Εορτασμός Εθνικής Επετείου 25ης Μαρτίου 1821, στα Καλύβια

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2022

Κορυφώθηκαν σήμερα οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821, στα Καλύβια, με την Δοξολογία που τελέστηκε στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου και την καθιερωμένη μαθητική παρέλαση που ακολούθησε.

Το πρωί τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία και η Δοξολογία από τον ιερέα π. Θεοδόση Αθανασόπουλο και στη συνέχεια εκφώνησε την επετειακή ομιλία η εκπαιδευτικός κα Ειρήνη Μπαμπάτσικου, η οποία αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα της εποχής, καθώς και στην διαμόρφωση της θρησκευτικής και εθνικής συνείδησης.

Αμέσως μετά, με μια ηλιόλουστη και λαμπερή μέρα, στους κεντρικούς δρόμους του χωριού μας, οι κάτοικοι παρακολούθησαν και χειροκρότησαν την παρέλαση των μαθητών του Νηπιαγωγείου, του Δημοτικού Σχολείου και του Γυμνασίου Καλυβίων, για να ολοκληρωθεί  η πορεία στο Μνημείο των Πεσόντων, όπου τελέσθηκε η επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες υπέρ Πατρίδος.

Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων, από τους μαθητές των σχολείων, τον Πρόεδρο της Τ.Κ. Καλυβίων, Δημήτρη Αναστασίου, από την Πρόεδρο του Συλλόγου Γυναικών Καλυβίων, Μαίρη Ζαπαντιώτη, από την Χορωδία Γυναικών "Άγιος Νικόλαος", ο Χοράρχης Νικόλαος Στρατόπουλος και από το Χορευτικό τμήμα Καλυβίων, η Χρυσούλα Φούκα.

Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή σε μνήμη των ηρωϊκώς πεσόντων κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και στο τέλος της τελετής όλοι οι μαθητές τραγούδησαν τον Εθνικό μας ύμνο!

Πανηγυρικός λόγος της εκπαιδευτικού κας Ειρήνη Μπαμπάτσικου για την σημερινή επέτειο:

Σήμερα γιορτάζουμε διπλή γιορτή. Γιατί γιορτάζει η Παναγιά, γιορτάζει κι η Πατρίδα. «Σήμερον χαράς Ευαγγέλια». Αιτία αυτής της χαράς είναι τα δύο «Χαίρε»: Το «Χαίρε Κεχαριτωμένη Μαρία» και το «Χαίρε ω Χαίρε Λευτεριά».

Στις 29 Μαΐου του 1453 υπέκυψε  η Βυζαντινή Αυτοκρατορία στα χέρια των Οθωμανών που την πολιορκούσαν. Σχεδόν 4 αιώνες αργότερα, στις 25 Μαρτίου το 1821 ξεκίνησε ο απελευθερωτικός αγώνας των υπόδουλων Ελλήνων.

Οι Έλληνες αγωνιστές, με ελάχιστα υλικά εφόδια, αλλά πλημμυρισμένοι από το πάθος για την ελευθερία, ξεκινούν τον επαναστατικό αγώνα. Οι νίκες ολοένα και πληθαίνουν δυναμώνοντας την αυτοπεποίθηση του ελληνικού λαού και οπλίζοντάς τον με αισιοδοξία και αποφασιστικότητα. Γράφονται σελίδες ένδοξες της ιστορίας μας. Παντού θυσίες...

Στην Αλαμάνα, στη Γραβιά, στα Ψαρά, στο Σούλι, στη Χίο... Η Ευρώπη παρακολουθεί άναυδη τα γεγονότα. Οι λαοί αντικρίζουν έκθαμβοι το αγωνιστικό φρόνημα των Ελλήνων. Μια χούφτα Έλληνες δαμάζουν το οθωμανικό θηρίο. Οι Ευρωπαίοι αρχίζουν πια να βλέπουν με συμπάθεια τον ελληνικό ξεσηκωμό. Στέλνουν χρήματα και εφόδια, έρχονται οι ίδιοι σαν φιλέλληνες να πολεμήσουν στο πλευρό μας.

Κάθε ανθρώπινη αξία ποδοπατείται βάναυσα. Η ένδοξη γη σφαδάζει κάτω από το πέλμα του σκληρότερου της ιστορίας δεσποτισμού.  Αλλά ο Έλληνας δε χάνει την εθνική πυξίδα του. Δεν αποπροσανατολίζεται.

Πίστη και Πατρίδα, Χριστός και ελευθερία. Γι' αυτά τα δύο πολεμά· κι αν δεν τα κερδίσει, τι ωφελεί να ζήσει;

Ο αγώνας που άρχισε στον Μοριά έμελλε να διαρκέσει μια δεκαετία και να είναι νικηφόρος. Ολόκληρο το σκλαβωμένο γένος ανταποκρίθηκε σύσσωμο. Σκοπός της Ελλάδας στάθηκε πάντα να μετατρέψει τη σκλαβιά σε ελευθερία.

Η ελευθερία είναι αναμφισβήτητο και αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα. Είναι χρέος κάθε ανθρώπου να τη σέβεται και να την υπερασπίζεται. Διότι μόνο μέσα από ελεύθερους λαούς προάγεται η δημοκρατία και μόνο μέσα από στη δημοκρατία γεννιούνται ελεύθεροι άνθρωποι. Άνθρωποι που γνωρίζουν και  προασπίζονται το δικαίωμα όλων στην  ισότητα, την αξιοπρέπεια, τη δικαιοσύνη. Διότι «Όποιος Ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά» όπως αναφέρει ο Ρήγας Φεραίος.

Σήμερα συγκεντρωμένοι εδώ, τιμούμε τον Ρήγα Φεραίο, τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, τον Αθανάσιο Διάκο, τον Παπαφλέσσα και τους άλλους γενναίους αγωνιστές, αλλά κυρίως τιμούμε τον ανώνυμο ελληνικό λαό, τα ανώνυμα παλικάρια του '21,που πολέμησαν και σκοτώθηκαν για την Ανάσταση του Γένους.

Το θάρρος και η γενναιότητα των αγωνιστών του ΄21 ας γίνουν οι οδηγοί που θα κατευθύνουν τις πράξεις μας.

Αυτό είναι και το μήνυμα αυτής της ημέρας. Μακριά από εξάρσεις και υπερβολές να δούμε την ουσία που κρύβει η ιστορία. Και αυτή είναι ότι μόνο μέσα από την ειρήνη, την ελευθερία, τη δικαιοσύνη και την ισότητα μπορούν οι λαοί να συνυπάρχουν κι να προοδεύουν.

Ζήτω η 25η Μαρτίου 1821

Ζήτω η αθάνατη Ελλάδα μας