¨Δυστυχία σου Ελλάς¨– Ο πάντα επίκαιρος Γεώργιος Σουρής

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022

Κείμενο του Δημήτρη Μαλεσιάδα

Ο Γεώργιος Σουρής έγραψε πριν 100 και πλέον χρόνια, με ανεπανάληπτο χιούμορ και σαρκασμό, το ποίημα ¨Δυστυχία σου Ελλάς¨ το οποίο είναι τόσο εύστοχο, διαχρονικό και τόσο μα τόσο επίκαιρο στις μέρες μας για την πολιτική σκηνή της έρμης χώρας μας αλλά και για τα ελαττώματα της φυλής μας.

Αν ζούσε σήμερα θα είχε άφθονη τροφή για έμπνευση, από πολιτικούς, τραπεζίτες, δημοσιογράφους, εκκλησιαστικούς άρχοντες, επιστήμονες και ο κατάλογος δεν έχει τέλος, αλλά μάλλον θα είχαμε την παρέμβαση του εισαγγελέα και την ευαισθητοποίηση της επιλεκτικής δικαιοσύνης και θα κατέληγε ο καϋμένος ο Σουρής με φιμωμένο στόμα και δεμένα χέρια για να μην απαγγέλει και γράφει ποιήματα τα οποία θα λένε αλήθειες, οι οποίες αλήθειες δεν συμβαδίζουν με την ¨πολιτική ορθότητα¨ των σημερινών ψευτοχριστιανών, ψευτοπατριωτών, οι οποίοι νοιάζονται μόνο για το προσωπικό τους συμφέρον.

Ευτυχώς εκεί που βρίσκεται δεν μπορεί να τον αγγίξει κανείς…

Που είσαι Σουρή να δεις πως γιορτάσαμε τα 200 χρόνια από την ΕΝΑΡΞΗ της επαναστάσεως.

Ο Σταμάτης Σπανουδάκης είπε πως αν είχε διοργανώσει τις εκδηλώσεις το υπουργείο πολιτισμού της Τουρκίας, αν είναι δυνατόν να έχει υπουργείο πολιτισμού η χώρα αυτή, θα παρουσίαζε καλύτερα αποτελέσματα και δυστυχώς αυτό είναι η πικρή αλήθεια.

Φέτος είναι η μαύρη επέτειος των 100 χρόνων απ΄ την Μικρασιατική καταστροφή, αλλά τι θέλω και τα σκαλίζω τώρα, ποιος τα θυμάται αυτά…

Πότε θα βγάλει επιτέλους ο Έλληνας τις κομματικές παρωπίδες, ώστε να καταλάβει ότι, η άρχουσα τάξη της χώρας αποτελείται από επικίνδυνους εντολοδόχους, νεοεποχίτες προδότες, που πρέπει να φύγουν το συντομότερο δυνατό πριν να είναι πολύ αργά.

Αντί γι΄ αυτό όμως εμείς οι νεοέλληνες είμαστε τόσο αηδιαστικοί, σιχαμεροί, όταν τρέχουμε σαν τα σκυλάκια για ένα κόκαλο, πίσω από τους ¨μασόνους¨ πολιτικούς και αυτοί τρώνε τα δικά μας λεφτά, χωρίς να έχουν ούτε ένα ένσημο, αυτό και αν είναι Βλα-ΚΥΑ.

Τι να φταίει άραγε και φτάσαμε σ΄ αυτό το σημείο εμείς οι Έλληνες που δώσαμε τα φώτα σ΄ όλον τον κόσμο και που στη γλώσσα μας γράφτηκε το ευαγγέλιο, ο Λόγος του Τριαδικού Θεού;

Ο Αλεξάντερ Σολζενίτσιν (1918 – 2008) ήταν Ρώσος (Ρώσος; Τέτοια εποχή Ρώσος;) μυθιστοριογράφος, ιστορικός και διηγηματογράφος, με σπουδές στα μαθηματικά, φυσική, φιλοσοφία, λογοτεχνία, ο οποίος μεταξύ των πολλών διακρίσεών του είχε και το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1970, είχε πει σχετικά: «μικρός άκουγα τη γιαγιά μου να λέει πως για κάθε κακό που συμβαίνει φταίει η απομάκρυνσή μας απ΄ τον Θεό»

Και συμπλήρωνε: «μετά από πολλά χρόνια σπουδών, πολλές μελέτες, συγγραφή πολλών εξαιρετικών βιβλίων, αν με ρωτήσετε τι φταίει για ότι κακό συμβαίνει στον κόσμο μας θα σας απαντήσω: «η απομάκρυνσή μας απ΄ τον Θεό».

¨Ο Βασιλιάς είναι γυμνός¨

Φίλτατε Γεώργιε Σουρή

λαμπρόν τέκνο της Σύρου

Η κοινωνία ομοιάζει σήμερον

με οίκον… μάλλον χοίρου 

Όλη τη μέρα στο χώρο αυτό

ουρεί, τρώγει και… χέζει

ξαπλώνει κάτω ύστερα

και μεσ΄ το βούρκο παίζει. 

Ενώ το ψάρι βρώμισε

απ΄ την κεφαλή ως την ουρά

αυτοί καλούν ραφτάδες

μ΄ αόρατα υφαντά. 

Άχ πόσο είναι επίκαιρος

Ο Κρίστιαν ο Δανός

Να ακουστεί φωνή παιδιού

¨Ο Βασιλιάς είναι γυμνός¨

Τώρα ποιος είν΄ ο Βασιλιάς

έ… ο νοών νοείτω

και όποιος δεν κατάλαβε

ουαί τω ανοήτω.

 

Υ.Γ. Να με συγχωρείς Γεώργιε Σουρή, αλλά νομίζω ότι θα συμφωνούσες πως πρέπει να ζητήσουμε ταπεινά συγνώμη από τα συμπαθέστατα και πολύ χρήσιμα τετράποδα (γαϊδάρους) που τα κατεβάζουμε στο ίδιο επίπεδο με τα επικίνδυνα, άλογα, δίποδα ζώα, που νομίζουν ότι είναι οι άρχοντες των πάντων.

 Καλή φώτιση

 Καλή μετάνοια

 Καλή λευτεριά

 Καλή ανάσταση

 Κείμενο – δημιουργία εικαστικού πίνακα: Δημήτρης Μαλεσιάδας

 

- Υ.Σ. Οι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα τα οποία φιλοξενούνται κατά καιρούς στο kalyvia.gr, δεν σημαίνει απαραίτητα πως είναι και απόψεις του site ή  του διαχειριστή του.