Εκδρομή στα Γιάννενα, από το Δημοτικό Σχολείο Καλυβίων

Τρίτη 31 Μαΐου 2022

Εκπαιδευτική εκδρομή στα Γιάννενα πραγματοποίησαν την περασμένη Παρασκευή (27/05) εκπαιδευτικοί και μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Καλυβίων, όπου είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Μουσείο κέρινων ομοιωμάτων ¨Παύλου Βρέλλη¨, το κάστρο το Μουσείο Βυζαντινής Ιστορίας και την όμορφη λίμνη Παμβώτιδα της Ηπειρώτικης πρωτεύουσας!

Οι μαθητές των Γ΄Δ, Ε, και ΣΤ΄ τάξεων, αρχικά επισκέφθηκαν το Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας ¨Παύλου Βρέλλη¨ με τα γνωστά κέρινα ομοιώματα, που αποτέλεσε έργο ζωής του αείμνηστου γλύπτη Παύλου Βρέλλη. Εκεί δημιούργησε με πολύ προσωπική εργασία, ένα κτίριο αστικής φρουριακής αρχιτεκτονικής της ενδοχώρας της Ηπείρου, του 18ου αιώνα. Μάλιστα για να ¨ζωντανέψει¨ γεγονότα και προσωπικότητες, ο Παύλος Βρέλλης μελέτησε σοβαρά, συγκέντρωσε μουσειακό υλικό επί 30 και πλέον χρόνια, και δημιούργησε τις μορφές που επέλεξε χρησιμοποιώντας κερί για να προσομοιάζει την ανθρώπινη επιδερμίδα. Κάτω απ' αυτή, υπάρχουν συναισθήματα επώνυμων και ανώνυμων ηρώων, που ξετυλίγονται σε χρονικό ορίζοντα δύο χιλιετιών.

Στην συνέχεια οι μαθητές μαζί με τους δασκάλους τους επισκέφθηκαν το μεγάλο σε έκταση και εντυπωσιακό Κάστρο της πόλης των Ιωαννίνων, περιηγήθηκαν στα σοκάκια του και είδαν πολλά παλιά κτίρια και την οχύρωσή του. Επίσης, η επίσκεψη στο Βυζαντινό Μουσείο, ήταν κάτι που ενθουσίασε τους μαθητές, αφού στις αίθουσές του φιλοξενούνται ευρήματα, κειμήλια και εικόνες από την Παλαιοχριστιανική περίοδο έως και τους νεότερους χρόνους (19ος αι.), τα οποία προέρχονται από πολλές θέσεις, ναούς και μοναστήρια της Ηπείρου. 

Τέλος, οι μαθητές επισκέφθηκαν στο Πέραμα Ιωαννίνων το «Κέντρο Προβολής Σπηλαίου, Άννα Πετρόχειλου». Ο χώρος είναι διαμορφωμένος έτσι ώστε να μπορεί να δεχτεί επισκέψεις σχολείων και στην αίθουσα προβολής του κτιρίου παρακολούθησαν μια ιδιαίτερα ενημερωτική 20λεπτη ταινία, με θέμα τα σπήλαια.

Δημόσιες ευχαριστίες

Η Διευθύντρια και οι εκπαιδευτικοί του Δημοτικού Σχολείου Καλυβίων, εκφράζουν δημόσια θερμές ευχαριστίες προς όλους, τους γονείς, τους κατοίκους και γενικότερα σε όσους βοήθησαν και στήριξαν την Λαχειοφόρο αγορά - κλήρωση που διενεργήθηκε το προηγούμενο διάστημα. Η Λαχειοφόρος με διάφορα δώρα, έγινε από τους μαθητές προκειμένου να επιτύχουν την μείωση του κόστους της ημερήσιας εκδρομής στα Ιωάννινα. Με τα χρήματα της Λαχειοφόρου καλύφτηκε όλο το ποσό της μετάβασης με το λεωφορείο και το εισιτήριο εισόδου στο ¨Μουσείο Βρέλλη¨.