Αγία Τριάδα Αγρινίου: Η υποδοχή αποτμήματος Ιερού Λειψάνου Αγίου Καλλινίκου

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2022

Σήμερα το απόγευμα η ενορία της Αγίας Τριάδος Αγρινίου υποδέχτηκε απότμημα του Ιερού Λειψάνου του τοπικού Αγίου Καλλινίκου, Μητροπολίτου Εδέσσης, το οποίο θα φιλοξενηθεί στον Ιερό Ναό από 8 μέχρι 13 Ιουνίου.

Το Ιερό λείψανο κόμισε στον Ιερό Ναό ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ. Ιερόθεος, τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως. Ακολούθως τελέσθηκε Δοξολογία επί τη άφιξη του Ιερού Λειψάνου και στη συνέχεια σύντομος Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Τοποτηρητού κ.κ. Ιεροθέου.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερόθεος κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στην αγιότητα λέγοντας ότι, αποτελεί τον καρπό της Θείας Οικονομίας. Οι άγιοι είναι η φανέρωση της Πεντηκοστής μέσα στην Εκκλησία. Ο άγιος δεν είναι ένας καλός άνθρωπος, ηθικός, τίμιος, αλλά αυτός που ενώνεται εν Αγίω Πνεύματι με τον Θεό. Είναι το μέλος του Σώματος του Χριστού. Επίσης οι άγιοι είναι οι δέκτες, οι φύλακες και οι μεταδότες της ιεράς παραδόσεως της Εκκλησίας.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον άγιο Καλλίνικο, του οποίου τον δεξιό βραχίονα προσκυνούσαν οι πιστοί, λέγοντας ότι ένα τέτοιο ζωντανό μέλος του σώματος του Χριστού ήταν και ο άγιος Καλλίνικος τον οποίο γνώρισε και έζησε για περισσότερα από 15 χρόνια ως ο στενότερος συνεργάτης του.

Ήταν μια ζωντανή θεολογία. Ήταν ένας ασκητής πού συναγωνιζόταν τούς ασκητές του Αγίου Όρους. Ήταν ένας Επίσκοπος της Εκκλησίας, διάδοχος των Αγίων Αποστόλων ως προς την ιερωσύνη και την εσωτερική ζωή. Και τέλος ήταν μάρτυρας «τ προαιρεσει», αφού έζησε μια σταυρική και μαρτυρική ζωή.

Αποτελεί μεγάλη ευλογία για την περιοχή μας να έχουμε τον άγιο Κοσμά τον Αιτωλό και τον άγιο Καλλίνικο τον Αιτωλό, ο οποίος αγαπούσε πολύ τον άγιο Κοσμά και ήταν υμνητής του και μιμητής του.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε ο άγιος Καλλίνικος να πρεσβεύει για όλους μας, να μάθουμε «πς δε ν οκ θεο ναστρφεσθαι, τις στν κκλησα Θεο ζντος, στλος κα δραωμα τς ληθεας».

Στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος Αγρινίου θα τελούνται καθημερινά ιερές ακολουθίες κατά το ακόλουθο πρόγραμμα:

Πέμπτη 9 Ιουνίου 

7:00 π.μ. Όρθρος & Θεία Λειτουργία & Ακολουθία του Αγιασμού

20:30 μ.μ. Ιερά Αγρυπνία επί τη αποδόσει της εορτής της Αναλήψεως του Κυρίου.

 

Παρασκευή 10 Ιουνίου 

10:00 π.μ. Το Μυστήριον του Ιερού Ευχελαίου                                                                                    

19:00 μ.μ. Ακολουθία του Εσπερινού

 

Σάββατο 11 Ιουνίου 

7:00 π.μ. Όρθρος & Θεία Λειτουργία (Ψυχοσάββατο)

19:00 μ.μ. Ακολουθία του Εσπερινού

 

Κυριακή 12 Ιουνίου 

07:00 π.μ. Όρθρος & Θεία Λειτουργία

19:00 μ.μ. Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος προεξάρχοντος και ομιλούντος του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως μας, Πανοσ. Αρχιμανδρίτου Επιφανίου Καραγεώργου.

 

Δευτέρα Αγίου Πνεύματος 13 Ιουνίου 

7:00 π.μ. Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία Ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου  Τοποτηρητού της Ιεράς Μητροπόλεώς μας κ.κ. Ιεροθέου.

19:00 μ.μ. Μεθέορτιος Αρχιερατικός Εσπερινός και Λιτάνευσις της Ιεράς Εικόνος και του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Καλλινίκου, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Τοποτηρητού της Ιεράς Μητροπόλεώς μας κ.κ. Ιεροθέου.

Πηγή: agriniopress.gr