας με βάση το σχέδιο  Μάρσαλ και οκτώ εργοστασίων  με βάση το σχέδιο  της περιόδου 1967 - 1974, για το εργοστάσιο που παρήγαγε το  «Αλάτι ΑΛΟ» και την ετσιθελική, την ίδια περίοδο,  διακοπή της λειτουργίας του, για τις παλαιές «Μαύρη» αλυκή και «Σκοποβολής»,  για τους ανθρώπους που προΐσταντο από το 1823 μέχρι τις μέρες μας, για τους διευθυντές, τους αρχιτεχνίτες, τους φύλακες και τους συντηρητές  που εργάστηκαν στις αλυκές κατά τη διάρκεια του 21ου αιώνα και για την ατυχήσασα  Δημοτική Επιχείρηση Αλυκής Τουρλίδας.

Σε ξεχωριστά  κεφάλαια  ασχολήθηκα με τα «Κρυστάλλια», τα «Μαρόκια», το «Μονοπώλιο» και τη διαδικασία «Μετουσίωσης», με την περίοδο της «εκβιομηχάνισης», με την επιθαλάσσια κατασκήνωση και τα λασπόλουτρα, δηλαδή με το Camping  και τα Spa όπως θα λέγαμε σήμερα, που λειτουργούσαν στην Τουρλίδα από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι την περίοδο της Κατοχής και τέλος καταχώρησα αναμνήσεις παλαιών αλυκάριων της «Άσπρης» και της Αλυκής Τουρλίδας.

Το λεύκωμα το εμπλούτισα με μία σειρά 150 ασπρόμαυρων φωτογραφιών που χρονολογούνται από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι τις μέρες μας έτσι ώστε τα πληροφοριακά κείμενα να είναι περισσότερο κατανοητά και ευχάριστα στον αναγνώστη τους.

Το λεύκωμα αυτό με πολλή σεβασμό, αγάπη και υπευθυνότητα παραδίδω στο αναγνωστικό κοινό ώστε να διατηρηθεί στο μέλλον σαν ένα κομμάτι της ιστορικής, πολιτιστικής και βιομηχανικής κληρονομιάς του Μεσολογγίου, της πόλης που γεννήθηκα και επέλεξα να ζήσω και να δραστηριοποιηθώ.

Για μένα θα είναι εξαιρετικά μεγάλη η  χαρά και η συγκίνηση, αν όσοι με τιμούν με τη φιλία τους μπορέσουν να παραστούν στην εκδήλωση της παρουσίασής του.

Νίκος Κορδόσης, Ιδρυτής - Διευθύνων Σύμβουλος στην εταιρεία Κέντρο Λόγου και Τέχνης - Μουσείο "ΔΙΕΞΟΔΟΣ"