Στο ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου «Ο Γενικός Γραμματέας» από την ομάδα ΘΕΑΤΡόPolice

Τρίτη 10 Μαΐου 2022

Το Δη.Πε.Θε. Αγρινίου φιλοξενεί, ως συμπαραγωγή του, την ερασιτεχνική θεατρική ομάδα ΘΕΑΤΡόPolice της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ακαρνανίας και της Τοπικής Διοίκησης Ακαρνανίας, της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών, στο έργο του Ηλία Καπετανάκη «Ο Γενικός Γραμματέας» την Παρασκευή 13, το Σάββατο 14 και την Κυριακή 15 Μαΐου, στις 21:30 μ.μ., στην αίθουσα του θεάτρου.

Ο Λάμπρος, πλούσιος επαρχιώτης, ονειρεύεται αξιώματα και τη «μεγάλη ζωή» της Αθήνας. Η υποστήριξη του στον τοπικό βουλευτή με αντάλλαγμα μια θέση στο Δημόσιο, θα είναι το εισιτήριο του για την πρωτεύουσα. Τον πόθο του αυτό, τον μοιράζεται με τη γυναίκα του, Πηνελόπη, που επίσης προσβλέπει σε ένα υψηλό αξίωμα για τον σύζυγό της.

Κι όσο εκείνος θα διαπλέκεται στους μηχανισμούς του πελατειακού κράτους, εκείνη θα στροβιλίζεται με χάρη στα αριστοκρατικά σαλόνια

Έργο αγαπητό «Ο γενικός γραμματέας» (1893) του Ηλία Καπετανάκη, γνώρισε πολλά ανεβάσματα στην ελληνική σκηνή, ιδίως μετά τη Μεταπολίτευση. Όχι άδικα, καθώς αποτελεί ένα κείμενο μεταιχμιακό, το οποίο σηματοδοτεί την προδρομική προσπάθεια του συγγραφέα του για τη δημιουργία «σοβαράς κωμωδίας», που θα «ξεφύγει από τα ρηχά νερά, από το απλοϊκό, ελαφρό περιεχόμενο και το διασκεδαστικό είδος, εμφυτεύοντας στην κωμωδία […] στοιχεία ουσιαστικής κοινωνικής και πολιτικής κριτικής», όπως σημειώνει ο Δημήτρης Σπάθης («Ο Ηλίας Καπετανάκης και το νεοελληνικό θέατρο στο τέλος του 19ου αιώνα», στο Δ. Σπάθης, Από τον Χορτάτση στον Κουν, ΜΙΕΤ 2015). Όπως παρατηρούσε μάλιστα ο Κ. Θ. Δημαράς, ο Καπετανάκης, ως προδρομική μορφή, σηματοδοτεί το πέρασμα της ελληνικής γραμματείας από την αγροτική στην αστική ηθογραφία.

διασκευή: ΑΝΝΑ ΨΑΡΡΗ

σκηνοθεσία/μουσική επιμέλεια: ΓΙΟΥΛΗ ΜΑΡΟΥΣΗ

βοηθός σκηνοθέτη: ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΓΙΑΝΝΗΣ

παίζουν: ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΒΙΓΓΟΣ, ΜΑΡΙΑ ΣΤΡΑΒΟΔΗΜΟΥ, ΒΑΣΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, ΜΑΡΙΑ ΝΤΕΛΛΗ, ΑΝΝΑ – ΜΑΡΙΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ, ΝΙΚΟΣ ΔΙΩΤΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΓΙΑΝΝΗΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΡΔΑΡΑ, ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΔΑΡΑΣ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΣΗΜΑΚΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΣΤΙΟΛΑΣ

σκηνικά: ΝΙΚΟΣ ΒΕΛΤΣΙΣΤΑΣ

φωτισμοί: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ

κοστούμια: η ομάδα

μακιγιάζ: ΜΑΡΙΑ ΤΑΡΚΑΖΙΚΗ

Είσοδος ελεύθερη (με απαραίτητα δελτία εισόδου)

 

*Τα δελτία προτεραιότητας ελεύθερης εισόδου, θα διανέμονται στην είσοδο  του θεάτρου τις ημέρες των παραστάσεων από 19:00 έως 21:00.

Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν ακολουθώντας τις οδηγίες και το πρωτόκολλο των υγειονομικών αρχών

Η προσέλευση των θεατών πρέπει να γίνεται 45 λεπτά πριν την παράσταση προς αποφυγή συνωστισμού.